Svecenicko redenje Ivana Brstila. Snimio Stipo Marcinkovic 5 1024x614

Biskup Vidović je sve pozdravio, osobito svećenike i redovnike, generalnog vikara i župnika Jelse don Stanka Jerčića te dekane Hvara, Brača i Visa don Tonija Plenkovića, koji je župnik Svete Nedjelje u koju se ređenik Ivan s obitelji doselio, Ivicu Huljeva i Milana Šarića te devet bogoslova Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu od kojih su trojica Hvarske biskupije: Tonči Prugo, Domagoj Babić i Božidar Plenković, koji su došli sa svojim duhovnikom Matom Brečićem. Na ređenju je bio i splitski bolnički kapelan Šimun Doljanin te profesor KBF-a Sveučilišta u Zagrebu Tonči Matulić. Biskup je pozdravio brojne nazočne vjernike zahvalivši im za molitve i žrtve. Posebno je pozdravio Ivanova oca Gorana, majku Jaku i brata Josipa te svu njihovu rodbinu, među kojima su bili ređenikovi kumovi Boris i Marina Maleš, te djed Jozo i baka Ruža Gađža te baka Katarina Brstilo, a djed Ivan umro je samo dva dana ranije.

 Svecenicko redenje Ivana Brstila. Snimio Stipo Marcinkovic 1 1024x590

Biskup Vidović je istaknuo da je to poseban dan i događaj ne samo za ređenika Ivana nego i za Hvarsku biskupiju i opću Crkvu. Pri oltaru su posluživali đakoni Ivan Šesto i Igor Goleš, kao i drugi bogoslovi. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem maestre Klare Milatić i uz orguljsku pratnju profesora Tomija Domančića.

 Svecenicko redenje Ivana Brstila. Snimio Stipo Marcinkovic 9 1024x636

Biskup Vidović je u propovijedi istaknuo da je bit svećeničkog zvanja i poslanja naviještanje Riječi Božje, pobožno i smjerno slavljenje Kristovih otajstava, osobito euharistije i sakramenta pokore, posredovanje Božjeg milosrđa povjerenom Božjem narodu, ustrajnost u zajedničkoj molitvi i svećeničkom zajedništvu te življenje Kristovih otajstava i njihovo naviještanje drugima, pri čemu je potrebno svakodnevno sve više srastati s osobom Isusa Krista, dopuštajući da On bude sve dominantniji u našem životu. Potrebno je da svećenici budu sebedarje ljudima koje im je Bog povjerio.

U svemu tomu najvažnija je ljubav naviještena u pročitanom ulomku Evanđelja sv. Ivana (Iv 21, 15-17). Ono što je sol za hranu to je ljubav za život vjernika, osobito za život jednog svećenika. Stoga se biskup Vidović osvrnuo na pročitani ulomak Evanđelja u kojemu uskrsli Isus pita sv. Petra: „Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?“ Na to mu Petar dva puta odgovara: „Da, Gospodine, ti znaš da te volim!“ Treći put mu je odgovorio: „ Gospodine, ti sve znaš. Tebi je poznato da te volim“. Biskup je istaknuo kako postoji bitna razlika između voljeti i ljubiti, pojasnivši da se voljeti može i iz interesa, a kad se nekoga ljubi tad se za njega i život daje.

Biskup je naveo kako je Isus na Posljednjoj večeri rekao svojim učenicima: „Novu vam zapovijed dajem: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“ (Iv 13, 34). „A on je nas tako ljubio da je dao svoj život za nas“, rekao je biskup Vidović koji je s tim pojasnio kako je Isus Petra pitao da li je spreman za Njega dati svoj život. Petar je bio spreman na to dok je imao mač u ruci, dok se pouzdavao u sebe, svoje moći i sposobnosti. Kad je ostao bez mača brzo je Isusa zanijekao i izdao. Petar je bio svjestan onoga što ga uskrsli Isus pita. Svjestan svojih slabosti više ne daje velika obećanja. Ne odgovara Isusu da ga ljubi, nego da ga voli.

