1 27

U sklopu humanitarnog projekta pod nazivom „Svetog Vida srcem nosi i njime se ponosi!“, u organizaciji Riječke nadbiskupije, Katehetskog ureda i riječkog Caritasa, Udruzi za sindrom Down – Rijeka 21, u petak 7. srpnja uručeno je računalo s posebnim računalnim programima za individualni rad s korisnicima Udruge, nabavljen prikupljenim donacijskim sredstvima u iznosu od 2418 eura. Ova didaktička pomagala, odnosno suvremeni programi za potpomognutu komunikaciju znatno će pomoći djeci pri uključivanju u svakodnevni život. U prostorijama Udruge okupili su se njezini korisnici, djeca zajedno s njihovim roditeljima, riječki nadbiskup Mate Uzinić, ravnateljica riječkog Caritasa Marija Faustina Kovačević, predstojnica katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević, voditeljica Ureda nadbiskupa Mladena Tadej Faltin, predsjednica Udruge sindromom Down – Rijeka 21. Amira Mešić Simunić, i voditeljica Udruge Ana Buneta. Uz prigodni agape, radosno druženje i razgovore, okupljeni su imali priliku sudjelovati i u kreativnoj radionici izrade sapuna u kojoj su djeca pokazala svoje talente i vještine u tom pothvatu.

Prilikom uručivanja poklona, nadbiskup Mate Uzinić osvrnuo se na proteklu humanitarnu akciju i njezino značenje u doprinosu pastorala riječke Crkve.

„Na razini HBK nalazimo se u jednom trogodišnjem ciklusu u kojem pokušavamo staviti u središte naše pastoralne brige obitelji osoba s invaliditetom i vidjeti na koji način ih možemo uključiti u pastoral. Drago mi je da se u tom kontekstu u našoj Riječkoj nadbiskupiji događaju različiti projekti, između ostalih je to i ovaj projekt koji je uključio vjeroučitelje, vjeroučenike, škole koji su se angažirali napraviti i ponuditi građanima majice sa slikom sv. Vida. S jedne strane je to nešto što je dalo našoj proslavi sv. Vida jednu novu dimenziju – uključivanje naših učenika u aktivnosti oslikavanja majica s likom sv. Vida pokazujući na neki način našu želju da sv. Vid dobije na značenju. S druge strane, vodeći se s time da je i sv. Vid bio dijete, to nas povezuje s drugom djecom, osobito u ovom slučaju s djecom u potrebi i njihovim obiteljima. Mi smo donijeli nešto njima, donijeli smo poklon koji je kupljen od sredstava koji su na taj način prikupljena, ali zapravo smo mi dobili puno više jer kada se s njima susretne, onda se ne samo vidi da mi njima nešto možemo dati, nego se također vidi da mi od njih tako puno možemo i primiti.“, istaknuo je Uzinić.

Nešto više o samim računalnim programima, njihovoj implementaciji i značenju za djecu s Down sindromom, progovorila je voditeljica Udruge, Ana Buneta: „Caritas, Riječka nadbiskupija i Katehetski ured su nam ovom humanitarnom akcijom omogućili dva programa. Jedan je ‘Kokolingo’ i taj program me posebno veseli zato što ga je razvila riječka firma. To je logopedski program koji djeci pomaže u učenju izgovora, određenih glasova ili riječi. Drugi program je ‘Boardmaker’. To je program koji se u radu s djecom s Dawn sindromom pokazao izrazito koristan. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da djeca s Dawn sindromom uče izrazito dobro tako da vizualno pamte i s ovim programom se kreira puno malih sličica za sve što djeca trebaju naučiti. Jako smo zahvalni za didaktičke programe koje smo dobili. Djeci je to naravno jako zanimljivo zato što svi vole ekrane i s time im je puno lakše i motivirajuće učiti nove pojmove ili nove stvari. Mi se trudimo da djeca imaju raznolike materijale i s ovime će svakako dobiti na toj raznolikosti i na zanimljivosti, a to im sve skupa pomaže u učenju govora i novih svakodnevnih rutina koje moraju svladati.“, kazala je Buneta.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Radosna otajstva; Litanije BDM
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Prigodna emisija – u čast Gospi od Karavaja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VII. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 7. DAN POHODILA ME...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.