1 1 scaled 2

„Život svakog sveca govori mnogo jezika.“ – tim je riječima mladomisnik Riječke nadbiskupije, Antonio Vučković, započeo propovijed trećega dana trodnevne duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Vida. Misu je, 13. lipnja, predvodio u riječkoj prvostolnici u zajedništvu s rektorom katedrale, Mariom Tomljanovićem.

U propovijedi nadahnutoj životima svetaca, prije svega sv. Antuna Padovanskog čija svetkovina se slavila toga dana, kroz primjer otvorenosti srca ovoga sveca Božjoj volji, ukazao je na plodove koje ta otvorenost može donijeti svakome od nas. Postoje ljudi koji imaju malo želja, što znači i manje truda u njihovom ostvarenju i manje plodova. S druge strane, postoje oni koji ih imaju puno i za njihovo ostvarenje potrebno je uložiti mnogo više truda kako bi donijeli puno plodova. No, potrebno je izabrati ‘srednji put’ – Božji put – put na kojemu se pitamo što je Božja volja za naš život. Taj nas srednji put vodi direktno u nebo jer se vrši volja Očeva, rekao je propovjednik. Vjernike je potaknuo da se zapitaju razgovaraju li s Bogom i pitaju li Ga što je Božja volja za naš život? Kada se prepustimo Božjoj volji, tada je čovjek na miru jer čini ono što Bog želi.

3 scaled 2

Podsjetivši na crtice iz života sv. Antuna, koji je želio postati vitez, no Božji planovi i njegov zavjet Bogu da će otići u samostan ako mu prijatelj ozdravi, učinile su sv. Antuna svecem. Što bi se dogodilo da Antun nije slušao Božju volju i postao vitezom? Bio bi tek još jedan vitez u nizu. Kada čovjek otvori svoje srce i razum u velikim i malim stvarima Bogu, tada u njegov život dolazi svjetlo, vrši se Božja volja, istaknuo je Vučković.

Zaključujući je još jednom istaknuo da je potrebno zapitati se što Bog od nas želi, jer taj odgovor, ta Božja volja jest ‘autocesta u nebo’. Božja želja ide iznad naših interesa i gleda u budućnost, istaknuo je propovjednik i potaknuo sve da otvore srce za Božje želje u našim srcima.

z scaled

Na kraju mise prigodnu riječ uputio je rektor Tomljanović. Zahvalio je predvoditelju misnog slavlja, a osobito mališanima iz Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ koji su pjesmom uveličali misu. Roditeljima i djelatnicima škole poručio je da su, kao dobri odgojitelji, blagoslov za grad i Crkvu. Apostrofirajući dio propovijedi mladomisnika Antonia, potaknuo je vjernike na otvorenost Božjoj volji. Iako nam se čini da su naši putevi komplicirani, zapravo su jednostavni ako se otvorimo Bogu, poručio je Tomljanović.

 mp scaled

Po završetku misnoga slavlja za sve zainteresirane bilo je održano javno predavanje o povijesti riječke prvostolnice i njezinoj sakralnoj vrijednosti pod vodstvom povjesničara umjetnosti Maria Pintarića.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

15:50 U današnjoj prigodnoj emisiji predstavljamo novu pjesmu Zvonimira Kalića "Tvoj do beskraja" i najavljujemo obljetnički koncert - 15 godina zajedno; gost: Zvonimir Kalić; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
16:30 Vijesti dana
16:40 Glazba
17:00 Knjiga koja me približila Bogu - tema: M. C. Ziesche: Konačna sloboda; gošća: Ružica Lice, vjeroučiteljica; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.