karlovac sente 20230427

Pater Filip Vicić, CM, asistent superior lazarista u Hrvatskoj, predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu 26. travnja 2023. godine. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora Uznesenja BD Marije iz Novigrada pored Karlovaca uz orguljsku pratnju Mateje Maljevac, najbolje ovogodišnje orguljašice proglašene od Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Vjeru i pouzdanje u svetog Josipa posvjedočio je bračni par Ilija i Janja Radošević iz Beča.

U prigodnoj homiliji pater Filip, župnik u Novigradu, kazao je kako se bolesnicima koji jako oslabe, ranjenima što iskrvare kao zadnji lijek i pomoć daje transfuzija krvi. Tuđa krv prelije se u njihove žile, da im donese osvježenje, ojačanje, život. "Presveta euharistija, sveta pričest je takva transfuzija, prelijevanje snage života Bogočovjeka u naš slabi i bolesni organizam, u naše smrtno biće. Uvijek smo slabi, bolesni i smrti na dohvat. Gospodin se zato pobrinuo da nam u pričesti božanskom transfuzijom prelije svoju snagu i život. Ljudi neprestance traže životni eliksir, žele otkloniti ili barem udaljiti smrt, boje se nestanka, odlaska s ovoga svijeta. I zato uzimaju sva moguća sredstava da bi što dulje živjeli ovdje na zemlji, ne misleći na vječnost. Evo, našeg eliksira. Tko jede tijelo moje i pije krv moju, ostaje u meni i ja u njemu, riječi su to Isusa Krista. Pričest nas pridružuje Isusu Kristu, život nam se sjedinjuje s Isusom Kristom", rekao je pater Filip.

"Crkva nas zato zove što češće na pričest, na proslavu samoga Boga. Stoga budimo često, usudim se reći, stalno na svetoj misi, napose ovdje u Svetištu svetoga Josipa, svake srijede i nedjelje, blagdanima u svojim župnim zajednicama u svojim crkvama na svetoj misi i pričesti jer to je naš život i naša svetost. Drugog izvora života i svetosti za kršćanina nema", zaključio je pater Vicić.

Pri kraju misnog slavlja mons. Sente naglasio je kako se sveti Josip brine da pri kraju misnog slavlja srijedom bude i prigodno svjedočanstvo vjere. Naime, za ovu srijedu nije imao pripremljenu ni jednu osobu koja bi posvjedočila svoju vjeru, no sveti se Josip pobrinuo da bude svjedočanstvo. "Kada sam ušao u Josipovo svetište danas popodne, pripremajući se za liturgiju, našao sam dvoje staraca kako se mole. Kad su me ugledali, pitali su me gdje se mogu ispovjediti i upisati misne nakane. U razgovoru s njima ubrzo sam prepoznao da su upravo oni ove srijede dar svetog Josipa hodočasnicima. To su Ilija i Janja Radošević koji će ove godine u listopadu navršiti šezdeset godina bračnog zajedništva, a dolaze iz Beča."

Bračni par posvjedočio je o zagovoru i zaštiti sv. Josipa: "Rodom smo iz Boće kod Brčkog. Ja Janja rođena sam 1946., a moj Ilija 1943. godine. Vjenčali smo se prije 59 godina. Ilija je 1977. godine otišao u Austriju, a ja za njim 1979. godine. U Austriji nam se rodilo sedmero djece: Božo, Mijo, Stjepan, Marija, Kata, Ivo i Drago. Božo i Stjepan preminuli su nekoliko mjeseci nakon poroda, a Ivo u tridesetim godinama života. Imamo sedmero unučadi. Ilija je radio na građevini, a ja sam pomagala časnim sestrama iz Kongregacije Sestara Božanskog Otkupitelja u njihovom odgojnom centru - Mater Salvatoris u Beču. U Otoku kod Vinkovaca imamo i našu hrvatsku kuću u kojoj smo boravili protekla dva tjedna. Na putu u naš dom u Austriji htjeli smo posjetiti ovo Josipovo svetište. Sudjelujemo mi i na misnim slavljima u Beču, ali draže nam je na našem. Otkad smo otkrili Laudato televiziju, svake večeri pratimo misna slavlja, a svake srijede obvezno. Više sam puta govorila svome mužu Iliji da bih voljela otići u Karlovac kod svetog Josipa i dragog Isusa i drage Gospe, kod Svete obitelji. Drago mi je kada vidim kako sveti Josip drži Isusa za ručicu, tako me to posjeti na moju djecu i na djecu cijelog svijeta. Kada su bili mali, tako sam ih vodila u vrtić i na posao. Ovdje smo prvi puta, ali se nadam da nije zadnji. Više ćemo puta navratiti, dokle god možemo hodati. Kada budemo išli za Vinkovce ili nazad za Beč, tada ćemo navratiti. Gledat ćemo da putujemo srijedom. Valjda će me sveti Josip poslušati kada tako govorim", kazala je gospođa Janja.

Ilija je na pitanje kako se u ovako visokim godinama usudi voziti tako dugačku dionicu brzo odgovorio kako nije sam: "Osjećam da nas prati Sveta Obitelj, a osobito zaštita svetog Josipa. Zapravo, i ja sam imao želju pomoliti se svetom Josipu baš ovdje u Nacionalnom svetištu, još i prije svoje žene. Nešto me je vuklo i morao sam doći ovdje. Nisam morao, nego trebao sam doći. I sada mi je puno srce! Evo, od radosti mi suze idu. Znate kako mi je drago!", zaključio je.

Iliji i Janji Radošević mons. Sente na kraju je darovao izvornu repliku kipa svetog Josipa iz Karlovca te svakome krunicu s medaljonom svetog Josipa, izrazivši nadu da će ovdje proslaviti svoj dijamantni pir. (AS)

Foto: Danijel Pavlina

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Radosna otajstva
16:00 Riječ Gospodnja - homilija vlč. Brune Diklića
16:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.