međubiskupijsko 05 2023 2

Na svetkovinu Pedesetnice-Duhova, u nedjelju 28. svibnja ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu Duha Svetoga u Veliki Grđevac (Bjelovarsko-križevačka biskupija), rodnu župu sjemeništarca maturanta Domagoja Banje, gdje su sudjelovali u proslavi rođendana Crkve.

Na poziv domaćeg župnika vlč. Mije Posavca središnje euharistijsko slavlje toga dana s početkom u 11 sati predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković u zajedništvu s domaćim župnikom i vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim duhovnikom.

međubiskupijsko 05 2023 1

Misno slavlje održano je u Domu kulture (kino dvorana) „Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu jer, zbog opsežnih radova na konstrukcijskoj obnovi uslijed potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine, župna crkva trenutno nije u funkciji za vršenje liturgijskih obreda i čina.

Na početku misnog slavlja, pozdravivši okupljene vjernike, preč. Pavlaković je istaknuo kako svetkovina Duhova slavi središnji događaj Crkve, njezino predstavljanje svijetu i čestitajući svima prisutnima župni blagdan naglasio je kako „nas i danas isti Duh Sveti poziva i okuplja; i danas ispunja naša srca da bismo – sjedinjeni u Božjoj ljubavi – po euharistiji živjeli predokus vječnog zajedništva u nebu“.

međubiskupijsko 05 2023 3

U homiliji preč. Pavlaković je naglasio kako „današnja navještena Božja riječ progovara radošću. U njoj nema prigovaranja, moralnih pouka, tragova krivnje, a ipak ne nedostaje ništa od onoga što mijenja srce čovjeka, što vodi u obraćenje. (…) U Crkvu dolazimo da bismo prihvatili dar Radosne vijesti, jer s njime se ne izlazi iz crkve tužan, pa ni onda kada postajemo svjesniji svojih grijeha i promašaja“, rekao je propovjednik.

Analizirajući opis dolaska Duha Svetoga u svim misnim čitanjima svetkovine, posebno se zaustavio na promatranju apostola naglašavajući kako „nisu prešutjeli svoj strah, svoj bijeg, svoju tvrdoglavost i sebičnost, nevjeru; nisu sebe prikazivali onakvima kakvi nisu bili. Ono što je ostalo zapisano u Svetome pismu ne djeluje kao opis njihova junaštva. Zapravo je sačuvan zapis o onome što je Bog, što je Duh učinio po ljudima“, poručio je preč. Pavlaković.

međubiskupijsko 05 2023 4

Na kraju propovijedi okupljenom mnoštvu je zaželio „da potraže darove Duha u svojim životima“ koji će se vidjeti u „pogledu, zagrljaju, osmijehu, osjećaju prihvaćanja i praštanja, u tolikim milostima koje nam Gospodin svakodnevno daruje“, zaključio je propovjednik.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice prisutnim ministrantima i vjernicima župe domaćina posvjedočili su: Marko Lacković (Bjelovarsko-križevačka biskupija) i Ivan Sičaja (Sisačka biskupija), sjemeništarci treće i prve godine. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenih župljana.

međubiskupijsko 05 2023 5

Na kraju misnog slavlja vlč. Posavec zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima edukacijske dvorane nedaleko od župne crkve, a na ručku su prisustvovali i predstavnici Općine, gosti iz okolnih mjesta, župni suradnici, dobrotvori te predstavnici izvođača radova na objektu župne crkve.

Tijekom ručka, ispred općine Veliki Grđevac g. Drago Trošćan, stručni suradnik za upravne, imovinsko-pravne i opće poslove, zahvalio je šalatskim sjemeništarcima i odgojiteljima na lijepom slavlju prigodom Dana župe i općine uručivši svakome prigodne poklone u ime općinskog načelnika koji je, zbog ranije preuzetih obveza, bio službeno spriječen nazočiti svečanom ručku u organizaciji župe.

međubiskupijsko 05 2023 6

Prije samog odlaska prema Zagrebu, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate u pratnji župnika Posavca pohodili su kulturno-edukativni-turistički centar „Mato Lovrak“ gdje su, uz stručno vodstvo tehničkog djelatnika KUC-a g. Josipa Benića, vidjeli repliku vodenice-mlina Družbe Pere Kvržice, zatim pružni kolosijek na kojem je postavljena lokomotiva parnjača s tri vagona kao uprizorenje Lovrakovog djela „Vlak u snijegu“, a sve hodočasnike posebno se dojmila rekonstruirana tradicijska mlinareva kuća sa bogatim etnografskim sadržajem.

Uoči svetkovine Duhova, u subotu 27. svibnja, šalatski sjemeništarci sudjelovali su i u velikom molitvenom danu u Areni Zagreb pod nazivom „Progledaj srcem! Neka vatra siđe!“ u organizaciji Laudato TV zajedno s oko 17.000 posjetitelja koji su došli iz različitih dijelova domovine i inozemstva na ovaj cjelodnevni duhovni program sastavljen od nagovora duhovnika, molitve uz glazbenu pratnju te svjedočenja Jima Caviezela i slavljenja.

 


Izvor: Međubiskupijsko Sjemenište

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.