velika gospa 23 031

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe u utorak 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju, uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Među koncelebrantima bio je i župnik u Vrpolju don Ante Omazić. Slavlje je započelo procesijom sa čudotvornom Gospinom slikom.

U homiliji biskup Rogić je kazao kako Vrpolju već tolika stoljeća vjernik dolazi svojoj Majci. Vjernička duša želi doći nebeskoj Majci i ovdje potraži mir u skrušenoj ispovijedi i pomirenju s Bogom. Gospi molitvom prinesti sve svoje muke i potrebe, zatražiti snage za nošenje životnog križa, ispuniti obećani zavjet i zahvaliti za primljena dobročinstva. Nitko kao Marija ne okuplja oko sebe čitave obitelji, spaja pokidane veze, vraća ljubav i vjernost, razumijevanje i velikodušnost, oproštenje i spremnost na žrtvu iz ljubavi – zato ju i nazivamo Kraljice obitelji.

Poručio je kako ovogodišnja svetkovina Velike Gospe o 725. godišnjici uspostave Šibenske biskupije poziva vjernike gledati povijest, minula vremena, godine, desetljeća i stoljeća očima vjere otkrivajući tragove Božjeg djelovanja, prisutnosti, udijeljenih milosti kroz događaje i preko ljudi koji su bili dio Božjega plana. Toliko toga dano nam je odozgo i ne bi se zbilo da nije bila Božja volja. Bilo je kušnji i nevolja koje je trebalo istrajati, bilo je križeva koje je trebalo nositi, bilo je blagoslova koji su darovani odozgo, nakon što su minule nevolje. Blagoslova izrečenih, blagoslova izmoljenih, blagoslova dugo čekanih, blagoslova koji i danas jesu izvor radosti, nade, utjehe i temelj vjere koja živi i svjedoči, kazao je biskup Rogić.

Ovo naše okupljanje oko nebeske Majke kao da oslikava milosti i molitve tolikih stoljeća, tolikih generacija koje su svetu vjeru prenosile. Želimo zahvaliti Bogu za sve primljene darove, milosti, prevladane nevolje, ostvarene planove, za opstojnost u vjeri kroz sva ta stoljeća i želimo nastaviti graditi zajedništvo vjere današnjih generacija naše Šibenske biskupije. Ponavljam iznova: Neka ova Godina zahvalnosti svakoga potakne na rast u vjeri i zahvalnosti, na prepoznavanje darova Božjih u našim životima, u povijesti našega Hrvatskog naroda, u našoj Šibenskoj biskupiji, kazao je biskup.

Zajedništvo i zahvalnost oslikavaju se u Marijinu životu i posebno dolaze do izražaja u njezinu pohodu rodici Elizabeti i hvalospjevu Veliča duša moja Gospodina. Susret Marije i Elizabete pršti od radosti, blagoslova i na koncu Marijina zahvaljivanja jer je Bog taj koji čini velika djela u njezinu životu, u cijeloj povijesti, u životima svakoga od nas, kazao je biskup Rogić.

velika gospa 23 015

Vjernicima je preporučio da učeći od Marije svaki mladić, djevojka, svaki vjernik: ustane i pohita graditi zajedništvo obitelji, svoga naroda, Crkve Kristove i cijeloga svijeta. Da prepozna blagoslove koje mu Bog šalje, pa i kroz kušnje, nevolje, križeve jer tim su putem prošli i Isus i Marija i Josip i proroci i apostoli i toliki svjedoci vjere. Da se uči kreposti zahvaljivanja, poput Marije u njezinom Veliča. Bez zahvalnosti nećemo znati cijeniti što smo postigli, što smo prevladali, nećemo prepoznati tragove Božjeg djelovanja u povijesti, oko nas i u našem životu. Bez zajedništva i zahvalnosti, nećemo ni blagoslove prepoznati. Ako ipak gradimo zajedništvo, ako gajimo zahvalnost, ako prepoznajemo blagoslove onda su to čvrsti temelji za rast u vjeri, za izgrađivanje ispravne savjesti koja ponizno dolazi pred Boga, moli pomoć i pouzdaje se u Onoga koji sve stvara i uzdržava, u Onoga koji oprašta i spašava, u Onoga koji nam šalje svoga Sina i daje svoju Majku.

Braćo i sestre u vjeri Kristovoj, došli smo tebi Gospe od okova. Ti si Gospe, lomila okove neposlušnosti jer si se posve predala volji Božjoj. Ti si Gospe, lomila okove nepovjerenja jer si sve svoje pouzdanje stavila u ruke Božje. Ti si Gospe, lomila okove nevolja koje su te sustizale dok si nosila, rodila i podizala Sina Božjega, Isusa, jer si vjerovala da s Njim sve možeš pobijediti. Ti si Gospe, lomila okove svake boli jer si pod križem držala mrtvo Tijelo svoga Sina, ali si svjedočila i njegovu uskrsnuću, a onda i sama bila uznesena u nebesku slavu. Ti si Gospe, lomila sve okove koji sputavaju ljudsku dušu i žele je udaljiti od Gospodina, od vječnog spasenja, od konačnog cilja: vječnog života u Bogu. Došli smo ti da učvrstiš našu vjeru, da ojačaš našu nadu i pouzdanje, da nas naučiš zajedništvu i zahvalnosti, da nas trajno učiš istinski ljubiti, Božju volju ispunjavati i blagoslovljeno živjeti. Molimo za onu snagu vjere koja pobjeđuje sve nedaće i s pouzdanjem čeka ostvarenje Božjeg Kraljevstva koje traje zauvijek. Čestitam Vam 725. godišnjicu osnivanja Šibenske biskupije, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VII. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 7. DAN POHODILA ME...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.