16 08 sumanovci velika gospa 1

U marijanskom svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke proslava Velike Gospe započela je uoči same svetkovine, u ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. molitvom krunice koju su animirale članice kruničarskog društva „Bratimke“ iz Gunje te prvim misnim slavljem koje je predvodio vlč. mr. Drago Marković, župnik u Sikirevcima. Uslijedila je misa uočnica i procesija koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, u koncelebraciji s đakovačko-osječkim nadbiskupom metropolitom u miru Marinom Srakićem. Suslavio je i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, vlč. Domagoj Lacković te domaći župnik Ivan Živić. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti župni zbor Župe svetog Jakova iz Gunje predvođen voditeljicom Marijanom Markoljević. Posljednje misno slavlje uoči svetkovine predslavio je vlč. Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije, a pjevao je Zbor mladih iz Gunje.

Ne smijemo se bojati novoga života

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Hranić je rekao: „Već 650 godina okupljamo se u ovom svetištu moleći Mariju da nas zagovara kod svoga Sinu i da se i na nama ostvari uskrsnuće. Zato smo i mi ovdje da bismo poput Marije bili suobličeni Isusu Kristu kako bismo po Njemu prispjeli u nebesku slavu.“ Nadbiskup je zatim pozdravio sve prisutne vjernike, a posebno nadbiskupa u miru Marina koji, kako je rekao mons. Hranić „nije mogao doći na središnju proslavu 650 godina svetišta Gospe Šumanovačke, stoga je poželio večeras hodočastiti Gospi“.

U svojoj homiliji, nadbiskup Đuro se osvrnuo na Isusove riječi Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je! (Lk 11,28) te je upozorio na loše demografsko stanje hrvatskog naroda koji odumire, jer se rađa sve manje djece. „Ne smijemo se bojati novoga života. Djeca nisu opasnost, djeca nisu ugroza. Rijetke su danas obitelji s više od četvero djece. Majčinstvo i očinstvo ostvaruje se ondje i onda kada se sluša Božju riječ i kada se po njoj živi.“ Govoreći o raznim poteškoćama koje su zadesile Slavoniju, nadbiskup je rekao kako se čovjek lakše nosi sa životnim poteškoćama ako prianja uz Božju riječ svojim životom. Naglasio je kako Mojsije u Starom zavjetu Riječ Božju naziva majčinim mlijekom. „Zato Isus na riječi žene iz današnjeg evanđelja Blažena utroba koja te nosila i prsi koje sisao! odgovara riječima Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je! (Lk 11,28). Isus je želio reći: moja majka se sama hranila mlijekom riječi Božje. Sv. Augustin za Blaženu Djevicu Mariju govori kako je bila vrlo blizu Bogu jer je najprije začela Isusa u svom srcu – vjerom, a potom u tijelu. Grijeh prvih ljudi nastao je neslušanjem Božje riječi. Marija nas voli jer ju je njezin sin s križa postavio nama za majku i zagovornicu. Isus želi da se riječi iz Evanđelja mogu primijeniti na svakoga od nas. Molimo Blaženu djevicu Mariju da nam bude zagovornica, uzor i putokaz u našem životu.“

Na kraju misnog slavlja vlč. Živić, upravitelj svetišta, zahvalio je svim vjernicima koji su došli u Šumanovce, rekavši: „Hvala vam što ste danas došli u ovo svetište da nas Gospa Šumanovačka podsjeti za što nas je Otac nebeski stvorio – za nebo. Zahvalio je svoj subraći svećenicima na ispovijedanju, a posebno vlč. Marku Mikiću, župniku Župe Presvetog Trojstva u Posavskim Podgajcima i upravitelju Župe sv. Ilije poroka u Rajevu Selu na 25 neumornih godina ispovijedanja na Šumanovcima. „Ovo svetište nikada nije imalo dvojicu nadbiskupa na istom misnom slavlju. Posebno pozdravljam nadbiskupa Marina koji se odvažio doći unatoč svojoj bolesti. Pozdravljam i nadbiskupa Đuru koji je puno učinio za ovo svetište.“ Nakon završnog misnog blagoslova nadbiskup Đuro predvodio je procesiju do kapele Skrovite Gospe Šumanovačke u šumi, a hodočasnici su sudjelovali molitvom i pjevanjem marijanskih pjesama.

Velika Gospa

Svetkovina Velike Gospe započela je euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. mr. Josip Filipović, župnik Župe sv. Martina u Bošnjacima, a pjevao je ženski zbor iz Gunje. Sljedeću misu predvodio je dr. Davor Senjan, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakova, a pjevali su zborovi Župa Sv. Ilije proroka iz Rajevog Sela i Presvetog Trojstva iz Posavskih Podgajaca. Mladomisnik , vlč. Antonio Pekić predslavio je misu u 9 sati, a pjevao je župni zbor Župe sv. Mihaela Arhanđela iz Drenovaca, dok je središnje misno slavlje svetkovine predvodio mr. Dario Hrga, kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije uz koncelebraciju vlč. dr. Marka Martića, p. Tunju Blaževića, salezijanca te domaćeg župnika. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor Župe svetog Jakova iz Gunje. Posljednje misno slavlje predvodio je vlč. dr. Mijo Nikić. Uoči i na sam dan Velike Gospe Šumanovce je pohodilo deset tisuća hodočasnika, što je vidljivo po broju podijeljenih pričesti. Vjernicima je na raspolaganje za ispovijed bilo petnaest svećenika.

Duhovna obnova i koncert duhovnih pjesmama

Pripreme za Veliku Gospu započele su trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio domaći župnik, a u podjeljivanju sakramenta pomirenja vjernicima pomagali su mu svećenici Drenovačkog dekanata. Sva tri dana prije mise članice kruničarskog društva „Bratimke“ iz Gunje animirale su molitvu krunice. Posljednjeg dana duhovne obnove, u nedjelju, 13. kolovoza nakon večernje mise upriličen je koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili Zvonimir Kalić i grupa „Noel“, a na kraju koncerta pridružila se i Viktorija Kulišić Đenka, rodom iz Cvelferije, iz susjednog sela Đurići te je otpjevala novoskladanu pjesmu „Gospi Skrovitoj“. Autor teksta je Anđelko Antić Blažević, župljanin Župe Presvetog Trojstva u Posavskim Podgajcima, a glazbe i aranžmana poznati autor tamburaških pjesama Ivica Plivelić Iva. Tom prilikom predstavljen je i videospot pjesme snimljen na Šumanovcima.

Matilda Šokčević/ Fotografije: Dragutin Mitrović

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.