IMG 5060 1

Uvečer 28. lipnja 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj Katedrali slavlje prve Večernje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, tijekom kojeg je uveo u službu dvojicu novih počasnih kanonika Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi, msgr. Antuna Prpića, umirovljenog svećenika i Josipa Klarića, župnika Župe sv. Ilije Proroka u Brodskom Stupniku. U svom nagovoru biskup Antun je podsjetio sudionike slavlja da je požeški kraj od početka 13. stoljeća do osmanlijskog osvajanja imao Zborni kaptol pod zaštitom sv. Petra sa sjedištem u današnjem mjestu Kaptol s posebnim zadaćama u Crkvi i šire u društvu kao „locus credibilis“. Nakon osnutka Požeške biskupije Sveta Stolica je pod nazivom istoga srednjovjekovnog Zbornog kaptola osnovala Stolni kaptol sv. Petra u Požegi, katedralni Kaptol. Kazao je da su članovi Stolnog kaptola svećenici koji su pozvani doprinositi slavi Božjoj u liturgijskim slavljima u stolnoj ili katedralnoj Crkvi, napose na pontifikalnim slavljima i voditi brigu o samom katedralnom zdanju. Čestitao je kanonicima svetkovinu njihova zaštitnika sv. Petra sa željom da ih on neprestano prati u nastojanju oko vršenja spomenute zadaće, te da surađujući s biskupom zauzeto naviještaju u stolnoj crkvi onu vjeru za koju je sv. Petar položio svoj život. Vjera je to u Isusa Krista, Sina Boga živoga. Dodao je da je to onaj Petar kojeg je Isus na dan Pedesetnice ispunio svojim Duhom i postavio ga da bude vidljiva glava njegove Crkve, rekavši mu: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati“. Toga Petra vjerom prepoznajemo u njegovu nasljedniku, rimskom biskupu, papi, te svoje poslanje vršimo u zajedništvu opće Crkve. Biskup je zamolio sv. Petra da pomogne kako bi požeški Stolni kaptol u suradnji s biskupom bio vjeran dionik poslanja koje je Isus povjerio sv. Petru i drugim apostolima, a koje se ostvaruje u Crkvi po biskupima, članovima Zbora apostolskih nasljednika na čelu s rimskim biskupom. Izrazio je radost što se sedmorici članova Stolnog kaptola večeras pridružuju dvojicu počasnih članova i što će ih uvesti u službu. Kanonik lektor Josip Krpeljević pročitao je zatim dekrete o imenovanju spomenute dvojice počasnih kanonika, a nakon toga novoimenovani počasni kanonici su u skladu s crkvenim propisima ispovjedili vjeru i položili prisegu. Biskup ih je odjenuo u kanoničko korsko odijelo, ukrašeno križem na kojem je replika pečatnjaka srednjovjekovnog Zbornog kaptola s likom sv. Petra a potom ih je prepošt Ivica Žuljević poveo na njihova mjesta u kanoničkoj klupi u katedralnom svetištu. Nakon Večernje molitve uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio prepošt Žuljević, uz koncelebraciju novih počasnih kanonika.

Izvor: Požeška biskupija

 

Radio Marija

16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba
17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.