Petar je priznao je svoju slabost. To je bio trenutak i početak Petrovog novog hoda za Isusom. Više se nije uzdao u svoju moć, svoje sposobnosti i pamet. Isus je u njemu sve više rastao po riječima sv. Ivana Krstitelja: „On treba da raste, a ja da se umanjujem.“ Isus je toliko u njemu rastao da ga je prerastao, a to potvrđuje sv. Pavao govoreći „Ne živim više ja nego u meni živi Krist.“

„Ovo je problem mnogih ljudi; u svojoj oholosti i bahatosti ne znaju koliko su nemoćni. Biti svjestan svojih slabosti početak je mudrosti“, istaknuo je biskup Vidović dodajući kako je Petar bio svjestan svojih slabosti. U poniznosti svoga srca otkrio je svoje nemoći. Priznao je svoju slabost. Želim, ali ne mogu. Zato se Isus spustio na Petrovu razinu pa ga treći put ne pita ljubiš li me, nego voliš li me? A Petar mu odgovara: „Gospodine ti znaš bolje od mene kakav sam. Tebi je poznato da te volim“. Tada ga je Isus proglasio prvim papom.

„Ivane, i Tebi će Isus u tvojoj prostraciji postaviti isto pitanje: ‚Voliš li me?‘ Ispravni odgovor moći ćeš dati samo u poniznosti i kazati: „Želim, Gospodine, ali bez tebe neću moći, potrebna mi je tvoja milost. I kad ustaneš neka to bude znak kako si spreman u poniznosti hodati za Gospodinom, pa i svoj život mu dati služeći povjerenom narodu“, poručio je biskup Vidović, dodavši: „A vas, dragi vjernici, molim da molite žarko ne samo za našega Ivana nego i za sve nas svećenike, osobito kad osjetite da smo posrnuli i pali pod teretom naših slabosti i mana. Tada nam je najpotrebnija vaša molitva i vaš zagovor da ustrajemo u svom pozivu i da se Bog u nama proslavi“, zaključio je biskup Vidović.

Potom je uslijedio obred svećeničkog ređenja. Ređenika je predstavio generalni vikar Jerčić, te je ređenik biskupu dao svoja obećanja. Za vrijeme prostracije, pjevanje Litanija svih svetih predvodili su dekan Šarić i bogoslov Prugo.

 Svecenicko redenje Ivana Brstila. Snimio Stipo Marcinkovic 11 1024x623

 

Svecenicko redenje Ivana Brstila. Snimio Stipo Marcinkovic 12 1024x609

Tijekom pričešćivanja muški pučki pjevači iz Svete Nedjelje uz orguljsku pranju Jure Milatića pjevali su himnu svoje župe, himnu Gospi od Centure „Draga, Gospe, Božja mati“.

 Svecenicko redenje Ivana Brstila. Snimio Stipo Marcinkovic 14 1024x603

Na kraju misnog slavlja biskup Vidović je čestitao ređeniku Brstilu govoreći: „Ivane, dobro došao u naš prezbiterij, računamo na tebe, a i ti računaj na nas; na svećenike, redovnike i Božji narod“. Osobito je čestitao roditeljima, bratu te užoj i široj obitelji i župi Sveta Nedjelja u kojoj žive ređenikovi roditelji. Biskup je zamolio vjernike da mole za svećenička zvanja, navodeći Isusove riječi: „Žetva je velika, a radnika malo“. Stoga je zamolio i Gospodina da pošalje radnika u žetvu svoju.

 Svećeničko ređenje Ivana Brstila. Snimio Stipo Marčinković 4 1024x632

Ivan Brstilo rođen je u Splitu 22. lipnja 1994. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, primivši sakramente u konkatedrali Sv. Petra apostola. Nakon završene srednje škole 2013. godine doselio se s obitelji u župu Sveta Nedjelja, u mjesto Jagodna na otoku Hvaru. Tri godine teološko-filozofskog fakulteta pohađao je u Splitu, a dvije godine u Zagrebu na Teološkom institutu družbe Isusove, gdje je i diplomirao.

Svecenicko redenje Ivana Brstila. Snimio Stipo Marcinkovic 16 1 1024x595

Izvor: Hvarska biskupija

Radio Marija

13:30 Obavijesti i najava programa
13:40 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 4.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.