sveti josip 05 2023 web 1

"Molimo danas za sve unesrećene u poplavama diljem Hrvatske, kao i za sve one koji unesrećenima priskaču u pomoć," uputio je poziv okupljenim Josipovim hodočasnicima mons. Antun Sente, ml., na početku pobožnosti i misnog slavlja kojega je prevodio o. Gaudencije Spetić, OSPPE, župni vikar na Kamenskom srijedom, 17. svibnja 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirali su dr. sc. Tomislav Zečević, župnik u Skradu, don Fabio Iodice, direktor Međunarodnog kulturnog centra "Ivan XXIII"u Rimu i mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Pjevanje su animirali članovi župnog zbora svetog Josipa pod ravanjem s. Blandine Radkarić KBLJ, uz orguljsku pratnju mo Krašimira Klarića, glavnog orguljaša Josipova svetišta u Karlovcu.

sveti josip 05 2023 web 6

U prigodnoj homiliji o. Gaudencije je između ostalog kazao kako Isus ima svoj način i vrijeme djelovanja kojie ne mora uvijek odgovarati našim očekivanjima i htijenjima i koje je često iznad naših shvaćanja. Kad Isus kaže da će nas Duh istine upućivat u svu istinu, zapravo nam poručuje da smo pozvani tražiti istinu o sebi i o Bogu. Traženje istine o Bogu je vrlo ugodno. Čovjek koji je Bogotražitelj ne može se prestati Bogom oduševljavati, Božjom dobrotom, ljubavlju, milosrđem. Malo je teže, koji put i neugodno tražiti istinu o sebi, a to je upravo temelj duhovnosti. Kakva je istina o meni? Znamo istinu o susjedima, o nekim drugim ljudima koji nam idu na živce. Čitamo novine pa mislimo da znamo istinu o cijelome svijetu, a poznajemo li sebe? Nadalje, dopuštam li Duhu Božjemu da me upućuje u istinu o meni? Iskren čovjek prema sebi ubrzo će otkriti različite mane i nedostatke. Baš zbog ljudske ograničenosti potreban nam je Bog. Pozvani smo biti Bogu slični pa i u trpljenju, a to je poziv na svetost. A put svetosti jest jedna dinamika odnosa između čovjeka i Boga u kojoj čovjek dopušta Bogu da ga mijenja. Dobar primjer nam je sveti Josip koji se predao u ruke Božje i dopustio Bogu da promijeni njegove planove, želje i ideje.

sveti josip 05 2023 web 5

Pri kraju misnih slavlja srijedom uprava Josipova svetišta dogovori javno svjedočenje vjere s određenom osobom. Za ovu srijedu nije bio pripremljen nitko. Ipak pobrinu se sveti Josip da ni ova srijeda ne bude bez svjedočanstva. Naime, na svom putovanju kroz Hrvatsku direktor Međunarodnog kulturnog centra "Ivan XXIII" u Rimu u pratnji dvojice hrvatskih pitomaca iz spomenutog centra navratili su u Josipovo svetište u Karlovcu. Njegov nenajavljeni dolazak možemo protumačiti kako dar svetog Josipa za ovu srijedu kazao je tom prigodom mons. Sente.

sveti josip 05 2023 web 4

Don Fabio, koji je privi put u Hrvatskoj tom je prigodom zahvalio dobrom Bogu, kao i svim sudionicima slavlja za lijepi doček koji ga je zapravo iznenadio i nastavio kako naša vjera nije činjenica prošlosti, nije neko unutarnje prosvjetljenje, već je to jedan povijesni događaj. To je zapravo činjenica odnosa koji su stvoreni od Duga Svetoga, te povijest koja nas ujedinjuje. Pripadamo istoj povijesti, i bez obzira što smo iz različitih naroda i država kad se susretnemo za Kristovim stolom u euharistiji prepoznajemo isto iskustvo vjere. To se zove katolička Crkva. Danas sam to u zajedništvu s vama, iako ne razumijem hrvatski jezik, snažno osjetio u pravo na ovom euharistijskom slavlju. Hvala Bogu i vama na tome. Naš Međunarodni kulturni centar "Ivan XXIII" u Rimu prima sveučilišne studente koji dolaze iz cijeloga svijeta, iz svih država. U ovom trenutku u centru borave pripadnicima osamnaest zemalja. Među njima ima i nekoliko Hrvata koji su me i doveli ovdje u Josipovo svetište. Naš centar je i ekumenski i međureligijski.

sveti josip 05 2023 web 3

Studenti žive zajedno, zauzeti su oko svojih studijima koji su različiti, ali žive zajedno. Iako ima i onih koji pripadaju drugim religijama žive zajedno i svi su oduševljeni, fascinirani Isusom. Jer Isus ih privlači, dira ih u srce. Naime, Isus je uskrsnuo on nije prošlosti. Prisutan je ovdje među nama i ti mladi žele dotaknuti Isusa, žele dotaknuti istinu. Tome svjedoči i posebni dar kojega smo ove godine primili. Papa Franjo susreo se sa svim mladima koji žive u Centru i razgovarao s njima. Nakon susreta s papom Franjom neki su zatražili krštenje. Bila je to velika radost i za jedne i za druge. Upravo u tome prepoznajemo činjenicu da je Isus živ. Stoga rado preporučam u vaše molitve sve te mlade, a i kad im se vratim rado ću im pripovijedati o ovom iskustvu te s njima moliti za sve vas zaključio je don Fabio. Mons. Sente tom je prigodom don Fabiu uručio repliku kipa svetog Josipa iz Karlovca.

sveti josip 05 2023 web 2

Istog dana Josipovo svetište u Karlovcu posjetilo je pedesetak članova Križevačkog likovnog kruga nakon što su sudjelovali u otvorenju izložbe "Stvarnije od stvarnog" vrsnog likovnog umjetnika, slikara hiperralista Zorana Homena iz Križevaca u Galeriji „Vjekoslav Karas“ Muzeja grada Karlovca. Slike blažene Drinske mučenice, bl.  Marija Propetog Isusa Petković, bl. Alojzije Stepinac i bl. Ivan Merz spomenutog Zoran Homena trajno su izložene u kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

 


Izvor: Župa BDMS

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - bl. Herman iz Reichenaua
18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.