230702 Dječje ljeto Retkovec 4

Od 28. lipnja do 2. srpnja 2023. u zagrebačkoj Župi sv. Pavla apostola u Retkovcu održano je treće po redu Dječje ljeto. Uz 30-ak župnih animatora u programu je sudjelovalo oko 130 djece. Ovogodišnja tema bila je „Vjera i…“, vođena geslom „Vjerujem, Gospodine“ (Iv 9, 38), a sve je pratila autorska himna pod nazivom „Vjera ne luta“.

Tema je obrađivana kroz pet dana: prvi dan bio je uvod u vjeru samu – što ona jest i čemu služi. Nakon okupljanja i plesa za početak katehezu je održao župni vikar vlč. Filip Šešek. Nakon kateheze uslijedila je podjela sudionika u 6 grupa, ovoga puta nazvanih po bojama: Narančasti, Zeleni, Plavi, Ljubičasti, Rozi i Crveni. Grupe su bile složene od 20-ak članova uz 3 animatora kao voditelja. Edukativni dio programa proveden je kroz pisanje vlastite priče o vjeri. Za kreativan zadatak grupe su radile križ od puzzli na koje su morali nacrtati što za njih predstavlja vjera. Nakon rada u grupi uslijedila je pauza, zatim ples i igre. Prvi dan je, kao i svaki, završio svetom misom koju je predvodio vlč. Šešek, a pjesmom uljepšao dječji zbor Paulus.

Drugoga dana govorilo se o vjeri i obavezama. Animatori su na početku programa priredili skeč – pogađalicu teme dana u obliku sudnice pod nazivom „Mali detektivi“. U edukativnom dijelu programa u grupama je obrađivan životopis bl. Karla Acutisa, a na temelju njegovih razmišljanja i anegdota razgovaralo se o obavezama, njihovoj važnosti i odnosu prema njima. Kao kreativni zadatak grupa je morala izraditi svoj planer dužnosti – podijeliti među sobom uloge važne za grupu i njezin rast, sve to na originalan način prikazati na plakatu te kasnije predstaviti drugim grupama i žiriju. Igre toga dana igrale su se u parovima te su sve bile natjecateljskog karaktera.

Trećega dana na red je došao i vodeni dan, a obrađena je tema vjera i kultura. Animatori su temu djeci predstavili na principu dražbe. U edukativnom dijelu dana prolazilo se 7 važnih pitanja i smjernica za odnos s kulturom i medijima. Poruka tog dijela bila je da je važno pratiti što to gledamo i slušamo, kako smo i zašto došli do toga, tko su naši uzori te gdje nas ta pjesma/film/serija vodi. Pitanja su bila postavljena po uzoru na sv. Ignacija, a djeci predstavljena na zabavan način kroz razne primjere. Kao kreativni zadatak sve grupe su morale na istu melodiju napisati tekst za pjesmu svoje grupe. Igre su ovoga puta bile pojedinačne – npr. „Moja sapunica je veća od tvoje“, „Mokri poligon“, „Zalij animatora“, „Rasporedi kulturu“ i još mnoge druge.

Četvrtoga dana govorilo se o vjeri i odnosima. Program toga dana zbog vremenskih uvjeta započeo je igrama „Pogodi igrača“ i „Skakanje u vrećama“. Nakon igara po programu je uslijedio kreativni zadatak – izrada velike grupne krunice. Uz bojanje i pletenje, grupa je svaku deseticu morala posvetiti za nešto. Nadalje je kapelan djeci održao katehezu o vjeri i odnosima, nakon koje je uslijedio brzi kviz s pitanjima iz kateheze. Zbog kiše su se grupe družile u župnoj kući, gdje su imale zadatak upoznavati se i jačati odnose među sobom. Zaključak četvrtog dana glasi „Ljubeći Boga ljubim bližnje, ljubeći bližnje ljubim Boga, a ljubeći oboje ljubim sebe“.

Posljednjeg, petog dana radilo se o vjeri i sportu. Dan je započeo „Podcastom“ u kojem su animatori Monika i Dominik djeci ispričali svoje iskustvo profesionalnog bavljenja tenisom i nogometom. Pričali su o tome kako je u tom razdoblju izgledao njihov život, u kakvom su odnosu bili s vjerom i bližnjima, kakve su poteškoće i blagoslove zadobili te kako ih je to dovelo na put na kojem su danas. Nakon kratkog razgovora djeca su im postavljala pitanja i tražila ih savjete, a razgovor o dojmovima nastavio se u grupama, kada su obrađeni i spomenuti nepoznati sportovi (npr. peglanje u zraku, nogotenis, ronjenje u blatu itd…). Kao kreativni zadatak dana grupe su morale dizajnirati svoj dres, te je uz to održana i modna revija gdje su svoje dresove trebali predstaviti i pojasniti značenja simbola koje su koristili. Igre toga dana grupe bile su zajedničke, a do izražaja je dolazio ispravan natjecateljski karakter. Pouka jest da sport ne smije postati svrha samome sebi te da mora, jednako kao i nama samima, biti u službi Boga i bližnjih.

Svih pet dana bilo je prožeto navijanjem, pjesmom, bansevima i smijehom, a na kraju petog dana za roditelje je pripremljena i izložba svega što su njihova djeca radila. Proglašenje pobjednika prošlo je u veselom tonu, a pobjednička grupa Dječjeg ljeta 2023. bili su Narančasti.

Tekst i foto: Dubravka Knežević

Izvor; Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.