P1140800
Mnoštvo vjernika pohodilo je splitsku prvostolnicu sv. Dujma na Tijelovo – svetkovinu Tijela i Krvi Gospodinove, u četvrtak 8. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, a u koncelebraciji su bili: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, ekonom Splitsko-makarske nadbiskupije don Mijo Šurlin, prepozit Prvostolnog kaptola don Radojko Vidović, katedralni župnik don Ante Mateljan, rektor splitskog CBS-a don Đuliano Trdić, duhovnik CBS-a don Mato Brečić i don Marko Ćubelić. Đakonirali su don Ivan Mamić i don Renato Pudar, a pjevao je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra Šime Marovića. Orgulje je svirala s. Mirta Škopljanac Mačina.

„Crkva slavi euharistiju po izričitoj želji i odredbi Isusa Krista. I to se ponavlja, evo, puna dva tisućljeća. Službenici Crkve prinoseći kruh i vino izgovaraju Isusove riječi posvete, lome i blaguju Njegovo tijelo te s blagoslovom otpuštaju okupljeni narod. S dubokom vjerom u Njegovu stvarnu nazočnost okupljamo se oko stola Gospodnjeg pjevati i moliti te razmatrati o velikoj Tajni vjere koja izgrađuje Crkvu. Euharistija je čudo Božje nazočnosti među nama i potrebna hrana dušama našim. Krist po euharistiji nastavlja i danas liječiti bolesne, hraniti gladne, tješiti žalosne, obraćati grešnike i praštati grijehe. Stoga, uz svetkovinu Tijelova zahvaljujemo Isusu što je neposredno pred dramu suočenja sa snagama zla i smrti, ostavio simbole vjernosti i ljubavi. To nam je najdraži i najdragocjeniji spomen čin koji najavljuje 'novo nebo i novu zemlju'”, kazao je mons. Puljić u uvodnom dijelu homilije, dodavši kako je euharistijski Krist živi Bog, Mesija i Spasitelj koji nas svojim Tijelom hrani za život vječni.

Mons. Puljić je naglasio „da je nama putnicima u ovom prolaznom svijetu potrebna takva neprolazna hrana”, poručivši i da je euharistija „čudesna preobrazba čovjeka, povijesti i svemira te Božanska pretvorba koja nadilazi vremena i prostore”. „Krist je, dakle, među nama. Njegove su ruke pune darova i milosti. On je spreman svakog trenutka prosvijetliti nas, ojačati, blagosloviti, posvetiti, utješiti i pomoći. Stoga Mu hrli svatko tko Ga voli i tko Ga treba, kako bi Mu iznio svoje tegobe i probleme i preporučio Crkvu, obitelj i domovinu svoju. Tijelovo nas podsjeća na Isusovu posljednju Pashalnu večeru koju je – kako pišu evanđelisti – 'vruće želio blagovati s njima'. Večeras zahvaljujemo Isusu što je odlučio ovjekovječiti svoju nazočnost među nama pod prilikama kruha i vina. 'O sveta Tajno na kojoj se Krist blaguje, slavi se spomen muke Njegove, duša se napunja milošću i daje nam se zalog buduće slave'. Po euharistiji Krist je u središtu naše vjere i života, naša hrana i naša popudbina”, nastavio je.

Istaknuvši kako je otajstvo euharistije središnji događaj spasenja, mons. Puljić je zaključio: „Bože, koji si nam u divnom Sakramentu ostavio uspomenu muke svoje, podaj nam tako častiti sveta otajstva Tijela i Krvi Tvoje, da vazda osjećamo u sebi plod otkupljenja Tvojega. Braćo i sestre u Kristu! Hranimo se Božjom riječju i euharistijom! Družimo se s Isusom kako bi rasla naša svijest i odgovornost koju nam je Bog povjerio na krštenju. Hranimo se svetim Tijelom Njegovim kako bismo mogli svjedočiti da je On jedini otkupitelj čovjeka”.

Na kraju bogoslužja uslijedio je svečani ophod do Peristila, a potom je mons. Puljić s Presvetim Oltarskim Sakramentom blagoslovio nazočne vjernike, grad Split i cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

 

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

01:00 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.