hbk obitelj 06 2023 2
Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj održana je u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. u poslijepodnevnim satima u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, a potom je u utorak 6. lipnja održan i sastanak nad/biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji. Sjednicom i sastankom predsjedao je riječki nadbiskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća.

Kao što je uobičajeno lipanjska sjednica i sastanak imali su kao glavni cilj osvrt na ono što je ostvareno u prethodnom razdoblju i zajedničko planiranje djelovanja u predstojećem razdoblju.

I vijećnici i povjerenici informirani su o statusu izvršenja zaključaka prethodne sjednice odnosno prethodnog sastanka, o nekim relevantnim društvenim i crkvenim aktualnostima kao i o najavama događanja kako onih na međunarodnom, tako i onih na nacionalnom planu. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, podrobnije je izvijestio o događanjima u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život te Komisije za obitelj i život Vijeća europskih biskupskih konferencija na kojima je sudjelovao kao predstavnik HBK. Vijećnici su izrazili osobito zadovoljstvo zbog utemeljenja Odbora za bračna i obiteljska savjetovališta pri Vijeću HBK za život i obitelj.

U kontekstu ostvarenja smjernica iz dokumenta „Katekumenatski itinerari za bračni život“ Dikasterija za laike, obitelji i život Svete Stolice posebna pozornost bila je posvećena zaključcima Kolokvija „Ljubavlju vođeni“ na kojemu su se 21. siječnja 2023. okupili predstavnici nad/biskupija te predstavnici udruga, pokreta i zajednica uključenih u pastoral priprave za bračni život i praćenja u prvim godinama braka. Zaključeno je kako je jedan od ključnih preduvjeta unapređenja i poboljšanja uspostava tješnje suradnje između pastorala mladih i pastorala studenata s pastoralom braka i obitelji na čemu će se nastojati poraditi u suradnji s Odborom HBK za mlade.

hbk obitelj 06 2023 1

Temeljem zaključaka sadržanih u izviješću o Nacionalnim studijskim danima održanim od 17. do 19. ožujka 2023. u Lječilištu Topusko vijećnici i povjerenici razmotrili su planove za daljnji tijek trogodišnjeg pastoralnog ciklusa „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“ poput održavanja pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike, suradnje s Hrvatskom redovničkom konferencijom i  medijske suradnje s Hrvatskom katoličkom mrežom. Povjerenici su, nadalje, promišljali i iznosili prijedloge o tome kako predviđene sadržaje i inicijative s razine HBK spustiti na razinu nad/biskupija i župa poput olakšavanja pristupa bogoslužnim i pastoralnim objektima, detektiranja osoba s invaliditetom u župama i njihovog uključivanja u život župa.

Vijećnici su se na svojoj sjednici osvrnuli na neka aktualna crkvena pa i društvena kretanja koja imaju upliv na život, brak i obitelj poput sve naglašenijeg trenda promjene spolnog i rodnog identiteta koji sa sobom nosi brojne i nesagledive posljedice. Uočeno je kako nerijetko dolazi do iscrpljivanja snaga u ideološkim prijeporima koji stvaraju podjele, a ne dolazi se do konsenzusa u stvarima koje su vitalne za opstojnost hrvatskog društva poput poduzimanja žurnih i odlučnih koraka u borbi s galopirajućom depopulacijom i neplanskom migracijom. Naposljetku, vijećnici su se osvrnuli na cjelokupni mandat aktualnog saziva Vijeća s ciljem priređivanja izviješća o svemu onome što je učinjeno od 2018. godine.

Povjerenici su, pak, raspravili i o mogućnostima obilježavanja Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 23. srpnja ove godine, a za koji je Sveti Otac odredio temu „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1,50) želeći ga povezati sa Svjetskim susretom mladih u Lisabonu početkom kolovoza. Iako je riječ o ljetnom terminu koji nije najprimjereniji za opsežnije pastoralne aktivnosti dogovoreno je da se na tragu poticaja pape Franje i nadležnoga Dikasterija, sukladno mogućnostima, taj dan obilježi prigodnim misnim slavljima barem u domovima za starije osobe, kao i organiziranjem posjete mladih starijim osobama. Povjerenici su izviješteni i o tome da Udruženje katoličkih djedova i baka (Catholic Grandparents Association) na međunarodnoj razini po prvi puta za taj dan organizira hodočašće u Međugorje, kojemu se mogu pridružiti i djedovi i bake iz Hrvatske.


Izvor: Tiskovni ured HBK

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.