kapela sv ignacija vatikan unsplash featured
Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, u utorak, 30. svibnja 2023. u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu slavljena je sveta misa za domovinu.

Predslavitelj misnog slavlja, umjesto kard. Jamesa Michaela Harveya, koji je zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati svoj dolazak, bio je mons. Mirosław Stanisław Wachowski, podtajnik za Odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice. Kao koncelebranti u liturgijskom slavlju sudjelovali su vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda; mons. Janusz Błachowiak, mons. Mislav Hodžić, mons. Bruno Lins, vlč. Mario Popović iz Državnog tajništva Svete Stolice te još petnaestak svećenika koji su na studiju ili službi u Rimu.

Prigodnu homiliju mons. Wachowski izgovorio je osvrćući se na misna čitanja dana. Polazeći od prvog čitanja iz Knjige Sirahove te aludirajući na događaj priznanja neovisnosti Republike Hrvatske od pape Ivana Pavla II., 1992. godine, govorio je o stavu radosti koji kod čovjeka dolazi nakon čuđenja koje može izazvati spoznaja Božjeg neočekivanog djelovanja. Nastavljajući potom razmišljanje o Evanđeoskom ulomku u kojem Isus odgovara Petru o pitanju posjedovanja, mons. Wachowski istaknuo je kako želja za posjedovanjem i dominacijom zarubljuje te u konačnici vodi u smrt. Nasuprot takvoj želji, istaknuo je kako darivanje, dijeljenje, poniznost i služenje, vode u život. Zaključujući razmišljanjem o kršćanskoj nadi, mons. Wachowski naglasio je i objasnio kako nada kršćanina te nada jedne nacije svoj temelj jedino može pronaći u Isusu Kristu. U tom smislu citirao je riječi sv. pape Ivana Pavla II. upućene mladim Hrvatima 21. ožujka 1986:

„Kao toliki vaši vršnjaci i vi stojite pred životom i sigurno se pitate što će vam budućnost donijeti. Budućnost je vaša samo u mjeri koliko ćete se znati oduprijeti napastima zla i potvrditi svoju osobnost prianjajući uza sve ono što je istinito, pravedno i dobro. Te Apostolove riječi toliki mladi kroz stoljeća, također i u vašem, hrvatskom narodu, učinili su sadržajem svoga života. U Isusu su pronašli prijatelja, izgradili svoju osobnost, usrećili svoj život i živote drugih.“

Na kraju propovijedi na sve je zazvao zagovor bl. Alojzija Stepinca, „ljubljenog i štovanog pastira Vašega naroda, čiju 25. obljetnicu kanonizacije slavimo ove godine“, sv. Josipa, zaštitnika domovine i Blažene Djevice Marije, „Najvjernije odvjetnice Hrvatske - Fidelissima Advocata Croatiae“.

Dok je na početku svete mise riječi pozdrava i dobrodošlice svima prisutnima uputio rektor Zavoda Marko Đurin, podsjećajući na činjenicu 570 godina hrvatske rimske prisutnosti, na kraju slavlja riječi zahvale uputila je Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Misnom slavlju, uz Jasena Mesića, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Italiji, nazočilo je pedesetak veleposlanika raznih zemalja i drugih diplomatskih djelatnika.

Animiranje liturgijskog pjevanja te prigodan koncert nakon svete mise održali su pučki kantači Župe sv. Mihovila Arkanđela iz Kaštel Kambelovca (KUD „Ante Zaninović“).

Proslava je završena druženjem u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.


Izvor: Vatican News - al; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.