Nije povijesna ličnost, nego Bog sadašnjosti; tako je papa Franjo u podnevnom nagovoru ove nedjelje komentirao odlomak iz Evanđelja po Mateju u kojemu Isus ispituje svoje učenike o tome što ljudi, a potom i oni sami, govore o njemu. Sveti je Otac potaknuo vjernike da se upitaju: Je li Isus doista živ u mom životu, je li on moj Gospodin?

Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji? Pitanje je koje Isus postavlja svojim učenicima i koje danas upućuje nama. Papa Franjo se u nedjelju, 27. kolovoza, u podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja osvrnuo na odlomak iz Matejeva Evanđelja koji nam predlaže liturgija ove nedjelje. Općenito – rekao je – ljudi lijepo govore o Isusu, mnogi u njemu vide velikog učitelja, posebnu osobu; dobru, pravednu, dosljednu, hrabru… Ali sve je to premalo. Vidjeti ga samo kao lik iz prošlosti, bila bi samo lijepa uspomena na neka minula vremena. A to Isusu ne priliči – napomenuo je Papa te dodao – Doista, odmah potom i učenicima postavlja isto pitanje: "A vi, što vi kažete tko sam ja?", te i nama ponavlja: "Tko sam ja za vas, sada?".

Isus ne želi biti protagonist iz povijesnih vremena, nego tvoje danas; ne daleki prorok, nego bliski Bog! Krist nije sjećanje na prošlost, nego Bog sadašnjosti. Kad bi bio samo povijesni lik, danas bi ga bilo nemoguće nasljedovati: našli bismo se pred velikom vremenskom provalijom i, nadasve, pred njegovim uzorom, koji je poput vrlo visoke i neosvojive planine; željni uspeti se na nju, ali lišeni potrebnih vještina i sredstava. Naprotiv, Isus je živ; zapamtimo to, Isus je živ, Isus živi u Crkvi, živi u svijetu i prati nas, Isus je uz nas.

papa angelus cathopic naslovna

Isus prihvaća naše slabosti i hoda s nama

Njegova nas Riječ i njegova milost prate na najtežim putovima – napomenuo je Sveti Otac. U životu, dakle, nismo sami. Apostol Petar prepoznaje u Isusu Krista, Sina Boga živoga; ne heroja iz prošlosti, nego onoga koji je došao podijeliti radosti i teškoće na koje nailazimo na svojem životnom putu.

Nemojmo se stoga obeshrabriti ako nam se katkad čini da je vrhunac kršćanskog života previsok, a put prestrm. Gledajmo Isusa; uvijek gledajte Isusa; gledajmo Isusa koji hoda uz nas, koji prihvaća naše slabosti, dijeli naše napore i polaže svoju čvrstu i nježnu ruku na naša slaba ramena. S njim u našoj blizini, pružimo i mi ruku jedni drugima i obnovimo svoje povjerenje: ono što nam se samima čini nemogućim s Isusom to više nije!

Je li Isus za mene uistinu živ?

Papa je potom predložio da si svatko od nas danas postavi isto pitanje: Što vi kažete tko sam ja? Dakle, da se upitamo je li Isus za mene velika ličnost, uporište, nedostižan uzor? Ili je Gospodin koji me može odvesti do mjesta do kojega ne mogu doći sam? – rekao je rimski biskup te na kraju potaknuo na jednu vrstu 'ispita savjesti' koji traži odgovore:

Je li Isus doista živ u mojemu životu, i pitam se: živi li Isus sa mnom? Je li on moj Gospodin? Oslanjam li se na Njega u teškim trenucima? Njegujem li njegovu prisutnost kroz Riječ i sakramente? Puštam li mu da me On, zajedno s mojom braćom i sestrama, vodi u zajednici?

Na kraju je papa Franjo zazvao Majku Božju da nam pomogne osjetiti njezinoga Sina živim i prisutnim kraj sebe.

 

Tekst i video: Vatican News - am; aa
Foto: Cathopic

Radio Marija

02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.