Zrin Fest 1

U organizaciji Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae održava se 9. Zrin festival - multimedijalni festival koji se ove godine proširio daleko izvan prijašnjih festivalskih izdanja, promovirajući kulturnu baštinu četiri županije: Sisačko-moslavačke pod čijim se pokroviteljstvom festival održava, ali i Međimurske, Karlovačke i Primorsko-goranske.

Ovogodišnji Zrin festival održava se od 28. svibnja do 8. lipnja u Zrinu, Petrinji, Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Karlovcu, Ozlju i Brodu na Kupi.

Povodom 100. obljetnice smrti naše skladateljice Dore Pejačević (1885. - 1923.), 9. Zrin festival poziva publiku u prelijepu petrinjsku crkvu sv. Lovre na koncert naših sjajnih renomiranih glazbenica – Dunje Bontek violina; Marije Andrejaš, viola; Monike Leskovar, violončelo i Martine Filjak, klavir. Koncert će se održati u četvrtak, 1. lipnja u 20 sati.

Ako se pitate što je to Blagovanje na Belici u programu ovogodišnjeg Zrin festivala u petak, 2. lipnja, prvo trebate znati da je (Velika) Belica vrlo slikovita i geomorfološki zanimljiva udolina potoka koji se kod Kuželja ulijeva u rijeku Kupu, nedaleko od njenog izvora. Ljeti kratki potok, a zimi ozbiljna vodena sila koja teče kroz Dolinu Leptira, Belica je čista i hladna voda u kojoj još uvijek živi divlja pastrva. U tom raju, koji je i geomantički označen kao mjesto od posebne bioenergetske snage u poboljšanju kvalitete života, ove godine će blagovati organizatori i izvođači festivala s ciljem dogovaranja programa za slijedeće okruglo izdanje Zrin festivala. Svi ste ostali pozvani prošetati stazom uz Belicu u šumu po Dolini leptira.

Od 16 sati u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi počinje program koji smo realizirali u partnerstvu sa Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Pripremili smo poetsku i prirodoslovnu radionicu za djecu mlađeg uzrasta, ali i radionicu funkcionalnog čitanja i pripovijedanja za roditelje. U Stalnom postavu Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih i oko njega poetsku radionicu za djecu „Brod i leptiri“ održat će književnica prof. Darija Žilić, a ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka dr. sc. Željka Modrić Surina održat će radionicu za djecu pod naslovom „Što to tamo zuji?“, dok će radionicu „Budi bajka“ za odrasle održati Dijana Bilokapa.

Ljubitelji jazz glazbe u osobito lijepim ambijentima doći će na svoje u nedjelju, 4. lipnja, jazz koncertom Bruno Mičetić tria u Starom gradu Dubovcu (Karlovac) u 20 sati. Stare knjige kažu da je na tom vrhu brijega, na prapovijesnom humku iznad Kupe, oduvijek, još prije izuma starih knjiga, bio grad imenovan po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. Stari grad Dubovac jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Njegove srednjovjekovne zidine kriju dragocjeno tople priče o ljubavima Zrinskih. Mijenjao je vlasnike i svoj izgled tijekom povijesti, a današnji izgled je dobio nakon cjelovite rekonstrukcije sredinom 20. stoljeća. Ako uranite na koncert sjajnog jazz tria u sastavu – Bruno Mičetić, gitara;

Joe Kaplowitz, klavijature i Ratko Divjak, bubanj – stići ćete pogledati jedan od najljepših karlovačkih zalazaka sunca.

Za kraj ovogodišnjeg Zrin festivala vodimo vas u srednjovjekovni grad Ozalj, smješten na vapnenačkoj stijeni iznad rijeke Kupe, naseljenoj od prapovijesnog doba. Tome svjedoči zemunica smještenu u prirodnom udubljenju stijene koju smatraju najstarijom otkrivenom nastambom u ovome dijelu Hrvatske. Stari grad Ozalj bio u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih feudalnih porodica: Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih (od 1550.) za čije vladavine postaje neslužbenom hrvatskom prijestolnicom u kojoj stoluje ban Petar Zrinski. U 18. stoljeću srednjovjekovna utvrda pregrađena je u dvorac, a kasnije je gotički grad poprimio obilježja barokne arhitekture. Danas je grad u vlasništvu Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ koja je ustupila jednu od prelijepih obnovljenih dvorana palače Zrinskih u kojoj će koncert zatvaranja festivala održati najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja - Hrvatski barokni ansambl i solisti Stjepan Nodilo, barokna oboa; Krešimir Fabijanić, barokna truba i Pavao Mašić, orgulje, a pod ravnanjem renomirane violinistice Laure Vadjon. Zaključni koncert 9. Zrin festivala održat će se na blagdan Tijelova, u četvrtak 8. lipnja u 20 sati.

Ovogodišnje izdanje Zrin festivala nastalo je prvenstveno uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH, ali i uz pomoć Sisačko-moslavačke županije koja je pokrovitelj ovog festivala, Sisačke biskupije, Općine Dvor, Grada Gline, Grada Petrinje, Grada Čakovca, u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, Muzejom grada Karlovca i Družbom „Braća hrvatskog zmaja te uz sponzorstvo HDS ZAMP-a i Vinarije „Marinčić“.

Zahvaljujući svima navedenima ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

zrin fest badanjak pintarić featured 2


Izvor: Zrin festival

Foto: Sisačka biskupija

Radio Marija

18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.