Bez naslova

U kapeli Svećeničkog doma koja je posvećena Uzašašću Gospodinovu u četvrtak, 18. svibnja 2023. svečanim misnim slavljem proslavljena je naslovna svetkovina. Misu je predvodio mons. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit u suslavlju s nadbiskupom Marinom, pomoćnim biskupom Ivanom, vlč. Perom Vidovićem, ravnateljem Doma i preč. Matom  Gašparovićem, ravnateljem doma te gostima i svim svećenicima koji žive u Domu.

Na početku misnoga slavlja nadbiskup je svim umirovljenim svećenicima, ravnatelju, časnim sestrama i djelatnicama i djelatnicima Doma čestitao svetkovinu Uzašašća.

U homiliji nadbiskup Đuro je rekao: „Mi smo plod toga evangelizacijskoga poslanja Uskrsloga i na nebo uzašloga Isusa, on nam danas poručuje evo ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta. Dok svetkovina Uskrsa naglašava ono što se dogodilo s mrtvim Isusom tj. dok naglašava činjenicu da je Isus pobijedio smrt da je živ iz groba ustao te naglašava dimenziju njegove uskrsne pobjede i nadvladavanja onoga što čovjeka smrtno ugrožava i radi čega je Krist lio krvav znoj i umro na križu, današnja svetkovina Uzašašća Gospodinova ističe drugu stranu iste medalje Božjega uskrsnoga zahvata kojim Isusovo čovještvo njegova ljudska narav biva ravnopravno uključena u život Presvetoga Trojstva.“

Nadalje se nadbiskup osvrnuo i na Duha Svetoga koji silazi na sve ljude i po njegovu djelovanju uskrsna preobrazba zahvaća čitavu stvorenu stvarnost. Mons. Hranić se osvrnuo i na svetkovinu Marijina uznesenja na nebo koja također tumači blagdan Uznesenja Gospodinova. Djevica Marija je prva od svih ljudi sjedinjena sa svojim Sinom ušla u nebesku slavu i tako potvrdila da su nebo i uskrsna proslava budućnost svih članova Crkve. U homiliji nadbiskup je još rekao: „Svećenik kao čovjek zagledan u nebo postaje zauzet i na zemlji te u tu svakodnevicu unosi Isus Krista i afirmira evanđeoske vrednote kao put, istinu i život. Vrednote neba koje su se nastanile u našem svećeničkom srcu mi ugrađujemo u stvoreni svijet i njima nastojimo prožeti sve međuljudske odnose i sva područja svoga osobnoga, a onda i sva područja obiteljskog, društvenog, gospodarskog, političkog i kulturnog života i djelovanja. I tako oko sebe stvaramo prostor Kraljevstva Božjeg, ljudsku povijest pretvaramo u povijest spasenja. Mi dijecezanski svećenici se zato ne povlačimo iz profanog svijeta i ne bježimo od zla u ovome svijetu i od svakodnevnih obaveza nego snagom Duha Svetoga se sa svime suočavamo i prihvaćamo svoju crkvenu i svoju društvenu odgovornost. Stvarnost oko nas i sva stvorenja se tako po našem svećeničkom životu i zauzimanju u skladu s uskrsnom budućnošću počinju oslobađati robovanja pokvarljivosti i sudjelovati u slobodi i slavi djece Božje. I vjerujem da se svaki od nas trudi da se ta sloboda i slava djece Božje, da ju svako od nas doživljava u svom srcu, u slobodi od svega onoga što nas veže uz ovaj svijet i čini robovima ovoga svijeta i što više dopuštamo Kristu Gospodinu da nas on oslobodi da budemo po sjedinjenju s njime po suobličenju njemu Uskrslome, suobličeni njemu i da naše srce bude uistinu trajno svaki dan uzdizano k njemu. Da naš pogled bude uzdizan, uzdignut u nebo, da budemo zagledani  u nebo i da uistinu osjećamo kako se ta uskrsna radost nastanjuje u nama i kako onda tu uskrsnu radost uspijevamo posvjedočiti i prenijeti drugima. Jer ako je uskrsna radost suobličenje zajedništva s Isusom u nama onda to nužno preko našega lica izlazi van i time obogaćujemo druge. Činimo da i ovdje ova zajednica Svećeničkoga doma uistinu bude prostor ostvarenja Kraljevstva Božjeg. Kraljevstvo Božje ovdje na zemlji, predokus toga kraljevstva i još više i još zaufanije, još radosnije, s većom nadom i pouzdanjem budemo zagledani u nebo kao svoju budućnost i da se radujemo što smo se trudili  i što s mirom možemo kazati da smo ostvarili svoje poslanje i svoju budućnost, da smo dobar boj bili i da sada sve predajemo Kristu jedinome sucu živih i mrtvih koji nam otvara put u zajedništvo trojstvenoga života“- zaključio je mons. Hranić. Liturgijsko sviranje i pjevanje predvodili su mo. Vinko Sitarić i vlč. Vinko Brezovar također korisnici Doma.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio ravnatelj Vidović koji je u ime djelatnika i svećenika koji žive u domu te u svoje osobno ime zahvalio nadbiskupu Đuri, pomoćnom biskupu Ivanu i nadbiskupu u miru Marinu, preč. Gašparoviću, vlč. dr. Stjepanu Radiću, rektoru Sjemeništa i preč. Ivanu Leniću, župniku Župe Svih Svetih koji su došli na proslavu prve godišnjice svetkovine Uzašašća u kapelu Doma. Zahvalio je svima koji u Domu rade i skrbe za umirovljene svećenike, kojih je trenutno 25 u Domu, i svima skupa čestitao svetkovinu Uzašašća.


Tekst: J. Hrehorović

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.