Tijelovo Varazdin2023 44

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 8. lipnja, varaždinski biskup Bože Radoš predsjedao je euharistijskim slavljem u varaždinskoj katedrali, nakon kojeg je uslijedila tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom središnjim ulicama grada.


U slavlju su sudjelovali svećenici i vjernici grada Varaždina, na poseban način ovogodišnji prvopričesnici. Biskup Radoš obratio se na početku homilije upravo njima: „Tako vas je lijepo vidjeti svečano obučene. Sličite jedni na druge. Ali, ne sličite samo jedni na druge, nego na Onoga koga ste primili prije nekoliko dana. Vjerujem da u svakom od vas živi Onaj kojeg ste primili u sakramentu Svete Euharistije. Primili ste tijelo Kristovo, osjetili ste ljubav Božju, osjećate da Isus sada živi na poseban način u vama. I dok živi u vama, On vas povezuje u jedno tijelo. Ne povezuje samo vas prvopričesnike, nego sve nas povezuje sa svojim tijelom koje je Crkva okupljena ovdje i u cijelome svijetu“.
 
Biskup je kazao kako je današnja svetkovina prilika za staviti Krista u središte svoga pogleda, u svoje srce, da možemo živjeti onako kako Krist živi. „Isus nam danas govori o kruhu s neba. Taj kruh je Isus – On je mana, životna hrana, koja se nama ljudima stavlja u srce“, rekao je.

„Isus je uvijek savršeno konkretan kad nam kaže: uzmi, dođi, vidi, čuj. Nema kod Njega riječi koje ne bismo mogli razumjeti. Tako je i ova temeljna zapovijed: uzmite i jediteuzmite i pijete vrlo jednostavna. Isus nam govori: 'Ovo sam ja, ovo je moje tijelo, ovo je moja krv. Ja sam sišao s neba kao hrana za tebe'. Isus želi da osjetimo toplinu riječi koje teku iz njegovih usta, toplinu njegova dlana, toplinu kruha koji je ispekao za nas“, naglasio je mons. Radoš.

„Kad uzimamo tijelo i krv Kristovu, tada postajemo ono što je on. On ima snagu i moć ljubavi da nas preoblikuje kako bismo postali dio Njega, da postanemo ono što je On. Pretvara nas ljude u samog sebe i mi postajemo Njegovo tijelo i krv, postajemo dio obitelji: mi kao jedno tijelo, a On glava naša“, rekao je biskup.

Istaknuo je kako dolazeći na misu prepoznajemo Krista, primamo ga i živimo s Njime te da smo to isto pozvani činiti i kad iziđemo iz crkve jer „onaj koji blaguje Njegovo tijelo, nosi to tijelo onima kojima je potrebna hrana.“

Naglasio je da vjernik koji prepoznaje Krista u kruhu i Euharistiji, da ga prepoznaje i u braći ljudima kojima nosi živoga Boga. „Zato ćemo danas proći našim ulicama, kao znak da ovdje ne prestaje slavlje Euharistije, da Krista nosimo dalje, kao braća i sestre – kao dio jednoga tijela. Isus želi umijesiti svakog čovjeka u kruh ljubavi. Jadan je život ako ne postane kruh za nekoga“, zaključio je mons. Radoš.

Nakon mise uslijedila je tijelovska procesija koja je započela u katedrali, zastala kod franjevačke crkve i kapele Trajnoga euharistijskog klanjanja te završila u župnoj crkvi sv. Nikole.

U večernjim satima svetkovine Tijelova u kapelici Trajnog euharistijskog klanjanja u Uršulinskoj 1, biskup Radoš slavit će misu nakon čega će Presveti Oltarski Sakrament biti izložen za trajno klanjanje.


Tekst i foto: Branimir Gubić

Radio Marija

17:00 Knjiga koja me približila Bogu - tema: M. C. Ziesche: Konačna sloboda; gošća: Ružica Lice, vjeroučiteljica; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Saturnin i Sizinije, mučenici

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.