djela sv djetinjstva 180 web 1

Djelo sv. djetinjstva je u svibnju 1843. u Francuskoj osnovao Charles de Forbin-Janson, biskup Nancyja. Pitao se kako spasiti kinesku djecu, koja su zbog siromaštva i neznanja svojih roditelja bila prepuštana umiranju od gladi, i to bez sakramenta krštenja. Shvatio je da nitko neće bolje razumjeti potrebe djece od same djece. Želio je uključiti djecu u misijsko djelovanje jer je vjerovao da djeca u Crkvi trebaju imati svoj glas i mogu dati puno kao misionari. Ideja je bila da djeca mjesečno doniraju 1 novčić za pomoć vršnjacima u dalekim zemljama te svakodnevno izmole Zdravo Marijo za svoje vršnjake.

djela sv djetinjstva 180 web 2

Tijekom 180 godina veliko je dječje srce izmolilo milosti samo Bogu znane, ali i izgradilo u misijskim zemljama mnogo vrtića, škola, ambulanta, bolnica… Djeca u zajednicama, sirotištima, kućama za djecu s posebnim potrebama, izbjeglice, beskućnici, pomažu se iz ovih izvora.

Sve ovo je moguće dobrotom djece koja sudjeluju u Djelu sv. djetinjstva i tako pokazuju svoju ljubav prema Isusu i drugoj djeci. Djelo svetog djetinjstva ima zadaću učiti kako drugima pomoći i kod djece buditi opću misijsku svijest kako svoju vjeru i materijalna dobra trebaju dijeliti s djecom iz ugroženih područja svijeta.

djela sv djetinjstva 180 web 3

Naš misionar u Zambiji, don Ivica Kordić, poslao je fotografije uz poruku da je njegova župa iz fonda Djela sv. djetinjstva primila sredstva za potrebe djece u župi. Tim sredstvima omogućeno je proteklih mjeseci okupljanje na stotine djece diljem župe. Okupljanja su jednodnevna ili višednevna. U sklopu okupljanja održavale su se razne radionice i aktivnosti koje pomažu u rastu djece u vjeri i zajedništvu. Vrijeme je bilo ispunjeno pjesmom, igrama, molitvom, poukama i slavljenjem svete mise.

djela sv djetinjstva 180 web 4

Takvo trodnevno okupljanje održavalo se nedavno u središtu njihove župe. Djeca iz ovog centra i susjednih bližih centara okupljena su pod vodstvom animatora. Na ovom okupljanju djecu se upućuje u bolje upoznavanje s Biblijom, u bolje upoznavanje pojedinih svetaca te u važnost svakodnevne molitve. Sve je to protkano pjesmom, zabavom i raznim igrama.

djela sv djetinjstva 180 web 6

Ovakva okupljanja koja će se nastaviti tijekom čitave godine donose višestruku korist. Djeca se upućuju u život kršćanske zajednice i upoznaje ih se s istinama vjere. Njihovi animatori produbljuju svoju vjeru, a kršćanska zajednica je zadužena za brigu o djeci i pripremaju obroke. Tako se kršćanska zajednica učvršćuje u vjeri i jača u zajedništvu koje je temelj crkve.

Don Kordić poručuje da su zahvalni svoj djeci svijeta koja sudjeluju u Djelu sv. djetinjstva i na taj način omogućuju rast u vjeri i zajedništvu mnogima u misijskim zemljama. Plodovi Djela sv. djetinjstva živo se osjećaju ovdje u novoosnovanoj sv. Petra i Pavla, u biskupiji Mongu, u Zapadnoj provinciji Zambije.

djela sv djetinjstva 180 web 7

Djeca cijelog svijeta pokušavaju na različite načine pomoći i olakšati život svojim vršnjacima u misijama, a na taj način i pomažu u širenju Radosne vijesti. Neka nam ovo bude poticaj i nadahnuće da se nikada ne umorimo činiti dobro, a sve na veću slavu Božju!

 

Posjetite www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR ili www.instagram.com/misije.hr. Za dodatne informacije kontaktirajte Nacionalni misijski ured u Zagrebu: 01/5635-055; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  


Izvor: Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj

Radio Marija

17:00 Knjiga koja me približila Bogu - tema: M. C. Ziesche: Konačna sloboda; gošća: Ružica Lice, vjeroučiteljica; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Saturnin i Sizinije, mučenici

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.