DSC 0071


„Gospa nas uči poniznosti i potrebi usmjerenosti prema onom što je bitno“, rekao je nadbiskup Mate Uzinić na svečanom večernjem slavlju Velike Gospe u Trsatskom svetištu. U toj usmjerenosti na bitno Marija pokazuje kako je na putu do uznesenja važan odnos prema Bogu i prema bližnjima. Nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako je kršćaninu bližnji „i onaj koji dijeli naše stavove, pripada istoj Crkvi, narodu, stranci, kao i onaj koji nije ‘naš’, koji drugačije misli, vjeruje, živi.“

Naveo je niz primjera osoba na marginama društva koje su često zanemarene, a to su osobe koja su u potrebi. Osobe s invaliditetom, starije osobe, nerođena djeca, žene izložene nasilju i pritiscima, naši susjedi i članovi obitelji u problemima, migranti na kolodvoru, Zemlja na kojoj živimo, mladi kojima treba pomoć u školovanju, ali i mladi kojima treba izlaz iz raznih ovisnosti i problema, čak i Bad Blue Boysi koji su zbog vlastite nepromišljenosti završili u grčkim zatvorima. U tom je kontekstu pozvao na pomirenje i molitvu.

Osvrnuo se i na zajedništvo vjernika u Riječkoj nadbiskupiji ističući kako šokantne objave o prijavama za zlostavljanju maloljetnika od strane svećenika ne mogu zasjeniti sve ono dobro što vjernici i svećenici nadbiskupije čine. „Kao riječka Crkva prošli smo i prolazimo određenu krizu zato što su neki svećenici iznevjerili svoju svećeničku službu, a s čim smo otvoreno i u više navrata upoznali cjelokupnu javnost odgovarajući otvoreno i iskreno na sva pitanja koja su nam bila postavljena. Ali ne možemo dozvoliti da zbog zlodjela pojedinaca Zmaj proguta i Ženu i Dijete i tako našu Crkvu onemogući u njezinom poslanju, odnosno da se nastavi s glasinama i poluistinama optuživati većinu svećenika koji vjerno i predano nastoje vršiti svoje poslanje usprkos svojim ljudskim slabostima koje svi mi imamo i koje ponizno pred Bogom i Crkvom trebamo uvijek ponovo priznavati. Želimo učiti iz svojih pogrešaka. I čuti sve one koji nam se žele obratiti s ljubavlju za istinu i dobro. Riječka Crkva, kojoj ne pripadamo samo mi svećenici nego i svi vi, vi posvećene osobe i vjernici, i u kojoj i za koju svi imamo odgovornost, želi doista biti sionodalna Crkva, a što znači da otvoreni nadahnućima Duha Svetoga i pozorni na znakove vremena, želimo živjeti svoje poslanje u ovom vremenu i za ljude ovoga prostora koji čini Riječku nadbiskupiju u zajedništvu, suradnji i suodgovornosti svih.“

Nadbiskup je stoga uputio poziv svima „koji smo dio ove Crkve da se ispunjeni Duhom Svetim koji nam je svima darovan u krštenju i potvrdi ne bojimo poput Marije krenuti ususret jedni drugima i svima kojima nas Bog bude poslao da im donesemo Isusa i radost evanđelja.“

 DSC 0122

Na kraju mise, kleknuvši pred slikom Gospe Trsatske izmolio je posvetu Bezgrešnom Srcu Marijinu. Mariji je uputio molitvu za obitelji, grad Rijeku, nadbiskupiju, Hrvatski narod i domovinu, Crkvu i svijet.

„Molimo te za našu međusobnu slogu kako bismo s povjerenjem u Boga i jednih u druge mogli nastaviti svoje poslanje. Molimo te i za sve one koje smo vršenjem svojih službi na bilo koji način povrijedili svojim djelima i nedjelima. I one kojima nisu pomogli zbog svoji propusta. Ne zaboravi Majko milosti i Gospe naša, ni one koji su se udaljili od Boga i Crkve, one koji su ravnodušni, razočarani. Zagrli Gospe svojom majčinskom blizinom i one koji više ne vjeruju ili nisu nikad vjerovali. Molimo i za one koji vjeruju drugačije od nas. I sjeti se u svojoj majčinskoj ljubavi svih onih koji su na različite načine potrebni Božjeg milosrđa i tvoje majčinske brige“, rekao je nadbiskup u molitvi Mariji.

Tisuće je hodočasnika od ranih jutarnjih sati na Veliku Gospu pohodilo Trsatsko svetište. Prva misa, i jedna od onih s najviše hodočasnika, slavljena je već u 6 sati. Uslijedile su mise svakih sat vremena do one u 10 sati koju je tradicionalno predvodio provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. Na toj je misi sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković ministar Oleg Butković i zamjenica župana Marina Medarić. Jutarnji je raspored zaključen misom u 11.30. Predstavnici Grada rijeke sudjelovali su na večernjoj misi. Ove je godine Trsat posjetio najveći broj hodočasnika u posljednje tri godine, od vremena „korona pandemije“.

DSC 0094

Cijelu propovijed pogledajte klikom na poveznicu.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.