kardinal Bozanic 1

Zlatni jubilej proslavila je Hrvatska katolička misija u Bernu, 7. svibnja 2023. godine, na petu vazmenu nedjelju, svetom misom koju je predvodio kardinal Josip Bozanić. Uz voditelja misije fra Gojka Zovka, u koncelebraciji je bilo više svećenika među kojima je mons. Georges Schwickerath, biskupski vikar Bazelske biskupije, mons. Većeslav Tumir, tajnik apostolske nuncijature u Bernu, zatim fra Ante Pranjić kao predstavnik hercegovačke franjevačke provincije i drugi. Među visokim predstavnicima bila je hrvatska veleposlanica u Švicarskoj dr. Andrea Bekić, pastoralni predstavnici Švicarske, te predstavnici brojnih organizacija s kojima je Misija povezana.

Uz čestitke na zlatnom jubileju, Kardinal je u propovijedi istaknuo da Hrvatska katolička misija u Bernu danas slavi jubilej 50 godina redovitog okupljanja na nedjeljnoj misi. „To okupljanje, ta redovitost nedjeljne mise gradi zajedništvo među nama“, rekao je Kardinal. Misa jača naše katoličko i naše vjerničko zajedništvo. Svaka nedjeljna misa je slavlje malog Uskrsa, a mi Isusovi vjernici po sudjelovanju na svetoj misi jesmo živi svjedoci Isusova uskrsnuća.

Tumačeći nedjeljno evanđelje, Kardinal je istaknuo Isusovu želju da nam bude blizu, da nas ima kod sebe, da i mi budemo tamo gdje je Isus sa svojim Ocem. To je Isusov utješan naviještaj i poziv upućen svima nama. Kardinal je govorio i o potrebi oslonaca u kršćanskom životu. Naglasio je da su: Bog, Crkva i obitelj temeljni oslonci našeg vjerničkoga života.

„Bez Boga ne možemo ništa. Naš vjernički život je život zajedništva s Bogom. Crkva je mjesto okupljanja i zajedništva. Mjesto zajedništva koje nas povezuje s Bogom i međusobno. U Crkvi osjećamo našu pripadnost Bogu, našu međusobnu pripadnost. Ovdje, u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Bernu osjećamo i živimo našu vjerničku, i našu katoličku, i našu hrvatsku pripadnost“.

Kardinal je posebnu poruku uputio obiteljima koje su temeljne zajednice ljudskoga društva i koje se nalaze pred velikim izazovima. „Čuvajmo obitelji, obiteljsko zajedništvo, obiteljsko ognjište; gajimo rodbinske veze, odgajajte svoju djecu za otvorenost životu“, pozvao je Kardinal. Govorio je i o potrebi zajedničke molitve u obitelji. „Obitelj koja zajedno moli gradi posebno duhovno ozračje zajedništva s Bogom i međusobno. Kad otac i majka zajedno sa svojom djecom mole, očituju snagu i radost života. To je blagoslov za obitelj“, naglasio je Kardinal.

Na završetku mise predsjednik misijskog vijeća, g. Ante Ćorluka Kardinalu je predao simboličan poklon, a voditelj Hrvatske katoličke misije u Bernu, fra Gojko Zovko dar za zagrebačku katedralu. Fra Zovko je srdačno zahvalio Kardinalu kao biskupu i nadbiskupu koji je tijekom više od trideset godina biskupske službe ostavio duboki trag u Crkvi, posebno u Crkvi u Hrvata koja je u inozemstvu. Kardinal je kao uspomenu na zlatni jubilej dao Hrvatskoj katoličkoj misiji u Bernu spomen medalju s likom svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske, koja je izdana prigodom 25. obljetnice njegove službe kao zagrebačkog nadbiskupa.

Pjevanje su na euharistijskom slavlju predvodili klapa Chorus Croaticus, na čelu s Franjom Vugdelijom, te misijski zbor s orguljaškom pratnjom poznate sopranistice gđe. Nikoline Pinko-Behrends.

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2019
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.