pisma zatvorenika naslovna novo 6

Projekt Radio Marije „Majka milosrđa“ donosi Božju blizinu i nadu utamničenim osobama. Svakoga mjeseca u Italiji Radio Maria prenosi emisiju „Bio sam u zatvoru i vi ste me posjetili“, kojom koordinira vlč. Raffaele Grimaldi, generalni inspektor zatvorskih kapelana Italije. Projekt je prisutan u svim kaznionicama, kojih u Italiji ima više od 230, te je premašio sva očekivanja, o čemu svjedoče zatvorski dušobrižnici, volonteri u mobilnim studijima Radio Marije i same osobe lišene slobode:

 

Francesco nam je pisao dok je bio u pritvoru.

Bio je obeshrabren, sam i depresivan. Rekao je da mu je cimer, kad je napuštao njihovu ćeliju, želio dati ono najdragocjenije što je u zatvoru imao - svoj radio-prijamnik. Tako nas je Francesco počeo slušati i pisati nam.

Tražio je knjige oca Livija. Nakon što bi ih pročitao ustrajno bi ih proslijeđivao drugim zatvorenicima u potrebi za nadom i vjerom.

Bio je vrlo usamljen. Preko kapelana smo uspjeli pronaći volontera koji je mogao dovoziti Francescovu suprugu, a koja ga zbog velike udaljenosti nije mogla posjećivati i razgovarati s njime.

Francescove su riječi postajale sve ovorenije i oduševljenije. Uslijedila je vijest: Francesco je na Novu godinu primio sakrament svete Potvrde. Poslao nam je video sa slikama i posvetom. Po prvi smo puta vidjeli njegovo lice u društvu njegovog kuma, biskupa, kapelana i ostalih zatvorenika. Bili su zatvorskoj ćeliji, ali bilo je očito da su u srcu slobodni i puni svjetlosti. Dok je bio u pritvoru, Francesco je sa svojim prijateljima-zatvorenicima osnovao molitvenu grupu nastojavši uključiti ljude koji su tek pristizali i zbog toga osjećali tjeskobu. Grupa je molila krunicu te čitala i komentirala Evanđelje. Također su pronašli način kako napraviti sličice s prikazima Gospe i Radio Marije za donacije. S kapelanom je radio do posljednje rečenice na prekrasnoj Molitvi zatvorenika koju je sastavio i poslao nam prilikom svog oslobođenja.

 

„Od postojanja, ne želim odustati“

Moj Gospodine Isuse Kriste, ja sam zatvorenik,

za molitvu, Tebi posvećenu, više je vremena više nego kod kartuzijanaca,

ali, Ti znaš koliko je teško jednom zatvoreniku Tebi se moliti.

Teško je moliti Te i vjerovati kad tebe čitavo čovječanstvo napusti.

Čak je i Tebi bilo teško, kad si s križa gorko zavapio:

„Zašto si me ostavio?“

Ipak, Tvoje „zašto“ bilo je drukčije... bio si nevin!

Optužili su te, uhitili te, osudili te.

Svom si suoptuženiku, pokajniku i povjereniku

osigurao mjesto u Raju i proglasio ga svetim.

Tebi Gospodine, koji si hodajuća žrtva svih nepravdi

što ih ljudska vrsta učini, vapijem.

Prihvati Gospodine moju molitvu i zaziv.

Opravdaj Gospodine, oprosti i zaboravi.

Ali, ne tražim ničije sažaljenje.

Želim vjerovati da sam ponovno rođen,

od postojanja, ne želim odustati.

Želim vjerovati da ćeš makar Ti, najneviniji i najpravedniji na smrt osuđeni u povijesti,

moći razumjeti moje suze, moj gnjev.

Ti si jedina nit istinske nade.

Gospodine Isuse Kriste, sine Božji,

podaj mi vjeru u istinsku slobodu, koju u sebi nosim,

koju mi nitko nikada neće moći oduzeti. Amen.

Francesco, zatvor - Milan Bollate

 Svjetska obitelj Radio Marije godinama provodi evangelizacijski program u zatvorima Italije gdje nastoji približiti zatvorenike i zatvorenice Riječi Božjoj. Njihova iskustva i svjedočanstva prikupljena su u knjizi "Zaista ćete biti slobodni..."

Radio Marija

20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:45 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Snaga Hrvatske - tema: obilježavanje 33. godišnjice osnutka 3. bojne 2. gardijske brigade Gromova, poznate kao „Banska legija.“ Donosimo priloge i izjave sudionika sa svečanog obilježavanja održanog 21.6.2024. u Karlovcu; ur. i vod.: Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.