papa franjo 1 unsplash featured
Na svetkovinu Duhova Sveti Otac pozvao je kršćane da odagnaju strahove i ožive plamen Božje ljubavi

Duh Sveti oslobađa nas od straha: kad poput učenika na Pedesetnicu gubimo nadu, „zatvorimo se u sebe“, Duh Sveti nam daje da osjetimo Božju blizinu i tako njegova ljubav tjera strah, tješi nas i osvjetljava put u nevolji.

Papa Franjo to je naglasio prije molitve Kraljice neba, koju je izmolio s prozora radne sobe u Apostolskoj palači, nakon svečanog misnog slavlja na Duhove u bazilici svetog Petra.

Podsjetio je da nas Evanđelje vodi u dvoranu Posljednje večere, gdje su se apostoli sklonili nakon Isusove smrti. Uskrsli se na uskrsnu večer ukazuje upravo u toj situaciji straha i tjeskobe i, dahnuvši u njih, reče: „Primite Duha Svetoga“.

Poput učenika, povlačimo se u sebe iz straha

Tako Krist, objasnio je Papa, „želi osloboditi učenike od straha koji ih drži zatvorenima u kući, kako bi mogli izaći i postati svjedoci i navjestitelji evanđelja“.

Sveti Otac istaknuo je da su se s Isusovom smrću, njihovi snovi raspršili, njihove nade iščezle. I zatvorili su se unutra. Koliko se puta i mi zatvaramo u sebe same?, upitao je Papa.

Koliko puta, zbog neke teške situacije, nekog osobnog ili problema u obitelji, patnje koja je na nama ostavila trag ili zla koje osjećamo oko sebe, riskiramo da polako potonemo u gubitak nade i nemamo hrabrosti ići naprijed? I onda se, poput apostola, zatvaramo u sebe, zabarikadiramo se u labirint briga.

Blokirani strahom od drugoga i od Boga

To „zatvaranje u sebe“, pojasnio je papa Franjo, događa se kad u najtežim situacijama dopuštamo strahu da prevagne i da „iz svega glasa viče“ u nama. Razlog je, nastavlja rimski biskup, strah: strah da nećemo uspjeti, da smo u svojim svakodnevnim borbama prepušteni sebi samima, da ćemo riskirati i zatim ostati razočarani, da ćemo donijeti pogrešne odluke.

Strah koči, paralizira… i izolira: pomislimo na strah od drugoga, od stranca, od onoga koji je različit, od onoga koji razmišlja drugačije. Može postojati čak i strah od Boga: da će me kazniti, da se srdi na mene… Ako damo prostor tim lažnim strahovima, vrata se zatvaraju: vrata srca, vrata društva, pa i vrata Crkve! Tamo gdje je strah, tamo je zatvorenost. A to nije dobro.

Duh daje da osjetimo blizinu Boga koji tješi

Međutim, Evanđelje nam, podsjetio je Papa, nudi lijek Uskrsloga, a to je Duh Sveti. On izbavlja iz tamnicâ straha. Kad prime Duha, apostoli izlaze iz dvorane Posljednje večere i idu u svijet otpuštati grijehe i naviještati radosnu vijest.

Zahvaljujući njemu strahove se svladava i vrata se otvaraju. Jer to je ono što Duh čini: daje nam osjetiti Božju blizinu i tako njegova ljubav izgoni strah, osvjetljava put, tješi, podupire u protivštinama.

Neka nova Pedesetnica odagna strahove koji nas salijeću

Kad se, dakle, suočimo sa strahovima i zatvorenostima, nastavio je Sveti Otac, zazovimo Duha Svetoga za nas, za Crkvu i za cijeli svijet: da nova Pedesetnica odagna strahove koji nas salijeću i ponovno zapali oganj Božje ljubavi.

Neka nas Presveta Marija, koja je prva bila ispunjena Duhom Svetim, zagovara kod Boga!Izvor: Vatican News - al; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

15:15 Krunica - Otajstva svjetla
15:45 Mali koncert
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 4.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.