pozeska skvorcevic 1

Pismom pod naslovom „Lice neba znadete rasuditi, a znakove vremenâ ne znate“ (Mt 16,3) požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima poziv da u nedjelju, 23. srpnja 2023. na Dan djedova, baka i starijih osoba upute Bogu molitvu i za stradale u nevremenu minulih dana. U Pismu biskup Antun kaže:

»Nedjelju djedova, baka i starijih osoba, 23. srpnja 2023. slavimo u ozračju teških klimatskih zbivanja i ugroženosti razornim olujama. Nevrijeme je u Župi Cernik u Požeškoj biskupiji odnijelo jedan ljudski život, a drugdje u Hrvatskoj još tri života, nanijelo velike materijalne štete na domovima, imanjima i njivama nemalog broja obitelji, među kojima su i oštećenja na crkvenim zdanjima. Želo bih i ovim putem obitelji Terzić u Cerniku izraziti duboko kršćansko suosjećanje zbog gubitka života u oluji njihova sina, supruga i oca Stjepana, povjeriti ga Božjem milosrđu, te posvjedočiti molitvenu blizinu svim stradalnicima u nevremenu ovih dana. Zahvaliti bih želio onima koji su im na različite načine pritekli u pomoć i iskazali im solidarnost u popravljanju šteta na domovima, pružanju utjehe u nevolji i ohrabrenja u strahu pred opasnošću, napose starijim i osamljenim ljudima. Pozivam vas da Dan djedova, baka i starijih osoba bude dan posebnog duhovnog raspoloženja u svim našim župama, u kojem ćemo moliti za njih a zajedno s njima za sve poginule i druge stradalnike olujnog nevremena kako bi se duhovna solidarnost pretvorila u konkretno djelo, pronalazeći način na koji će priteći u pomoć nevoljnima. Vjerujem da ćemo tom istom solidarnošću nastojati što prije popraviti štete i na crkvenim zdanjima.

Dok su minulih dana harale razorne oluje javili su se u Hrvatskoj za riječ različiti stručnjaci te su s više strana progovorili o zastrašujućem klimatskom zbivanju. Među ostalim čuli smo i tvrdnju da se priroda pobunila i urotila protiv čovjeka. Želio bih s vama na Dan molitve za stradalnike u nevremenu poslušati Isusa Krista, najvećeg stručnjaka za naše postojanje i nastojati se ponašati po njegovu naputku. On je, naime, prekorio farizeje da u svojoj učenosti i stručnosti ne znaju čitati značenje onoga što se zbiva u dnu pojedinih događaja: „Lice neba znadete rasuditi, a znakove vremenâ ne znate“ (Mt 16,3). Na to nas je upozorio i Drugi vatikanski sabor, potaknuvši nas da se trudimo iz vjere prepoznavati i shvaćati značenje pojedinih društvenih, povijesnih i svemirskih događanja i pronađemo u njima pouku za svoja životna opredjeljenja, te se odvratimo od onoga što šteti nama samima i prirodi oko nas. Teške prirodne događaje i ljudska stradanja Isus nije tumačio kao Božju kaznu, nego kao znak kojim nas on poziva na obraćenje. Usred nemilih klimatskih zbivanja ovih dana zvuči novom snagom uvjerljivosti Isusova riječ: „Kažem vam, (…) ako se ne obratite, svi ćete slično propasti“ (Lk 13, 3.5).

Samouvjerenost suvremenog čovjeka da sve može i smije učiniti svojim tehnološkim postignućima, ravnajući se po mjerilu koristi i dobiti koju tim putem može za sebe postići, dovodi do toga da on više ne prepoznaje i ne poštuje prirodne zakonitosti života, koje su Božje djelo u nama i oko nas. Moralno ponašanje mjera je kojom valja pristupati životu u nama i u prirodi, da on bude sačuvan i ostane u službi koju mu je Stvoritelj dodijelio. Prijeđemo li tu granicu, nanosimo štetu sebi samima i prirodi koja nam se na svoj način osvećuje. Potrebno nam je ekološko obraćenje, kako nas uporno upozorava papa Franjo. Stoga se ove nedjelje u našim župama sjedinimo u molitvi da Bog udijeli državnicima, znanstvenicima, gospodarstvenicima, i svima nama takvu osjetljivu savjesti za prirodu, koja će nas osloboditi sebičnog pristupa i poštedjeti je od uništavanja, a služiti dobru svakog čovjeka po mjeri i na način kako to traže Božje zakonitosti.

Zahvaljujući vam za plemenito molitveno djelo, sve vas od srca pozdravljam i molim da vas u svim životnim olujama prati Božji blagoslov –

vaš biskup Antun«.

 

Izvor: Požeska biskupija

Radio Marija

11:15 Glazba
11:35 Vijesti iz Đakovačko - osječke nadbiskupije; ur. i vod.: Martina Kuveždanin
11:50 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.