Gabrić dan 3 05 2023

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

3. DAN

 

Teški su bili ovi posljednji mjeseci, teški, no sretni! Imali smo krštenja u našim novim selima: Radhanagoru, Daudpuru, Dhaknamari, Deuliju i u Neđatu. U svakom je selu bilo lijepo: priprosto, od srca k srcu, puno sreće i radosti.

Bila je kasna noć kad sam stigao u Daudpur. No sutra su krštenja pa tu nema noći. Nakon kratke molitve i pranja svećenikovih nogu, sjeli smo na hasure pred Rotonovom kolibom. Sveta krunica. Tu su i dječica. Ja sam se bojao da će oni zadrijemati. Ne, ne!

Na to su oni mislili, pa su poslijepodne malo spavali da ne bi pozaspali kad navečer bude krunica. I izdržali su svi sve do kraja, čak i mala Rupaši. Ona je uz »Zdravomariju« naučila napamet još i »Očenaš«, i kako ih je glasno molila! Samo je malo »kašljucala« kod »Pita, Putro... Slava Ocu i Sinu ...«, jer joj je tu malo zapinjalo.

I onda se mali Onukul sjeti da navečer nije izmoljen »Angelus Anđeo Gospodnji«. Čekali su na mene. Donesoše malo zvono »gong« i dječica sama počeše moliti.

Baš mi je srcu godilo čuti u tihoj noći uz rijeku Ganges i udarce gonga i molitvu i udarce i kucaje srdaca tih dragih naših vjernika.

»I Riječ je Tijelom postala, i prebivala među nama!« Uistinu On silazi, On dolazi, On se nastanjuje u njihovim i u našim srcima! Tajna Njegove ljubavi...

Kapelica je nova, pod je još vlažan, no, eto, tu ću prenoćiti. I mnoge su njihove kolibe takve pa neka nam žrtva bude zajednička. Ispod hasure metnuli smo još jednu vreću, pa nije bilo loše, izuzevši komarce. Dobro su grizli!

Ranim jutrom probudio nas je gong. I odmah »Angelus« i jutarnja molitva.

To posebno preporučujem svim vjernicima: jutarnju molitvu, zajedničku, obiteljsku jutarnju molitvu, prikazanje čitava dana Srcu Isusovu. I, hvala Bogu, obitelji to lijepo prihvaćaju! Ponavljam im to: ne svaki u svojem kutu, već zajednički, obiteljski!

Onda će obitelj ostati jedna, ostati sveta, ostati Isusova i Marijina. Zadnja pouka, zadnje preporuke prije krštenja. Došla je pomoći i katehistinja Bibijana, a došlo je i mnogo vjernika iz našeg sela Piprekhalija da se pridruže sreći novoobraćenika.

Pouka i ispit djece teku kao po loju: i molitve, i katekizam, i pjesme. Sa starijima je bilo malo teže, osobito sa starim Pabonom. Prekoračio je on devedesetu, nikad nije išao u školu, Što ujutro nauči, poslijepodne zaboravi, a što poslijepodne nauči, to u noći ostane u jastuku, osim onoga divnog smiješka kojim odgovara na svako pitanje. Ja sam onda zamolio Pabonova Anđela čuvara da mu on sve lijepo rastumači. Jedno je njemu jasno: da on voli Isusa i da Isus voli njega. On Isusa želi izbliza vidjeti i dobiti, a i Isus želi Pabona vidjeti izbliza i dobiti. A: »Guru - učitelju, kako ćeš ti politi i zaliti svetom vodom, to je tvoja briga i posao!«

Ma nije baš velika briga: na ovako pripravnu dušu i kapljica vode i milosti je dovoljno, na dušu željnu, gladnu Isusa. I pita čuvara da mu on sve lijepo rastumači. Jedno je njemu jasno: mio je Pabon s onim uistinu 90-godišnjim djetinjim smiješkom i sveto krštenje i svetu pričest. Mora da je prvopričesnički razgovor bio lijep... Bit će da je on Isusu ispričao mnoge doživljaje sunderbanskih džungla, o tigrovima i krokodilima i zmijama, o borbi za život, o bijedi, gladi, a i o sreći dobre mu obitelji, vrijednih sinova i kćeri, unuka i unučica sve do četvrtog koljena. Kad bi čovjek taj razgovor mogao prenijeti na kakvu duhovno-osjetljivu magnetofonsku vrpcu...

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski

primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom

revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 


 

Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

 

Radio Marija

09:00 Schönstatt - to sam ja! - ur. i vod.: Nada Pribanić
09:45 Glazba
10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.