Na spomendan sv. Alojzija Gonzage 21. lipnja skupina svećenika koji djeluju na području Dubrovačke biskupije uputila se na godišnji izlet u Mostar predvođeni biskupom mons. Rokom Glasnovićem. Jedna grupa je krenula kombijem iz Dubrovnika, a druga iz Orebića te su se sastali pred Pelješkim mostom.

Nastavljajući put prema Mostaru, prva stanica je bio Biskupski dvor u kojem živi i djeluje mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, nekadašnji svećenik Dubrovačke biskupije. Biskup Petar je toplo dočekao dubrovačke svećenike te ih odveo do katedrale Marije Majke Crkve u čijoj su kripti slavili misu. Misno slavlje predslavio je biskup Roko u koncelebraciji s biskupom Petrom, generalnim vikarom Dubrovačke biskupije mons. Ivicom Pervanom i svim prisutnim svećenicima.

https://db.hr/wp-content/uploads/2023/06/20230621_Svecenici_izlet_Mo_07-scaled.jpg

U svojoj homiliji mons. Glasnović je progovorio o pravednosti za koju je kazao da ona podrazumijeva vjerovati u Boga i u Isusa Krista, u čiju milost se kršćani pouzdaju. Nastavio je promišljanjem o umoru, rekavši da se možemo od svega umoriti, ali od Boga ne možemo i ne smijemo. Kazao je i kako moramo uzeti svoj križ i nositi ga. Također je progovorio o molitvi za koju je rekao da je milost unaprijed znati da je ona uslišana te podsjetio prisutne na definiciju molitve koja kaže da je molitva razgovor s Ocem u poniznosti po Kristu u Duhu Svetom.

Na kraju misnog slavlja mjesni biskup je sudionike izleta upoznao s mostarskom katedralom i kriptom sv. Josipa gdje dan uskrsnuća čeka više biskupa, bilo mjesnih, bilo onih koji su potekli iz Mostarsko–duvanjske biskupije.

Nakon euharistijskog slavlja i zajedničke fotografije don Josip Galić je svećenike proveo kroz katedralu pokazavši im, osim same crkve, i slike u prostorima pokraj kripte koje svjedoče o razaranju za vrijeme rata, ali i o vremenu gradnje sadašnje katedrale koja je više od stoljeća bila sanjana te nakon brojnih peripetija konačno izgrađena i posvećena na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa 1980. godine.

https://db.hr/wp-content/uploads/2023/06/20230621_Svecenici_izlet_Mo_11.jpg

Po obilasku katedrale svećenici Dubrovačke biskupije uputili su u Biskupijski centar, prekrasno arihitektonsko zdanje, djelo arhitekta akademika Zlatka Ugljena, gdje su pogledali stalni izložbeni postav “Biskupijsko umjetničko blago”. Tako su imali priliku vidjeti brojna umjetnička djela, među kojima su i djela Iva Dulčića i Ede Murtića, kao i ostalih umjetnika. Nakon razgledavanja vratili su se Biskupski dvor u kojem ih je biskup domaćin počastio ručkom.

Poslije objeda uputili su se u prekrasnu franjevačku crkvu sv. Petra i Pavla kroz koju ih je proveo fra Danko Perutina, župnik i gvardijan. Sadašnja crkve je podignuta nakon posljednjeg rata u kojem je stara crkva izgorjela, te se polako privodi kraju njezina konačna obnova.

Po završetku obilaska crkve i samostana dubrovački svećenici su se zadržali u klaustru samostana gdje ih je gvardijan domaćinski počastio, a pridružio im se i fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon ugodnog razgovora i druženja te obilaska Starog mosta svećenici su se uputili svojim domovima obogaćeni jednim novim iskustvom već im poznatog i dragog Mostara.


Tekst: don Tonći Ante Prizmić

Foto: svećenici

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

15:50 U današnjoj prigodnoj emisiji predstavljamo novu pjesmu Zvonimira Kalića "Tvoj do beskraja" i najavljujemo obljetnički koncert - 15 godina zajedno; gost: Zvonimir Kalić; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
16:30 Vijesti dana
16:40 Glazba
17:00 Knjiga koja me približila Bogu - tema: M. C. Ziesche: Konačna sloboda; gošća: Ružica Lice, vjeroučiteljica; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.