dijete život obitelj 2 featured
 
Napori da se poboljšaju smjernice i standardi za ponašanje svećenika i redovnika u svrhu zaštite od seksualnog zlostavljanja u Crkvi „moraju se nastaviti“, rekao je papa Franjo članovima Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika primivši ih u petak, 5. svibnja u audijenciju u Vatikanu.

Komisija, koja je osnovana 2014., sastala se tijekom ovog tjedna na drugoj plenarnoj skupštini otkako je Apostolskom konstitucijom „Praedicate Evangelium“ službeno uspostavljena unutar Dikasterija za nauk vjere u lipnju 2022. godine.

Dnevni red zasjedanja uključivao je razmatranje zadaće Komisije da osigura godišnje revizije izvješća o zaštiti biskupskih konferencija, pregled petogodišnjeg strateškog plana i „otvorenu raspravu o tome kako bolje definirati radne metode, uloge i odgovornosti“ tijela, između ostalih navedenih predmeta.

Neispravno postupanje ukaljalo bi svjedočanstvo o Božjoj ljubavi

Papa Franjo je u obraćanju još jednom potvrdio da je kriza seksualnog zlostavljanja „posebno ozbiljna za Crkvu“, jer „potkopava njezinu sposobnost da u potpunosti prihvati i svjedoči Božju oslobađajuću prisutnost“. „Propust da se ispravno postupi kako bi se zaustavilo to zlo i pomoglo njegovim žrtvama ukaljao je naše svjedočanstvo o Božjoj ljubavi“, rekao je.

U tom kontekstu, istaknuo je Papa, „grijesi propusta“ iako izgledaju „manje stvarni“, nisu manje teški od stvarno počinjenih grijeha.

Doista, neuspjeh, osobito od strane crkvenih vođa, da učine ono što je trebalo biti učinjeno, „bio je uzrokom sablazni za mnoge“.

Crkva nije ostala nijema ili neaktivna u suočavanju s krizom zlostavljanja

U isto vrijeme Crkva „nije ostala nijema ili neaktivna“, istaknuo je papa Franjo, podsjetivši na nedavni dokument objavljen u obliku motuproprija „Vos Estis Lux Mundi“, koji poziva da se odrede mjesta za primanje optužbi i brige za one koji prijave nanesenu štetu, te da se biskupi i redovnički poglavari pozovu na odgovornost za zlostavljanja koja čine ili zataškavaju. Ta su pravila, rekao je rimski biskup, sada trajno na snazi.

Nitko danas ne može tvrditi da nije pogođen stvarnošću seksualnog zlostavljanja u Crkvi.

Budite ustrajni i samo naprijed

Dok Komisija nastavlja svoj rad na rješavanju krize, Sveti Otac pozvao je članove da vode računa o tri načela.

Najprije ih je potaknuo da „ustraju i idu naprijed“ te da se „ne obeshrabre kada se čini da se malo toga mijenja na bolje“, imajući na umu da je „Božja stvaralačka snaga da iz očaja proizvede nadu“.

Dijalog s preživjelima

Papa je zatim potaknuo članove Komisije da pomognu podržati mnoge živote koji su slomljeni seksualnim zlostavljanjem, uključujući obitelji i prijatelje žrtava, dijalogom s onima koji su preživljeli zlostavljanje i potičući ih da se otvore i podijele svoju bol kako bi se mogli pomiriti s Crkvom.

Nedavno sam se susreo sa skupinom preživjelih zlostavljanja, koji su tražili susret s vodstvom vjerskog instituta koji je vodio školu koju su pohađali prije otprilike pedeset godina. Ovo spominjem jer su o tome otvoreno razgovarali. Svi su bili starije životne dobi, a neki su, uvidjevši da vrijeme brzo prolazi, izrazili želju da u miru dožive preostale godine. Za njih je mir značio obnovu odnosa s Crkvom koja ih je povrijedila.

Trenutak pomirenja za Crkvu

Treće, papa Franjo pozvao je članove Komisije da budu „blagi“ u svojim postupcima, „noseći terete jedni drugih, bez prigovaranja, ali imajući u vidu da će ovaj trenutak zadovoljštine za Crkvu ustupiti mjesto nekom drugom trenutku u povijesti spasenja“.

„Sada je – inzistirao je Papa – vrijeme da se popravi šteta učinjena prethodnim generacijama i onima koji i dalje pate“.

Podsjetivši na stručnost koju su ponudili u prošlom desetljeću kako bi pomogli raznim partikularnim Crkvama u rješavanju seksualnog zlostavljanja, Papa je ponovno potvrdio da „važnost zaštite maloljetnika i ranjivih osoba mora biti pravilo za sve“ uz važno „načelo poštovanja dostojanstva svih, jer ispravno ponašanje i zdrav način života moraju postati univerzalno pravilo, neovisno o kulturi ljudi ili ekonomskim i društvenim uvjetima“.

„Svi službenici Crkve moraju poštovati ovo pravilo u načinu na koji služe vjernicima, a prema njima se zauzvrat moraju odnositi s poštovanjem i dostojanstvom oni koji vode zajednicu“.

Suradnja s Rimskom kurijom

Završavajući obraćanje nazočnim članovima, papa Franjo je potvrdio planove Komisije za rješavanje nejednakosti unutar Crkve kroz proširenje svojih programa obuke i pomoći žrtvama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Izrazio je također zahvalnost za nedavni sporazum o suradnji s Dikasterijom za evangelizaciju, slijedom njegova poticaja da svoju stručnost u rješavanju tog složenog pitanja podijele s Rimskom kurijom.


Izvor: Vatican News – lz; am

Foto: Unsplash

Radio Marija

06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
07:00 Sveta misa za dobročinitelje Radio Marije - prijenos iz kapelice Radio Marije
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.