P1170333

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu mons. dr. Želimir Puljić pohodio je, u utorak 11. srpnja na blagdan sv. Benedikta, splitski KBF te se susreo s Upravom Fakulteta. Sastanku je uz nadbiskupa Puljića nazočio nadbiskupov opunomoćeni ovlaštenik za Fakultet prof. dr. Marko Trogrlić, dekan Fakulteta izv. prof. Šimun Bilokapić, prodekan za nastavu doc. dr. Ante Akrap i glavni tajnik Fakulteta Ante Jurić. Prodekan za znanost prof. dr. Ivan Bodrožić nije nazočio susretu jer je na Erazmusu nastavnika.

Riječi dobrodošlice Velikom kancelaru uputio je dekan Fakulteta prof. Bilokapić. Parafrazirao je evanđeosku riječ te kazao: „Svojima dođoše i njegovi ga primiše.“ Zahvalio je nadbiskupu Puljiću na njegovoj svesrdnoj podršci Upravi Fakulteta, a ovlašteniku Velikog kancelara prof. Trogrliću za izvrsnu suradnju. Potom se osvrnuo na djelovanje KBF-a u Splitu tijekom 2022./23. akademske godine.

Veliki kancelar Fakulteta dr. Želimir Puljić zahvalio je na riječima dobrodošlice i temeljitom dekanovom izvješću. S radošću se prisjetio svoga studija teologije u Splitu od 1966.-1970. i svih osobnih veza sa spomenutim Fakultetom kroz povijest do današnjih dana. „Kao Kancelar ove crkvene ustanove zahvaljujem na doprinosu koji Bogoslovni fakultet, kao sastavnica Sveučilišta u Splitu, pruža na polju odgoja, obrazovanja i kulture u suvremenom društvu naše Domovine“, kazao je nadbiskup Puljić. Citirajući riječi sv. Ivana Pavla II. naglasio je da su sveučilišta stoljećima bila mjesta gdje su ljudi nošeni nutarnjom „čežnjom za spoznajom istine osjećali kako ih ta čežnja vodi k dobru“. Poželio je da „ta čežnja bude osobito prepoznatljiva među profesorima i studentima Bogoslovnog fakulteta. Nositelji pak odgovornosti za odgoj i obrazovanje neka trajno budu 'budni čuvari osjetljivosti u traganju za istinom i dobrotom'. Jasno, uvijek sa sviješću da povijest ne počinje od nas i ne odvija se na izoliran način.“

S dobrim željama mons. Puljić je srdačno zahvalio na susretu i druženju te je Knjižnici Fakulteta darovao svoje dvije knjige: Monografiju „Biskupska konferencija. Kolegijalnost i zajedništvo s općom i partikularnim Crkvama“ te knjižicu o doprinosu Ivana Pavla II. slobodi Hrvatske. Monografiju je objavio povodom svoga desetogodišnjeg predsjedanja Hrvatskom biskupskom konferencijom (Zadar/Zagreb, 2022.). U njoj je kroz devet poglavlja prikazao neke od tema koje je obrađivao tijekom toga desetogodišnjeg razdoblja: od odnosa s državom i njezinim institucijama, te važnosti kulture, obrazovanja i odgoja u poslanju Crkve, do odnosa s europskim institucijama, posebice sa Svetom Stolicom.

Potom se prodekan za nastavu dr. Akrap osvrnuo na aktualno stanje s interesom za studije na KBF-u i upise studenata u akad. godinu 2023./24. Na Fakultetu je trenutno upisano ukupno 138 studenata i studentica na tri studijska programa. Kao i drugi fakulteti bilježi pad broja studenata, ali ističe kako se ove godine prijavilo i obavilo motivacijski razgovor više studenata nego prošle godine, a upisi su 21. srpnja. Na Fakultetu je zaposleno 50 djelatnika, nastavnog i nenastavnog osoblja.

Prigodnim riječima obratio se i ovlaštenik Velikog kancelara prof. Trogrlić zahvalivši mons. Puljiću na ukazanom povjerenju ali i brizi i skrbi za Fakultet. Upravi fakulteta zahvalio je za dobru kolegijalnu i prijateljsku suradnju izrazivši nadu da će se i nastaviti. Veliki kancelar je potom obišao Urede Fakulteta, a djelatnicima darovao svete sličice.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

21:01 Snaga Hrvatske - tema: obilježavanje 33. godišnjice osnutka 3. bojne 2. gardijske brigade Gromova, poznate kao „Banska legija.“ Donosimo priloge i izjave sudionika sa svečanog obilježavanja održanog 21.6.2024. u Karlovcu; ur. i vod.: Ivan Zaradić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.