MG 4985 1

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 4. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Gost predavač bio je sudski vikar pri Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu i pročelnik katedre kanonskoga prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šalković, a održao je predavanje na temu „Primjeri dobre prakse za prevenciju zlostavljanja i zaštite maloljetnih i ranjivih osoba u župi“.

Na početku prof. Šalković je rekao kako odabranoj temi treba pristupiti interdisciplinarno, pod vidom pedagogije, psihologije, psihijatrije, moralne teologije te prava na kojem će on i temeljiti svoje predavanje. Odmah je upozorio i kako svaki oblik zlostavljanja, a napose maloljetnih i odraslih ranjivih osoba, predstavlja povredu ljudskih i moralnih zakona, kao i povredu prava na dostojanstven život, tjelesni i psiho-afektivni integritet, na privatnost osobnog i obiteljskog života i na osobnu slobodu.

Ustvrdivši kako se zlostavljanje maloljetnika i ranjivih osoba nažalost događa u različitim životnim okuženjima, poput obitelji, škole, športskih klubova, odgojnih ustanova upozorio je i da ako je zlostavljanje maloljetnih i ranjivih odraslih osoba počinjeno u crkvenom okruženju od klerika, redovnika, redovnice, vjeroučitelja, katehete, animatora u župi, ono posebno kompromitira cijelu crkvenu zajednicu i njezino temeljno poslanje propovijedanja Radosne vijesti – Evanđelja.

Šalković je zaključio kako odgovornost Crkve danas uključuje zaštitu maloljetnih i ranjivih osoba kao dio poslanja i djelovanja crkvene zajednice, koje se ne može jednostavno prenijeti na neku strukturu ili pojedine osobe, odnosno na neki odbor, povjerenstvo već su svi članovi Božjega naroda pozvani da u središte svoga poslanja i djelovanja stavite maloljetne i ranjive. Na kraju progovorio je i o važnosti formacije za prepoznavanje slučajeva zlostavljanja kao i o pozitivnim praksama nekih biskupija na zapadu Europe, te preventivnim djelovanjima na razini župe i općenito širenju kulture prevencije.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Od važnijih događaja biskup je istaknuo kako će se ove godine proslava zaštitnika biskupije sv. Kvirina održati u subotu 3. lipnja, a devetnica uoči Kvirinova započinje 25. svibnja. Također upoznao je s proslavom blagdana sv. Leopolda Mandića 12. svibnja u Svećeničkom domu u Sisku gdje će tom prigodom ispred doma biti i otkriven spomenik ovom hrvatskom svecu. Biskup je podsjetio i na aktualni sinodalni hod te je pozvao na još veću uključenost svih župa, a posebno zajednica vjernika.

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Marijan Štingl upoznao je okupljene da će se od 19. do 21. svibnja u Sisačkoj biskupiji održati 17. Nacionalna završnica katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata na kojoj će sudjelovati 20 ekipa i više od 300 igrača ih Hrvatske i BiH. Također podsjetio je i kako će se ovogodišnji 5. Mladifest Hrvatska održati u sisačkoj župi sv. Kvirina od 30. lipnja do 2. srpnja. Voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o tijeku radova na sanacije crkvi i župnih kuća nakon potresa istaknuvši kako se trenutno u većem ili manjem zahvatu obnavlja 35 sakralnih objekata.

Sljedeći Svećenički dan održat će se 6. rujna.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

15:50 U današnjoj prigodnoj emisiji predstavljamo novu pjesmu Zvonimira Kalića "Tvoj do beskraja" i najavljujemo obljetnički koncert - 15 godina zajedno; gost: Zvonimir Kalić; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
16:30 Vijesti dana
16:40 Glazba
17:00 Knjiga koja me približila Bogu - tema: M. C. Ziesche: Konačna sloboda; gošća: Ružica Lice, vjeroučiteljica; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.