DSC 0925 scaled

Riječka nadbiskupija odrekla se prava vlasništva nad dijelom zgrade Doma za odrasle osobe Turnić i darovala je svoj dio u potpunosti na raspolaganje Domu. Svečano uručivanje darovnice i primopredaju vlasništva 14. srpnja u Domu potvrdio je resorni ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a darovnicu je potpisao riječki nadbiskup Mate Uzinić. Zahvalu i zadovoljstvo učinjenim iznijela je ravnateljica Doma Martina Baiocco. Ovime ustanova postaje jedini vlasnik zgrade u kojoj borave korisnici čime im se otvaraju veće mogućnosti za ulaganje u uređenje i prilagodbu prostora te olakšava pristup fondovima za financiranje projekata. U Domu boravi 70 korisnika, a to su osobe s teškoćama mentalnog zdravlja kojima nije potrebno bolničko liječenje, ali im je potrebna njega i skrb druge osobe u zadovoljavanju životnih potreba.

Nadbiskup Uzinić je rekao da kvaliteta rada s korisnicima potvrđuje kako je odluka da Nadbiskupija daruje svoj dio zgrade Domu bila dobra, na korist zajednici i onima kojima je pomoć potrebna. „Priznajem da nismo često u situaciji da Crkva neku nekretninu daruje nekome, ali drago mi je da će ova naša odluka biti ujedno i doprinos radu ovoga Doma, a posredno i pomoć onima koji su u potrebi i u njemu borave. Oni moraju biti u središtu naše pažnje i naša zajednička briga“, rekao je nadbiskup podsjetivši na poznatu izreku kako je „blaženije davati nego primati“.

Ministar Piletić istaknuo je kako je rješavanje pravno-imovinskog stanja zgrade bilo važno za postavljanje pravnog temelja za buduća ulaganja u ovu nekretninu. Zgrada je od 1923. bila u vlasništvu tadašnje apostolske administrature, a dvije godine kasnije Riječke biskupije. Nakon Drugog svjetskog rata je nacionalizirana pa zatim i nadograđena, a denacionalizacijom je Riječkoj nadbiskupiji vraćeno pravo vlasništva nad starim dijelom zgrade. S obzirom da u njoj djeluje socijalna ustanova, Riječka nadbiskupija nikad nije dovodila u pitanje nastavak njezina rada i korištenja tih 425 četvornih metara zgrade koje je dobila povratom nacionalizirane imovine. Ovom darovnicom samo je potvrđeno ono što je u praksi već postojalo.

Ravnateljica Baiocco novinarima je predstavila planove za uređenje i druge projekte podsjetivši kako Dom brine za stotinjak korisnika. Njih tridesetak je u programu organiziranog stanovanja u 8 stambenih zajednica. Program osamostaljivanja korisnika i njihove integracije u društvo jedan je od najvažnijih ciljeva ove ustanove. Potvrdili su to i sami korisnici koji su na konferenciji za novinare iznijeli svoja iskustva, želje i potrebe. Njih šestero potvrdilo je kvalitetu rada i programa edukacije i integracije koje u Domu provode stručne osobe. Potrebe su velike i lista čekanja za ulazak u Dom dugačka, što potvrđuje da su opravdana i nužna ulaganja u ovakve ustanove.

Ministar i nadbiskup nakon konferencije za novinare obišli su korisnike koji su bili vidno obradovani nenadanim posjetom.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.