Gabrić dan 2 05 2023

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

2. DAN

 

Topimo se, ne u vodi, ni u moru, ni u Gangesu, već u znoju! Pripalilo baš onako po

indijsku! U srednjoj Indiji temperatura se popela i na 47 °C u hladu. Mi smo tu bili malo sretniji — vrtilo je oko 40 °C. No tu kod nas u močvarnim predjelima delte rijeke Gangesa vlada strašna sparina. Čitav se dan znojiš i ništa se na tebi ne suši. Ipak mi »bakalarske linije« nekako guramo. No vidio sam jednog debeljka u gradu Kalkuti kako sjedi pod ventilatorom i polako puše »puf, puf, puf«, kao stroj na naftu...

Baš oko podneva uputih se u selo Chatta Molakhali, u kojemu u budućnosti mislimo osnovati novu misijsku postaju. Sunce je točno iznad glave. Od jučer sam dosta slabo pa je sunce udarilo u glavu. Sve se oko mene počelo vrtjeti, no ipak sam sretno stigao do našega novog naselja. Grade se 33 kolibe na tom mjestu. Desetak ih je već dovršeno. Sagrađena je i naša mala privremena kapelica. Okolo je još slana voda. To smo zemljište dobili od morskog rukavca rijeke Gangesa.

Katehist Šubol donio je vrč vode pa mi polijevaju glavu. Eto vidite: i metkovska tikvica, iako prazna, malo se previše ugrijala. Vani na suncu bilo je sve kao vatra. A kad te uhvati sunčanica, onda glava jednostavno puca, a iz čitava tijela kao da ti skaču iskre kao iz prepunjene baterije.

No trebalo je ispitati novokrštenike i urediti toliko toga.

Tu će, u ovoj kapelici, biti prva sveta misa, prva krštenja, prva svečanost prve svete pričesti. Koja li sreća za naše novoobraćenike, koja li sreća za svećenika!

I izdržah do kraja svih obreda i blagoslova koliba. Išli smo od kolibe do kolibe moleći krunicu i pjevajući. To je bila prva procesija u tom novom selu. U dva sata nakon ponoći morao sam naprijed u Sitiliu, Balirkhali i Goramari.

Glavobolja je bila tako strašna da nije bilo ni govora o spavanju. Monsunski se oblaci dižu s juga iznad sunderbanskih džungla. Tako oni već mjesec dana samo dolaze i odlaze gore prema himalajskim brdima. Tamo će se zaustaviti, nagomilati i onda se polovicom lipnja spustiti nad benglaskim ravnicama noseći sa sobom kišno doba i ulijevati u grudi siromaha nadu nove riže po poljima.

Ovo nam je zemljište uz veliki rukavac rijeke Gangesa. Nasip je nedaleko od kapelice. Prošetah se da si rashladim glavu. Gotovo sam stao na jednu otrovnicu. Okolo je još voda pa ima dosta zmija. Već me je nešto ugrizlo posljednje nedjelje. Desna noga u zglobu sva je natekla. Nije to mogla biti zmija, jer bi otrov djelovao na srce. A sada samo natječe noga. A meni valja sate svakodnevno pješačiti po ovim kozjim stazama. Zamolio sam anđele čuvare tolikih naših dragih suradnika i suradnica da metnu malo hladne vode na usijanu mi glavu, i da mi malo pomognu dok šepam. I svaka im čast i anđelima čuvarima i vama, dragi suradnici i suradnice! Ante je sretno svršio sav posao i u Chatta Molakhaliju i u tri zadnja sela, i sretno se vratio u Maria Polli. Dobra sestra Michelle povezala mi je nogu, a na glavobolju sam zaboravio, jer sam na

povratku kući morao odmah odgovoriti na tolika pisma. Ja se uvijek tješim: »Na mladu je, zarast će!«

Na kraju jedna obavijest: Nemojte sada dolaziti u Maria Polli u Bengaliji jer je od velike vrućine obolio i moj glasoviti kuhar Budhu, pa će biti teže što se tiče riže i paprenog torkarija. Pa, eto, recite koju »Zdravomariju« za njega i za vašeg

oca Antu

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski

primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom

revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 


 

Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

 

Radio Marija

11:35 Vijesti iz Đakovačko - osječke nadbiskupije; ur. i vod.: Martina Kuveždanin
11:50 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.