https://www.novilist.hr/wp-content/uploads/2023/06/8127188-717x478.jpg

Pokretanje priredbe, koja će nositi ime Slavko Modrijan, rezultat je suradnje Grada Vrbovskog s Evom Kirchmayer Bilić, proučavateljicom njegova rada, koja radi na doktorskoj disertaciji vezanoj uz djelo ovog glazbenog pedagog.

Grad Vrbovsko, Župa sv. Ivana Nepomuka Vrbovsko i Župa uznesenja Blažene Djevice Marije Lukovdol zajedno su proteklog vikenda u Vrbovskom i Lukovdolu organizirali 1. Susret dječjih zborova »Slavko Modrijan«, priredbu koja bi u budućnosti trebala postati manifestacija na kojoj će se okupljati dječji zborovi iz različitih dijelova Hrvatske, a za prvo izdanje to su bili zborovi iz Zagreba (Lučko-Stupnik) i Osijeka te polaznici glazbenih škola iz Delnica i Zagreba.

Glazbeni pedagog

Slavko Modrijan, skladatelj, zborovođa i glazbeni pedagog, rođen je u Lukovdolu 20. srpnja 1909. godine. Nakon što je u Zagrebu završio učiteljsku školu i Konzervatorij Hrvatskog glazbenog zavoda uspješno je diplomirao i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i to 1941. godine kod Krste Odaka. Od 1936. pa do 1945. godine vodio je dječje zborove, uređivao časopis za djecu i mlade »Proljeće« te bio urednik na Radio stanici Zagreb gdje je priređivao i snimao glazbene emisije za djecu. Dolaskom novog poltičkog sustava Modrijan je završio u zatvoru u Staroj Gradiški (1945. i 1946.) da bi od 1947. do sredine sedamdesetih, kad je otišao u mirovinu, radio u Glazbenoj školi u Bjelovaru te Učiteljskoj gimnaziji u Slavonskom Brodu. Kroz nastavne, a još više vannastavne aktivnosti učinio je iznimno puno, ali je njegov veliki doprinos glazbenoj pedagogiji uglavnom ostao nepoznat stručnoj i kulturnoj javnosti.

Pokretanje priredbe koja će nositi njegovo ime i koja će okupljati dječje zborove rezultat je suradnje Grada Vrbovskog s Evom Kirchmayer Bilić, proučavateljicom njegova rada, koja je radeći na doktorskoj disertaciji vezanoj uz djelo ovog glazbenog pedagoga došla i do njegovog rodnog Lukovdola te se upoznala s predstavnicima Grada Vrbovskog čiji je gradonačelnik Dražen Mufić rado prihvatio mogućnost suradnje pa su tako i osmišljeni prvi susreti dječjih zborova u čiju su se organizaciju rado uključile i župnici iz župa Vrbovsko i Lukovdol, don Hrvoje Poljak i vlč. Branko Dragojević. Prvi susret počeo je svetom misom u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom. Potom je u Kući Mance u Vrbovskom održan susret dječjih zborova i radionica na kojoj su svi sudionici učili jednu od Modrijanovih pjesama (»Svečica dogarja, Bog daj«) da bi potom u poslijepodnevnim satima u Domu kulture Lukovdol bilo održano predavanje »Tko je bio Slavko Modrijan« te za kraj koncert dječjih zborova u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Lukovdolu.

Postati tradicija

Nazočne na druženju u Kući Mance pozdravila je Eva Kirchmayer Bilić upoznavši ih s osnovnim podacima o liku i djelu Slavka Modrijana, a riječi pozdrava okupljenima je uputio i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić naglasivši kako mu je želja da ovi susreti prerastu u tradiciju i okupljaju dječje zborove iz cijele Hrvatske. Potom su sve okupljene svojim nastupima oduševili najprije »Osječki zumbići« s dirigenticom Majdom Škrlec, Dječji zbor »Ivanovi anđeli« Župe sv. Ivana Nepomuka (Stupnik-Luko) s dirigenticom Evom Kirchmayer Bilić, Teen zbor Intituta za zborsku glazbu Polifonija iz Osijeka s dirigenticom Anjom Papa te učenici OGŠ Ive Tijardovića iz Delnica i OGŠ Pavla Markovca iz Zagreba.

Oduševili nastupima

Okupljene su svojim nastupima oduševili »Osječki zumbići« s dirigenticom Majdom Škrlec, Dječji zbor »Ivanovi anđeli« Župe sv. Ivana Nepomuka (Stupnik-Luko) s dirigenticom Evom Kirchmayer Bilić, Teen zbor Intituta za zborsku glazbu Polifonija iz Osijeka s dirigenticom Anjom Papa te učenici OGŠ Ive Tijardovića iz Delnica i OGŠ Pavla Markovca iz Zagreba.


Tekst: Marinko Krmpotić - Novi list

Izvor: Eva Kirchmayer Bilić

Radio Marija

17:00 Radio drama - ovoga mjeseca poslušajte monodramu dominikanke s. Barbare Bagudić „Ozana ili biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je za radio pripremila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.