pisma zatvorenika naslovna novo 1
Projekt – „Majka milosrđa“: Nastojanja Radio Marije da dovede navještaj evanđelja u zatvore 

Rasprostranjenost Radio Marije širom nacije i jednostavnost radio-prijenosa, koji diskretno prelaze zidove i rešetke, omogućuju nam da s lakoćom i prisnošću vrlo precizno prodremo u gotovo sve životne prilike kako zajednica tako i privatnog života.

Shvatili smo da su uvjeti života očito oni najkritičniji poput pritvora dragocjeni čak i tamo gdje se pruža utjeha

Upravo je evanđeosko „Blagoslovljena ti…“ ono što vidimo da se uvijek iznova ugrađuje u svakodnevni život! Kršćanski navještaj je onaj koji podržava izazov otvaranja prostora opraštanju i otkupljenju, slobodi i sreći u svim životnim okolnostima čak i u najbolnijim.

Mali, plavi radio-prijamnici Radio Marije sa slikom Gospe i djeteta neposredan su poziv na molitvu te poruka nježnosti, nade i života. Dijeljenjem radio-prijamnika uz suradnju kapelana i drugih djelatnika kaznenog sustava, glas Radio-Marije ulazi u ćelije i ravno u srca mnogih zatvorenika. Mogu pratiti čitav molitveno-meditativni dan Radio-Marije. Primitkom radio-prijamnika, molitvenika i krunice zatvorenici osjećaju da su vrijedni, da netko u njih vjeruje, da nije sve u njima umrlo i da još uvijek mogu odabrati dobro. Ti prijamnici dizajnirani su tako da udovoljavaju strogim, zatvorskim mjerama osiguranja: svi su malih dimenzija, bez vanjske antene, a na baterije te s pripadajućim slušalicama. Odabrali smo staviti se u službu zatvorskih kapelana. Obično, prijamnike, krunice, Evanđelja i molitvenike šaljemo kapelanima koji onda preuzimaju ulogu distribucije kako bi zadobili mogućnosti i sredstva utjehe zatvorenika.

Zatvorenike se potiče da započnu putovanje koje ih vodi sudjelovanju u sakramentima, ispovijedi i nedjeljnoj misi. Još jedna prednost takve podjele radio-prijamnika jest da se to čini s marom tj. to što se kapelani pobrinu da isti doista stignu do onih kojima su najpotrebniji.

Brojke su jasne: 80% ljudi ne vraća se starim kriminalnim aktivnostima nakon izlaska iz zatvora, ako su prilikom služenja zatvorske kazne prošli put obraćenja. Kada ne krenu putem obraćenja brojke budu obrnutog predznaka. Barem jedanput mjesečno nedjeljna sveta misa Radio Marije prenosi se uživo iz zatvora. To su trenutci kada su zatvorenici i osoblje intenzivno zaokupljeni, nekada i mjesecima unaprijed kroz pripremu pjesama, čitanja i molitava.

Svakoga mjeseca Radio Maria prenosi emisiju „Bio sam u zatvoru i vi ste me posjetili“, kojom koordinira vlč. Raffaele Grimaldi, generalni inspektor zatvorskih kapelana Italije.

Uvijek iznova, kapelani diljem Italije smjenjivali bi se uzimajući mikrofon u ruke i uključivali upravitelje, zatvorenice, volontere i druge djelatnike s odjela. Svrha emisija bila je apostolat promicanja socijalnog dijaloga s ciljem podizanja svijesti o životu u zatvoru nasuprot onoj kakva je prisutna u slici gledanoj izvana, a kroz veću razinu informiranosti u vidu osjetljivosti naših slušatelja kako bi oni onda pomogli srušiti bolne barijere ravnodušnosti i predrasuda.

Projekt „Majka milosrđa“ premašio je sva očekivanja. U promjenjivom stupnju, prisutan je u svim kaznionicama kojih u Italiji ima više od 230. Po modelu nastalom u Italiji, projekt se proširio na 80 Radio Maria prisutnih širom svijeta i skupio pod velikim kišobranom Svjetske obitelji Radio Marije.

 

„Čitava zatvorska zajednica od srca vam zahvaljuje na vašoj iskrenosti, dobroti i velikodušnosti, na svemu što ste nam poslali da držimo u našim rukama i srcima. Od 250 muškaraca i žena ukupno, 80% nas katoličkih je kršćana.

To vam govorim kako biste shvatili kolikim ste ljudima donijeli radost svojim dragocjenim i brižnim darovima. Nekim ljudima članovi obitelji nisu u Italiji: zbog vas osjećaju da su povezani sa svijetom i da nisu zaboravljeni. Uvijek ste u našim srcima i molitvama. Neka Bog blagoslovi vas, vaše obitelji i sve dobročinitelje i slušatelje Radio Marije; u nadi da će Bog dotaknuti srca svih živih bića na svijetu kako bismo ga svakim danom činili boljim. Još jednom vam hvala na svemu. Primite tople pozdrave od cijele zatvorske zajednice,“

zatvorski đakon u TrstuSvjetska obitelj Radio Marije godinama provodi evangelizacijski program u zatvorima Italije gdje nastoji približiti zatvorenike i zatvorenice Riječi Božjoj. Njihova iskustva i svjedočanstva prikupljena su u knjizi "Zaista ćete biti slobodni..."

Radio Marija

16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba
17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.