MG 4985 1

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 4. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Gost predavač bio je sudski vikar pri Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu i pročelnik katedre kanonskoga prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šalković, a održao je predavanje na temu „Primjeri dobre prakse za prevenciju zlostavljanja i zaštite maloljetnih i ranjivih osoba u župi“.

Na početku prof. Šalković je rekao kako odabranoj temi treba pristupiti interdisciplinarno, pod vidom pedagogije, psihologije, psihijatrije, moralne teologije te prava na kojem će on i temeljiti svoje predavanje. Odmah je upozorio i kako svaki oblik zlostavljanja, a napose maloljetnih i odraslih ranjivih osoba, predstavlja povredu ljudskih i moralnih zakona, kao i povredu prava na dostojanstven život, tjelesni i psiho-afektivni integritet, na privatnost osobnog i obiteljskog života i na osobnu slobodu.

Ustvrdivši kako se zlostavljanje maloljetnika i ranjivih osoba nažalost događa u različitim životnim okuženjima, poput obitelji, škole, športskih klubova, odgojnih ustanova upozorio je i da ako je zlostavljanje maloljetnih i ranjivih odraslih osoba počinjeno u crkvenom okruženju od klerika, redovnika, redovnice, vjeroučitelja, katehete, animatora u župi, ono posebno kompromitira cijelu crkvenu zajednicu i njezino temeljno poslanje propovijedanja Radosne vijesti – Evanđelja.

Šalković je zaključio kako odgovornost Crkve danas uključuje zaštitu maloljetnih i ranjivih osoba kao dio poslanja i djelovanja crkvene zajednice, koje se ne može jednostavno prenijeti na neku strukturu ili pojedine osobe, odnosno na neki odbor, povjerenstvo već su svi članovi Božjega naroda pozvani da u središte svoga poslanja i djelovanja stavite maloljetne i ranjive. Na kraju progovorio je i o važnosti formacije za prepoznavanje slučajeva zlostavljanja kao i o pozitivnim praksama nekih biskupija na zapadu Europe, te preventivnim djelovanjima na razini župe i općenito širenju kulture prevencije.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Od važnijih događaja biskup je istaknuo kako će se ove godine proslava zaštitnika biskupije sv. Kvirina održati u subotu 3. lipnja, a devetnica uoči Kvirinova započinje 25. svibnja. Također upoznao je s proslavom blagdana sv. Leopolda Mandića 12. svibnja u Svećeničkom domu u Sisku gdje će tom prigodom ispred doma biti i otkriven spomenik ovom hrvatskom svecu. Biskup je podsjetio i na aktualni sinodalni hod te je pozvao na još veću uključenost svih župa, a posebno zajednica vjernika.

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Marijan Štingl upoznao je okupljene da će se od 19. do 21. svibnja u Sisačkoj biskupiji održati 17. Nacionalna završnica katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata na kojoj će sudjelovati 20 ekipa i više od 300 igrača ih Hrvatske i BiH. Također podsjetio je i kako će se ovogodišnji 5. Mladifest Hrvatska održati u sisačkoj župi sv. Kvirina od 30. lipnja do 2. srpnja. Voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o tijeku radova na sanacije crkvi i župnih kuća nakon potresa istaknuvši kako se trenutno u većem ili manjem zahvatu obnavlja 35 sakralnih objekata.

Sljedeći Svećenički dan održat će se 6. rujna.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.