BDS 02

U đakovačkoj Župi Svih Svetih u ponedjeljak 5. lipnja 2023. održan je posljednji biblijski duhovni suset u ovoj pastoralno-katehetskoj godini. Na susretu je govorila s. prof. dr. Silvana Fužinato, a tema je bila „Brat – dar i izazov“ na temelju biblijskog teksta iz knjige Postanka o Kajinu i Abelu (Post 4, 1-16). Domaći župnik, preč. Ivan Lenić pozdravio je predavačicu i sve nazočne te je s. Silvana molitvom započela susret. U razmatranju biblijskoga teksta dr. Fužinato je obrazložila odabir navedenoga teksta zbog njegova snažnog dojma koji ostavlja na ljude koji se žele susresti sa sobom i s Božjom riječju.

Zadržala se na glavnim porukama teksta koje sudionicma mogu pomoći da porade na sebi i svojim međuljudskim odnosima. Kajin i Abel su paradigmatične osobe čiji odnos govori o općeljudskim odnosima, a Sveto pismo ne uljepšava čovjeka nego ga prikazuje u njegovoj goloj istini. Bog gleda Abela kako bi i Kajin pogledao brata svoga i s njim uspostavio odnos, komunikaciju, ali Kajin to ne shvaća nego se prepušta srdžbi i iz nje djeluje. Ne shvaća da mu Bog uskraćujući svoj pogled zapravo želi svratiti pogled na brata Abela i pomoći da uspostavi odnos i komunikaciju s bratom. Na taj način Bog želi spasiti i jednoga i drugoga brata jer čovjek je biće komunikacije i ne može živjeti sam.Tako Bog Kajinu postavlja jednu granicu.

BDS 01

On ima sve i jedino što mu nedostaje je Božji pogled. Ali ne kao kazna nego kao mogućnost da spozna svoju granicu i da gradi odnos s bratom Abelom. Ne poštivanje granice znači ne poštivanje odnosa prema Bogu. Moć, znanje, vječnost su Božje kvalitete koje čovjek želi ali ih ne može u potpunosti imati nego treba prihvatiti svoje granice. Te granice su zapravo upozorenja čovjeku jer ako ih ne poštuje narušava odnos s Bogom, s drugim čovjekom i s prirodom. Dijalog je način kojim možemo gospodariti emocijama koje se spontano pojavljuju u nama. Ako ih ne kanaliziramo ljubomora, zavist, srdžba, laž pretvarju se u grijehe. Da bismo se izgrađivali kao osobe prema Bogu i bratu čovjeku potrebno je spoznati svoje granice, prihvati ih, raditi na spoznji svojih osjećaja i govoriti uvijek kada je istina i pravda u pitanju, ne šutjeti. Šutnja također može biti grijeh ukoliko prekidom komunikacije ubijamo odnos s drugom osobom. Na kraju života Bog će nas pitati gdje ti je brat/sestra, oni koji su nam poslani u životu. Mi smo bića koja se možemo ostvariti samo u odnosu s drugim. Kajin se nije ostvario u potpunisti kao čovjek jer mu je nedostajo odnos s bratom Abelom. Stoga je dr. Fužinato za kraj izdvojila nekoliko smjernica za rast i rad na sebi: Prihvatiti svoje granice, naučiti kako graditi ispravne i autentične odnose, ali i naučiti postaviti granicu drugome u izgradnji odnosa. Naše najveće prokletstvo je biti ono što nismo. Kad god prelazimo granice uništavamo odnos i prema sebi i prema Bogu i prema drugoj osobi. Ljubomoru posvijestiti, pronaći joj uzrok i varbalizirati ju i kao posljednje ne šutjeti. Šutnja ubija odnose. Bogu povjeravati svoje teške emocije i moliti za pravdu.


Tekst: J. Hrehorović

Izvor: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Radio Marija

15:50 Glazba
16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba
17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.