koptski kršćani stenjevec 2

U nedjelju, 27. kolovoza 2023., u grkokatoličkoj crkvi Krista Kralja u Stenjevcu kod Zagreba, slavljena je Božanska liturgija po koptskom ili aleksandrijskom obredu za koptske kršćane na području Zagreba i sjeverozapadne Hrvatske. Liturgiju je služio o. Tadros Riad, svećenik Koptske pravoslavne Crkve (Aleksandrijski patrijarhat), zajedno s đakonima, po blagoslovu koptskoga biskupa Jovaniya koji vodi pastoral za koptske vjernike Srednje Europe, koji je s križevačkim vladikom Milanom Stipićem još prošle godine dogovorio da se bogoslužje za koptske kršćane jednom mjesečno održava u grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom. Križevačka eparhija je u duhu ekumenskog bratskog odnosa Katoličke Crkve prema sestrinskim kršćanskim Crkvama pružila mogućnost koptskoj zajednici da koristi župnu crkvu u Jastrebarskom, a od sada će se bogoslužje održavati jednom mjesečno u grkokatoličkoj crkvi Krista Kralja u Stenjevcu kako bi bilo lakše dostupno koptskim doseljenicima koji većinom žive i rade u Zagrebu.

Koptska Crkva jedna je od najstarijih kršćanskih Crkava uopće, a prema tradiciji osnovao ju je sv. Marko evanđelist, prvi biskup Aleksandrije. Kopti su izvorni stanovnici i kršćani Egipta gdje ih danas ima oko 15 milijuna, a u posljednje vrijeme naseljavaju se i po Europi i prekooceanskim zemljama. Velika većina Kopta pripada Koptskoj pravoslavnoj Crkvi koja je jedna od staroistočnih Crkava zajedno s armenskom, siro-jakobitskom i etiopskom Crkvom. Te su se Crkve odijelile od katoličke i pravoslavne Crkve još u 5. stoljeću, poslije Kalcedonskog koncila. Postoji i mala Koptska katolička Crkva nastala u 18. st. sjedinjenjem nekoliko biskupa i svećenika s Rimom. Kopti su poznati po svojoj revnoj pobožnosti, monaškoj duhovnosti i velikim samostanima u egipatskoj pustinji gdje je nastalo kršćansko monaštvo kojega su započeli veliki sveci poznati diljem kršćanstva (sv. Pahomije, sv. Antun Pustinjak ili Opat, sv. Makarije Veliki i drugi). Kopti su također poznati i po svojoj mukotrpnoj povijesti u kojoj su do najnovijih dana dali mnoštvo mučenika za kršćansku vjeru. Ove je godine koptski patrijarh Tawadros prigodom pohoda Rimu održao zajedničku audijenciju srijedom na Trgu sv. Petra i tom prigodom poklonio papi Franji relikvije koptskih mučenika, njih 21 kojih su islamistički teroristi ubili na obali Libije 2015. godine, a Katolička Crkva će ih uvrstiti u kalendar svetih, kako je rekao papa.

koptski kršćani stenjevec 1

Koptska Crkva služi tri vrste euharistijskog slavlja: Liturgiju sv. Bazilija, Liturgiju sv. Ćirila i Liturgiju sv. Marka. One spadaju u tzv. aleksandrijsku obrednu tradiciju, koja je uz antiohijsku, carigradsku, armensku i rimsku jedna od najstarijih kršćanskih formativnih liturgijskih baština. Tim se obredom služe Koptska pravoslavna Crkva, Koptska katolička Crkva, a sličnim obredom pod nazivom ”etiopski” služe se Etiopska i Eritrejska Crkva. Koptsko bogoslužje obiluje pjevanjem psalama, staokršćanskim otačkim molitvama i služi se kvasnim kruhom u euharistiji. Svećenici nose bijele tunike i mitre s velom na glavi koja je slična biskupskim mitrama rimskoga obreda, a đakoni nose velike crvene štole prekrižene na leđima. Na liturgijama pjevanje najčešće izvode đakoni, podđakoni i psalti vrlo starim napjevima koji imaju svoje podrijetlo u pustinjačkim samostanima, a pjevanje prati ritmičko udaranje u male cimbale. Jedna posebnost koptske duhovne tradicije je dnevno moljenje časoslova svih klerika, monaha i vjernika, a sastoji se od čitavoga psaltira u jednom danu. Kopti i danas čuvaju tradiciju učenja psalama napamet.


Tekst: o. Livio Marijan

Izvor: Križevačka eparhija

Radio Marija

17:00 Radio drama - ovoga mjeseca poslušajte monodramu dominikanke s. Barbare Bagudić „Ozana ili biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je za radio pripremila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.