230501 Radnik 3

Blagdan svetog Josipa Radnika svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu; preč. Draženom Karačićem, karlovačkim dekanom; preč. Jozom Zorićem, pakračkim dekanom; don Anđelkom Bulatom, župnikom u Benkovcu uz desetak svećenika iz Karlovca i Hrvatske. Evanđelje je navijestio đakon Petar Tisaj, a pjevanje su animirali Vokalisti svetog Josipa iz Velike Gorice pod vodstvom maestra Dražena Kurilovčana. Svetom Josipu 1. svibnja hodočastili su vjernici iz Velike Gorice, Pakraca, Benkovca i drugih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

 230501 Radnik 10

U prigodnoj homiliji vlč. Hačko istaknuo je da gledajući danas u primjer svetoga Josipa, riječima svetoga Bernarda možemo reći kako poslije Marije Crkva posebnu zahvalnost i štovanje duguje svetom Josipu koji je bio čuvar i hranitelj najdragocjenijeg Božjeg dobročinstva iskazana čovjeku: Isusa Krista. Tu zahvalnost i štovanje svetoga Josipa u Crkvi se na poseban način očituje njegovim svakodnevnim spomenom u euharistijskoj molitvi, ali i činjenicom da svetoga Josipa Crkva posebnim danom slavi tijekom godine tri puta: kao zaručnika Blažene Djevice Marije 19. ožujka, kao člana Svete Obitelji u osmini Božića, te kao Radnika 1. svibnja. A svetoga Josipa Radnika Crkva slavi još od 1955. kada je blažene uspomene papa Pio XII. odredio da se na današnji dan, „koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik“, slavi blagdan svetoga Josipa Radnika, kazao je vlč. Hačko te dodao: "I dok je ovaj dan u „svijetu rada“, kako isti papa primjećuje, budio razdore, mržnje i nasilja, uvođenjem ovoga blagdana, papa je želio u prvi plan staviti ovog Nazaretskog radnika koji svojim životom ne samo da pokazuje pravo značenje radnika pred Bogom i Crkvom, nego je i brižni čuvar nas i naših obitelji."

 230501 Radnik 12

Propovjednik je pojasnio kako "ovdje i s pravom postavljamo pitanja: Kako pred Bogom, Crkvom i svijetom biti pravi sveti radnik? Kako biti radnik kao sveti Josip? Odgovaramo riječima sv. Male Terezije: Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš, čini s ljubavlju! A konačno i sâm Apostol nas upozorava: Povrh svega ljubav! i kada je tako sve činimo kao Gospodinu jer Njemu jedinom služimo i slušamo Njegov glas, Njegovu riječ. Upravo tu sveti Josip otkriva tajnu kako biti dobar radnik i kako na najlakši mogući način postići svetost koja nam se toliko puta čini kao nedostižni ideal. A kada se svetost tako promatra, čovjek onda vrlo brzo odustaje od rada na želji biti svet. U tom smjeru će nas i upozoriti naš pjesnik: Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati!“

 230501 Radnik 15

Nadalje, propovjednik je pojasnio da je "sveti Josip sanjao, čuo je Gospodinov glas, ostvario je svoj san i primio nagradu. Danas smo na redu, mi te molimo zajedno s kardinalom Franjom Kuharićem: Sveti Josipe, glavaru Svete nazaretske obitelji i čuvaru Crkve Božje! (…) U ovim teškim vremenima, izmoli našem narodu i svim narodima zemlje mir u pravednosti i ljubavi. Zagovaraj nas pred Presvetim Trojstvom da ostanemo vjerni Isusu Kristu i katoličkoj Crkvi prolazeći zemljom čineći dobro“, zaključio je vlč. Tomislav Hačko.

Pri kraju misnog slavlja ovogodišnji krizmanici predvoditelju misnog slavlja predali su vjernu repliku kipa svetog Josipa akademskog slikara Ante Starčevića, a koju je u 3D formatu izradio krizmanik Nikola Baniček.

Tijekom dana u Josipovo svetište hodočastili su još članovi katoličke udruge Ekosspiritus, te hodočasnici iz Slovenije, Splita, Zagreba i Metkovića.

Tekst: mons. Antun Sente
Foto: Tara Kranjčević

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.