kuca caritas zg

Župljani župe Svih Svetih u Sesvetama zajedničkim snagama sagradili su kuću obitelji sa šestero djece koja je svoj dom izgubila u potresu.

Nakon prvog razornog potresa u ožujku koji je usred pandemije COVID-19 pogodio Zagreb, drugi razorni potres magnitude 6,2 po Richteru krajem 2020. godine pogodio je područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Potres se snažno osjetio u većem dijelu Hrvatske te ponovno u Zagrebu gdje je prouzročio nove štete. Ta su dva potresa, nažalost, sa sobom uzela i osam ljudskih života. U Petrinji je smrtno stradala 13-godišnja djevojčica, a čak pet poginulih bilo je u Majskim Poljanama. Ozlijeđeno je 28 osoba, a još dvoje u raščišćavanju ruševina.

Mnoge obitelji ostale su bez krova nad glavom i već skoro tri godine žive u kontejnerima. Jednoj unesrećenoj obitelji koja je sa šestero djece ostala bez krova nad glavom u potresu pogođenoj Petrinji odlučila je pomoći i zagrebačka župa Svih Svetih u Sesvetama koja je pokrenula projekt izgradnje nove kuće za obitelj.

Župnik Mario Migles za Hrvatsku katoličku mrežu objasnio je kako su mnogi župljani nakon potresa dovozili hranu i osnovne potrepštine na čemu je veoma zahvalan, no shvatili su da će ljudima koji su izgubili krov nad glavom trebati dugotrajnija pomoć. “Naša ideja bila je da će tim ljudima trebati dugotrajnija pomoć pa smo prionuli drugom planu. Odmah smo objavili IBAN račun našeg župnog caritasa gdje su župljani mogli uplaćivati svoj prilog. Kako se u jednom danu prikupilo 100.000 kn brzo smo se odlučili, sagradit ćemo kuću jednoj obitelji. Ne možemo spasiti sve, ali dajmo svoj obol. Dok smo s vremena na vrijeme odvozili hranu i ostalo potrebno za sve u Petrinji prionuli smo odabiru obitelji kojoj ćemo graditi kuću”, objasnio je vlč. Migles.

Želja svih župljana bila je pomoći obitelji s više djece te su nakon razgovora sa župnikom u Petrinji odabrali upravo ovu obitelj. Najveći i najdugotrajniji proces bilo je pronalaženje novog gradilišta za kuću jer se na mjestu gdje je bila stara kuća dogodilo klizište i zabranjena je bila nova gradnja ili obnova. “Prošlo je više mjeseci dok je pronađena adekvatna lokacija i gradilište za kuću. Pronaći slobodnog projektanta u to vrijeme te kasnije izvođača isto nije bilo lako. Bili smo strpljivi i puni vjere da će se sve jednog dana privesti kraju. Posebna je radost nastala u obitelji kada smo započeli s radovima u ljeto 2021. godine. Ozarena lica djece bila su nevjerojatna motivacija i hvala ima na tom daru skromnosti i ljudskosti. U međuvremenu smo na misama izvještavali ljude u kojoj smo fazi te neka ne odustaju od svojih priloga jer se spremamo sagraditi veću kuću koja će imati dovoljno kvadrata za brojniju obitelj i koja će biti oku lijepa” rekao je župnik župe Svih Svetih.

Kad su radovi započeli župljani su obitelj ugostili u svojoj župi, a obitelj im se predstavila i sa suzom u oku ispričala svoju priču te život nakon potresa. Vjernike je to osobito motiviralo te su svi pomagali koliko su mogli iako je u to vrijeme građevinski materijal poskupio te iznos koji su na početku dogovorili s građevinskom tvrtkom nije mogao pokriti troškove gradnje. Župnik Mario Migles prisjetio se kako su ga ganuli doprinosi skromnih župljana kojima je jedini cilj bio da djeca imaju krov nad glavom.

“Uključili su se mnogi, a najdraže su mi bile skromne bake koje su donosile svoj prilog i također sa suzom u oku govorile kako im je jedino važno da dječica imaju svoj topli dom. Uglavnom lijepo razdoblje gdje smo nailazili na mnoge prepreke, ali smo jedni druge obogaćivali i polako išli naprijed.”

Župa je na svojoj Facebook stranici objavila da su radovi dovršeni i da se ova obitelj sa šestero djece može radovati novom prostoru i novom „ognjištu“ u svojoj Petrinji.

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Nadom nošeni - tema: Mali ekrani, veliki problemi?; gošća: prof. Gordana Buljan Flander; ur. i vod.: Iva Tadić
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - bl. Herman iz Reichenaua

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.