DSCN7790 scaled

Župa sv. Jurja mučenika na Trsatu 23. travnja proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika. U crkvici na trsatskom brijegu, okupili su se brojni Trsačani i hodočasnici iz drugih župa, a svečano liturgijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu sa župnikom Zoranom Bibićem, gvardijanom Trsatskog svetišta, Krunoslavom Kocijanom te predstavnikom svećenika trsatskog dekanata, Nikolom Uravićem. Svečanu liturgiju uveličao je zbor trsatskog svetišta pod vodstvom dirigenta fra Maria Zrakića, otpjevavši misu franjevačkog skladatelja Kamila Kolba na staroslavenskome jeziku. Tradicionalno su na župnome blagdanu sudjelovali i predstavnici knezova Frankopana Trsat koji su, svojom prisutnošću i odorama, okupljene vjernike vratili u slavnu prošlost Grada Trsata te podsjetili na sve što su knezovi Frankopani učinili za župnu crkvu i trsatsko svetište.

Polazeći od evanđeoskog ulomka koji govori o dvojici Isusovih učenika na putu za Emaus, nadbiskup je u svojoj propovijedi promišljao o životu mučenika Jurja i njegovim porukama za današnje življenje vjere. „U borbi između svjetla i tame, dobra i zla, sveti Juraj ne stavlja u središte sebe i svoj vlastiti interes, nego on tu borbu vodi za drugoga. U njegovom slučaju to je kraljeva kći koja može biti i jest Blažena Djevica Marija, koja je model, uzor i majka Crkve. Zato u toj djevojci, za koju sv. Juraj vodi borbu, možemo vidjeti Crkvu kao zajednicu vjernika, Crkvu koja je dobila svoje poslanje u povijesti da nastavi Isusovo djelo.“

Iz promjera sv. Jurja, njegovog junačkog svjedočanstva mučeništva za Crkvu, Uzinić je u nastavku propovijedi iznio primjere nasljedovanja spomenutog svetca, ali na način svojstven suvremenom svijetu i vremenu u kojem se nalazi.

Nakon Drugog vatikanskog sabora bismo trebali graditi jednu drugačiju Crkvu. To nije Crkva koja prestaje biti viteška, koja traži snažne i jake kršćane koji se bore za svoja uvjerenja, koji su spremni i umirati za svoja uvjerenja. Ali, to je Crkva koja svoja uvjerenja, to svoje viteštvo, treba živjeti na jedan drugačiji način. To nije Crkva koja se izdiže da bi bila snažna, da bi odolijevala izazovima svijeta i vremena u kojemu živimo. To nipošto nije Crkva koja se bori protiv svijeta. To je novi način viteštva koji se više ne izdiže da bi bio ‘protiv’, nego se prigiba da bi bio ‘za’.

“To je Crkva koju papa Franjo definira kao ‘poljsku bolnicu’. Dakle, ne više tvrđava, nego Crkva koja ide za ljudima, koja se susreće s ljudima, koja osluškuje njihove boli, koja se prigiba nad njihovim ranama, koja razumijeva i njihove bjegove i donosi im Isusa Krista i Njegovu utjehu. Upravo ono na što nas poziva Sinoda: osluškivati, čuti, suosjećati, razumjeti i u sve to unijeti Kristovu poruku kako bismo mogli za ljude našega vremena razlomiti kruh sudjelujući u poslanju Crkve. No to ‘razlomiti kruh’ znači i dijeliti život ljudi našega vremena. Znači ne biti odvojeni, izdvojeni, nego biti s njima i za njih.“

Na kraju raspjevanog i svečanog misnog slavlja, župnik Župe sv. Jurja uputio je pozdravni govor i zahvale svima koji su doprinijeli u organizaciji župnoga blagdana te pozvao prisutne vjernike da se nakon završnog blagoslova okupe na prigodni agape.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Požeške biskupije - ur. i vod.: Višnja Mikić
10:15 Glazba
10:30 Prigodna emisija – tema: Teologija tijela; gost: don David Leskovar, SDB; ur. i vod.: Petra Ćurlin

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.