img 7567 velika

Blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe sv. Martina Brušane u Gospićkom dekanatu svečano je 16. kolovoza proslavljen misom koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, u zajedništvu s mjesnim župnikom vlč. Herbertom Berishom i preč. Mišelom Grgurićem, biskupovim tajnikom i kancelarom, mons. Tomislavom Šporčićem, preč. Nikolom Turkaljom, vlč. Milom Rajkovićem i o. Domagojem Jelačom. Pod svetom misom posvećen je novi Oltar i podijeljen sakrament Prve Pričesti Petru Krešimiru.

U svojoj homiliji biskup je kratko predstavio život sv. Roka te ukazao na potrebu i današnjeg vremena za ljudima koji su bili poput njega: „ Međutim, ono što je najvažnije jest imati dovoljno dobrih ljudi, poput svetog Roka, koji će znati pomagati unesrećene i dijeliti s njima njihovu patnju. Ako to fali, onda je to najteža bolest čovječanstva, daleko gora od kuge.”

Nastavio je govoreći o specifičnim bolestima našeg društva kao što su bezosjećaj za druge, pomanjkanje solidarnosti sa siromašnima i obespravljenima, nerazumijevanje starijih i bolesnih koji trpe samoću i nose užasan osjećaj da su suvišni, bolesti nemira i sukoba u obiteljima, među susjedima i narodima, te zazvao blagoslov sv. Roka nad bolesima ovog svijeta.

Kako je baš ovaj dan odabran za posvećenje novog oltara, biskup Zdenko homiliju je nastavio riječima: „Pod ovom svetom Misom ćemo posvetiti novi oltar u ovoj župnoj crkvi svetog Martina. Oltar je središnji dio ili srce svake crkve. Oltar nije dio nekog crkvenog namještaja, nego oltar predstavlja samoga Isusa. Svećenik na početku i na završetku misnog slavlja uvijek ljubi oltar. To je poljubac Isusu, izričaj ljubavi prema Isusu i svećenik to čini u ime cijele sabrane zajednice.”

img 7523 velika

Veliku važnost oltara možemo otkriti čitajući starozavjetne tekstove  u kojima se jasno da isčitati kako je žrtvenik – oltar predsavljao Boga. Oltar je najsvetije mjesto u crkvi jer predstavlja samoga Boga, sve što se na njega donese, prinese biva blagoslovljeno. Sam Isus Krist je slaveći Prvu Euharsitiju, poslužio se stolom kao oltarom, ali na svakom posvećenom stolu – oltaru, On se nastavio darovati, svoje Tijelo i svoju Krv. „On tu anticipira svoju žrtvu na križu. Zato i u svetoj Misi imamo poseban odnos između oltara i križa, jer je i na jednom i na drugom ista žrtva: Isus. Križ je uvijek ili uz oltar ili na oltaru. Isus i križ su jedno. Isus i oltar su jedno. Zato se kod posvete oltara, pri mazanju svetim uljem, pravi pet znakova križa koji označavaju pet Isusovih rana na križu.”

Biskup je svoju homiliju završio riječima: „Nemojte nikada dopustiti da ovaj oltar, koji je podigla vaša vjera i vaša ljubav, bude prazan, da na njemu nema vaših prinosa, odnosno vaših molitava, vaše zahvalnosti Bogu, vašeg srca. Amen.

Na kraju mise vlč. Berisha ganuto je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinjeli oko novog oltara a među njima posebno se zahvalio klesarima Marincel iz Kompolja, Anti Vukšiću, obitelj Maras i županu Petryu.

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

Radio Marija

20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:45 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Snaga Hrvatske - tema: obilježavanje 33. godišnjice osnutka 3. bojne 2. gardijske brigade Gromova, poznate kao „Banska legija.“ Donosimo priloge i izjave sudionika sa svečanog obilježavanja održanog 21.6.2024. u Karlovcu; ur. i vod.: Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.