Izlet šalatskih sjemeništaraca za Međunarodni praznik rada 2023 5

Sjemenišna zajednica sa Šalate u ponedjeljak 1. svibnja ove godine, kada je u Republici Hrvatskoj državni praznik i neradni dan, a Crkva slavi spomendan sv. Josipa Radnika, uputila se na izlet u Gornju Rijeku, rodno mjesto sjemenišnog duhovnika vlč. Luke Premelča.

Po dolasku u Gornju Rijeku u prijepodnevnim satima, a nakon kratke okrjepe u prostorima župnog pastoralnog centra, domaći sin župe i sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč približio je sjemeništarcima povijest općine i župne crkve Uznesenja BDM koja datira iz 13. stoljeća. Nakon razgledavanja župne crkve i prekrasne spilje Gospe Lurdske sa vanjskim oltarnim prostorom u župnom perivoju, sjemeništarci i odgojitelji slavili su svetu misu u kojoj su zahvalili Gospodinu za sve dobročinitelje i prijatelje sjemenišne zajednice sa zagrebačke Šalate.

U kasnim popodnevnim satima sjemeništarci i odgojitelji uputili su se prema Križevcima gdje su posjetili sjedište Grkokatoličke Crkve za cijelu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju. Posjet je ostvaren na temelju uzvratnog poziva mons. Stipića šalatskoj zajednici od 28. rujna 2021. godine da pohode biskupski dom i obnovljeni katedralni hram Presvete Trojice.

Izlet šalatskih sjemeništaraca za Međunarodni praznik rada 2023 1

Dolaskom u Križevce dočekao ih je katedralni župnik križevački o. Mihajlo Simunović koji im je ukratko predstavio povijest obnovljene grkokatoličke katedrale Presvete Trojice, a potom je križevački vladika mons. Milan Stipić okupljenim sjemeništarcima ukratko predstavio grkokatoličku liturgiju i njenu baštinu koja je uistinu velika dragocjenost cijele Crkve. Također, objasnio im je glavna obilježja istočnog obreda i razlike između istočnog i zapadnog obreda. Sjemeništarci su posebno bili oduševljeni prekrasnim ikonostasom, zidnim oslicima i svetištem.

Zatim je mons. Stipić ugostio sjemeništarce i odgojitelje u biskupskoj palači koja se nalazi tik uz katedralu, pokazavši im vrijednu riznicu (muzej) u kojoj se osobito ističu liturgijski predmeti, slike vladika Križevačke eparhije i knjižnica. Zatim im je predstavio povijest grkokatolika u Hrvatskoj i križevačkoj okolici, pastoralni i karitativni rad, trenutačne prilike u Crkvi i među vjernicima te postojećim predrasudama i neznanju među vjernicima o braći grkokatolicima. Osobito je naglasio da Hrvati baštine kombinaciju tradicije i kulture Rima i Bizanta. Po tome su Hrvati jedinstveni jer drugi narodi nisu naslijedili i ne gaje takvo duhovno i liturgijsko bogatstvo. Sjemeništarci su u opuštenom i bratskom ugođaju imali priliku za postavljanje pitanja, rasprave i izricanje dojmova uz neizostavnu hodočasničku okrijepu omogućenu dobrotom domaćina.

 Izlet šalatskih sjemeništaraca za Međunarodni praznik rada 2023 3

Na inicijativu križevačkog vladike uslijedila je kratka šetnja gradom uz posjet župnoj crkvi sv. Ane i konkatedrali Svetoga Križa.

Na kraju druženja rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković izrazio je, u ime okupljenih hodočasnika, iskrenu zahvalnost vladiki Križevačke eparhije mons. Milanu Stipiću na ostvarenom uzvratnom pohodu, darovanom vremenu i njegovoj spremnosti da ugosti sjemeništarce te im izloži bogatstvo braće grkokatolika darovavši mu sliku bl. Alojzija Stepinca, djelo hrvatskog akademskog slikara Smiljana Popovića.

Ovom izletu šalatskih sjemeništaraca i odgojitelja za Praznik rada nazočila je i ravnateljica Nadbiskupijske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak te koordinator poslova u sjemeništu g. Vladimir Jelčić sa suprugom.

 Izlet šalatskih sjemeništaraca za Međunarodni praznik rada 2023 2


Tekst i foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

00:30 Velikani hrvatske povijesti - tema: Ferdo Rožić i njegovi doprinosi duhovnoj obnovi naroda na područjma kulture i prosvjete; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.