AOS 17 B2 plakat

Čovjek je tvorac kulture, a kultura čini čovjeka.

Upućeni znaju, a ostali osjećaju da je pravi pokretač i katalizator održivog razvoja upravo  kultura! Ona nam omogućava osjetiti svu dušu solidarnosti s drugima u vremenu i prostoru – i s onima koje baštinimo i onima koji će nas baštiniti, kao i sa našim generacijama. Ipak, za solidarnost treba imati srce, a za kulturu dušu.

Svjesni toga, unatoč svim izazovima vremena u kojem živimo, s veseljem najavljujemo 17. izdalje Međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae koji će se od 7. - 14. svibnja održati u Sisku, Glini, Voloderu i Hrvatskoj Kostajnici, jedinim preostalim lokacijama Sisačke biskupije na kojima su orgulje dostupne i u funkciji. Kako se ovaj festival prije potresa održavao na čak devet lokacija - prezentirajući današnju orguljašku baštinu Sisačke biskupije, ali vrijednu kulturnu baštinu koju smo dijelom izgubili u Domovinskom ratu i zahvaljujući zubu vremena, a dijelom zanemarili i prepustili propadanju – ovogodišnji Ars Organi Sisciae mali je festival o velikoj kulturnoj baštini. Ipak, mali samo u pogledu broja lokacija na kojima se održava u odnosu na protekle godine. Programski i kvalitetom ovogodišnje izdanje premašuje prošla brojem novih imena domaće orguljaške scene koja ćemo predstaviti našoj publici, ali i nove energije i zanosa koje prenose izvedbe naših sjajnih mladih glazbenih gostiju. Festivalsku publiku častimo sa šest sjajnih koncerata, a dva puta ćemo se vraćati u Sisak i u Glinu.

17. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae otvaramo u nedjelju 7. svibnja u 20 sati u bazilici sv. Kvirina gdje će – na jedinim orguljama koje još imamo u sjedištu Sisačke biskupije – po prvi puta na festivalu zasvirati sjajna mlada orguljašica Katarina Mandić, petrinjka koja je ujedno i orguljašica bazilike sv. Kvirina. Uz Orkestar mladih glazbenika, Katarina će izvesti Koncert za orgulje, gudače i timpane u g-molu, FP 93 francuskog skladatelja Francisa Poulenca (1899.-1963.), čiju šezdesetu obljetnicu smrti ove godine obilježavaju gotovo sve glazbene kuće u Francuskoj. Poulencov koncert za orgulje jedno je od najpoznatijih njegovih djela, a ujedno i najpoznatiji koncert za orgulje. Orkestar mladih glazbenika, osnovan 2017. godine na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, u ostatku programa izvest će djelo W. A. Mozarta Divertimento za gudače u F-duru KV 138 i Simple Symphony, Op. 4. znamenitog engleskog skladatelja 20. stoljeća Benjamina Brittena.

Ovogodišnji međunarodni gost festivala je cijenjeni slovenski orguljaš čembalist, dirigent i orguljaš, profesor i predstojnika odjela za Staru glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani – Egon Mihajlović. U izvedbi ovog stručnjaka za staru glazbu, u ponedjeljak 8. svibnja u Bazilici sv. Kvirina u Sisku slušat ćemo djela talijanskih i francuskih skladatelja kasne renesanse i baroka.

Iz Siska festivalski program u utorak, 9. svibnja u 20 sati, poziva publiku u crkvu sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici. Na koncertnom programu sopranistice Josipe Lončar uz Daria Teskeru i Krešimira Fabijanića na trubljama, pod umjetničkim ravnateljstvom orguljaša Alena Kopunovića Legetina, slušat ćemo nadmetanje glasa i truba u djelima baroknih skladatelja Albinonija, Scarlattia, Vivaldia i Handela te hrvatske crkvene puče popijevke u obradama Josipa Prajza.

Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u više od 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Prije pet godina crkva je obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima će se po prvi puta festivalskoj publici predstaviti sjajne domaće orguljaške snage: Milan Hibšer te Josipa Leko i Jasmina Belošević čijim ćemo koncertom zaključiti ovogodišnje festivalsko izdanje.  U četvrtak 11. svibnja nastupit će orguljaš Milan Hibšer, profesor orgulja, improvizacije i organografije na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Koncertnim programom prošetat ćemo od razdoblja baroka (F. Tunder, J. S. Bach) i klasike (Fantazija u f-molu, KV 594 W. A Mozarta), preko romantizma (Sonata br 6. u d-molu F. Mendelssohna) do suvremene hrvatske glazbe (Partita „Ad Pavlinos“ A. Klobučara), a Hibšer će predstaviti i svoje umijeće improvizacije.

Orgulje u prelijepoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu vrlo su važne za hrvatsku organologiju jer su ponajbolje djelo domaćeg graditelja Antuna Šimenca, a trenutno su najstariji povijesni instrument u Sisačkoj biskupiji koji je dostupan i u upotrebi. Na njima će u petak, 12. svibnja u 20 sati, zasvirati orguljaš Pavao Mašić uz violinisticu Lauru Vadjon. Slušat ćemo barokne sonate (Vivaldi, Castelo, Handela i Corelli) te nekoliko skladbi anonimnih skladatelja iz hrvatskih franjevačkih arhiva (Cresa i Omiša) te Pastoralu & Toccatinu Adalberta Markovića.

Za kraj festivala vratit ćemo se u Glinu na koncert dvije mlade orguljašice Josipe Leko i Jasmine Belošević koji će se održati u nedjelju, 14. svibnja u 20 sati. Josipa i Jasmina podijelit će u Glini program na kojem ćemo slušati preludije i fuge slavnog njemačkog skladatelja Johannesa Brahmsa čija glazba polazi od klasičnog i baroknog naslijeđa, ali mu je glazbeni izraz romantičarski.

17. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae održava se uz značajnu podršku i pomoć Ministarstva kulture i medija RH, a u okviru svojih mogućnosti pomogla je i Sisačka biskupija, Sisačko-moslavačka županija, Grad Hrvatska Kostajnica i Grad Glina. Uz interkontinentalnog medijskog pokrovitelja koji prenoseći festivalske sadržaje japanskoj publici promovira našu kulturnu baštinu, festival i dalje okuplja moćnu gomilicu domaćih medijskih pokrovitelja (Laudato.tv, HKR, Radio Marija, Radio Sisak, Novi sisački tjednik) i sponzora – sada već prijatelja koji pomažu njegovu realizaciju – HDS ZAMP i Vinarija Marinčić. Zahvaljujući svima njima ulaz na sve koncerte festivala je slobodan!

 

Izvor: Ars Organi Sisciae

AOS 17 B2 plakat program min

Radio Marija

23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.