MG 7918 1 min

Na svetkovinu Tijelova, Presvete Krvi i Tijela Isusova, u četvrtak 8. lipnja svečano misno slavlje u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Sinišom Blatarićem.

U homiliji govoreći o današnjoj svetkovini biskup je rekao kako smo se okupili slaviti Isusa prisutnog u euharistiji. „Mi svi znamo da Crkva živi od euharistije, od tog spomena Isusove zadnje večere i od njegove prisutnosti, osobito u Svetoj pričesti. Ta se prisutnost događa kod svake svete mise, a osobito je vidljiva na nedjeljnom slavlju. Mi se sjećamo Isusove žrtve za sve nas, Isusova uskrsnuća i primamo ga, kako u njegovoj riječi, tako i u sakramentu svete pričesti, euharistije, u znaku kruha i vina. Crkva to slavi na Veliki četvrtak, ali željela je još posebno to istaknuti da nakon blagdana Presvetog Trojstva, taj četvrtak na poseban način obilježi. Istina je da su te tijelovske procesije u srednjem vijeku, kada je zapravo nastalo slavlje Tijelova, bile kroz ulice, trgove, gradove i sela na neki način znak jednog trijumfalizma koji se osjećao u Crkvi. Mi danas nismo u takvoj poziciji, niti želimo to isticati da Crkva treba nad nekim trijumfirati, da se treba osjećati kao pobjednik. Mi znamo, Isus je rekao: Ne bojte se. Ja sam pobijedio svijet. Isus je jedini pobjednik nad svijetom koji predstavlja zlo i grijeh, a mi u Crkvi želimo biti znak te pobjede, ali ne tako da nad tim svijetom zagospodarimo, da nekako sebe ističemo. Na kraju i kada se prolazi s Presvetim oltarskim sakramentom po mjestima i ulicama gradova i sela zapravo se ističe njega, a ne nas“, ustvrdio je biskup.

U nastavku istaknuo je kako je Tijelovo specifično katolički blagdan. „To je blagdan štovanja Isusa u Euharistiji u Presvetom oltarskom sakramentu pod prilikama kruha i vina, njegova Presvetog Tijela i krvi. I što to nama znači? Zašto smo mi danas okupljeni i zašto slavi naša domovina, ali i čitava Crkva ovaj lijepi blagdan? Pa zato da istaknemo da je Isus među nama, da je Isus živ, da je istina ono što je rekao kada je vidljivo napustio apostole na dan Uzašašća: Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“.

Biskup je rekao kako mi današnjim danom ne slavimo samo Krista, nego i tjelesnost, odnosno mi postajemo ta vidljiva tjelesnost Krista Gospodina jer mi primamo u svoje tijelo njegovo tijelo te možemo reći da primamo i njegovu krv i tako u našoj krvi kola zapravo život Krista Gospodina. „Kada smo toga svjesni, onda trebamo itekako biti ponizni. I mogli bismo reći da na taj način Bog kroz nas posvećuje čitav svijet. To je učinio i jedan svetac, pa je nakon svete pričesti raširio ruke, kleknuo i poljubio zemlju te rekao: Ljubim te, tijelo Kristovo. Tako je tijelo Kristovo zapravo čitav svijet po nama kao dionicima stvorenja svega svijeta i u taj svijet ulazi Krist Gospodin da bude vidljiv. Evo ta vidljivost nije više njemu svojstvena, otkako je otišao na nebo Uzašašćem, ali je po nama, svojim Svetim Duhom i po prisutnošću u euharistiji on vidljiv. Krist nema više ruke da dijeli kruh gladnima, ali ima nas i mi smo dužni činiti dobro svojim rukama i dijeliti one darove koje zapravo Bog po nama čini da bi pokazao ljubav prema svakom čovjeku koji je u potrebi“, zaključio je biskup.

Nakon misnoga slavlja slijedila je tijelovska procesija oko župne crkve.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Žalosna otajstva; Litanije BDM

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IV. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 4. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.