okit 2023 004

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u nedjelju 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji su bili župnik u Vodicama don Franjo Glasnović i umirovljeni biskup Ante Ivas. Samom slavlju prethodila je pjevana Jutarnja molitva koju je predvodio župni zbor. U sklopu Jutarnje čitane su i lekcije, tekstovi u kojima se govori o povijesti štovanja Gospe od Okita u Voidicama. Na samom početku slavlja blagoslovljen je novi kalež koji je svetištu na Okitu darovala Osnovna škola Vodice.

Biskup Rogić u homiliji je ukazao kako u Godini zahvalnosti kada slavimo 725 godina uspostave Šibenske biskupije želimo porasti u vjeri, zajedništvu i zahvalnosti. Gospa Karmelska u vrućini ljeta kao da poziva na trenutak zastati, sabrati se i po Mariji doći k Isusu. Osjetiti Božju blizinu, iskreno povjerenje koje otvara dušu, koje majčinskoj ljubavi povjerava rane srca i moli za novu životnu snagu: izdržati, ustrajati, Bogu vjeran ostati, okrijepiti nadu i osnažiti vjeru. S pouzdanjem u Božju svemoć, pomoć a nadasve ljubav i oproštenje iznova se suočiti sa stvarnošću svijeta u kojem živimo. Prihvaćati i nositi svoj križ, sigurnijeg koraka i jasnijeg cilja do kojega želimo stići: Kraljevstvo Božje – zauvijek. To životom želimo svjedočiti onima koji taj put ne poznaju. To u bratskoj ljubavi želimo pomoći jedni drugima na istom putu. To želimo s pomoću zagovora naše nebeske Majke, Gospe Karmelske, ostvariti i za svoje najbliže isprositi, izmoliti, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Ukazao je kako čovjek već od rođenja nosi svoju slabu, grešnu narav. Međutim Stvoritelj ne napušta svoje najuzvišenije stvorenje. Već kod prvog grijeha Bog ima plan spasenja. Kad se napuni mjera vremena Bog čini djela čudesna, ta Bogu ništa nije nemoguće. Da se izbavi ljudski rod trebat će ustrajati u poslušnosti, u poniznosti i u prihvaćanju Božje volje. Evin grijeh izliječit će Blažena Djevica Marija.

Slavimo Mariju, molimo joj se. Ona je naš najveći putokaz i hrabrost u kršćanskom odazivu, u našoj želji da živimo iz vjere u čvrstoj povezanosti s Bogom. Po njoj i nama Gospodin govori: Ne bojte se! Bog ima svoj plan sa svakim od nas. Neće nam uskratiti svoje milosti ako u Marijinoj poniznosti prepustimo svoje putove Kristu. Pa i kroz kušnje, slabosti i padove. Ranjeni grijehom prvog krivog odabira i sami znamo biti u oholoj samovolji, ali ta nas samovolja nužno udaljava od Boga i čini izgubljenima. Katkada u pomisli da je križ pretežak i čežnji za nekim drugim putem, lakšim, kazao je biskup.

Ukazao je kako je vjera dar koji treba čuvati, svjedočiti i prenositi. U vjeri je sva životna snaga i najveća životna snaga. Vjera se čuva po Božjoj Riječi, po molitvi, osobnoj – zajedničkoj – obiteljskoj, po sjedinjenju s Bogom u tajnama svetih sakramenata. To znači, da se i po našim životima proslavi Bog, da daje ovom svijetu danas svjedočanstvo svoje nazočnosti i spasenja. Po odluci njegove volje to nam u dio pade, nama koji se nadamo u Kristu.

Molit ćemo našu Gospu za cijelu Crkvu Božju da je vodi Duh Sveti i da neustrašivo naviješta Božju Riječ spasenja u slozi i zajedništvu svih krštenika. Da nam Gospa Karmelska isprosi mudrost života i snagu vjere koja će se moći nositi s novim izazovima i kušnjama današnjice. Molit ćemo i za sav svijet: mir među narodima, prestanak neprijateljstava koja pogađaju tolike ljude. Molimo da se čovjek današnjice vrati Bogu i pronađe odraz Božjeg bića u sebi, sliku po kojoj je stvoren. Bezgrješna Djevica Marija u svemu nam je uzor i putokaz, a njezin zagovor utjeha i snaga, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale uputio je župnik don Franjo Glasnović. Zahvalio je svima koji su doprinijeli ovogodišnjoj proslavi Gospe Karmelske na Okitu. Također je zahvalio svima iz Osnovne škole Vodice na poklonjenom kaležu. Na samom kraju umirovljeni biskup Ante Ivas vjernike je obradovao prigodnim stihovima upućenim Gospi od Okita.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

04:30 Nadom nošeni - tema: Otpornost, mladi i programi mentalnog zdravlja; gošće: Marija Pongrac, magistra socijalne pedagogije, edukantica logoterapije i dr. sc. Mirta Vranko, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeut; ur. i vod.: Krešimir Lovrić, dr. med.
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.