p1190023

Na blagdan zaštitnika vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije sv. Anastazija (Staša), u subotu 26. kolovoza, upriličeno je u crkvi Svete Obitelji u Solinu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata. Svetu misu je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, a u koncelebraciji su bili: solinski župnik don Ante Čotić, don Renato Pudar, don Ivan Šesto, don Ivan Mamić i don Klement Radosoljić. Na misi je, uz predstojnicu Katehetskog ureda red. prof. dr. sc. Jadranku Garmaz, sudjelovalo oko 100 vjeroučitelja. Pjevao je zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „sv. Anastazije” pod ravnanjem Marka Vrkića.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst (Mt 23, 1-12), mons. Puljić je poručio kako Isus u ovom izvještaju potiče crkvene službenike na autentični kršćanski život. „Isus nam u ovom evanđeoskom tekstu poručuje da mi, svećenici i vjeroučitelji, trebamo živjeti po istinama vjere koje naviještamo. Pozvani smo u ovom svijetu biti služitelji naše braće i sestara. Pozvani smo biti blizu ljudi i njihovih problema, svjedočeći im tako Božju ljubav i milosrđe”, ustvrdio je.

Govoreći o čitanju iz Knjige o Ruti (Rut 2, 1-3.8-11; 4,13-17), mons. Puljić je istaknuo: „Ruta je bila Moapka – poganka. Međutim, u ljubavi prema svom mužu prihvaća njegov narod, njegovoga Boga i njegovu obitelj. Nakon što joj muž umire, ona ostaje sa svojom svekrvom i izraelskim narodom. Zbog njezine dobrote i radišnosti, primjećuje je Boaz koji je bio rođak njezine svekrve Noemi. On je uzima sebi za ženu, a Noemi njihovom sinu posta odgojiteljicom. Iz ove predivne priče primjećujemo kakav bi trebao biti odnos u obitelji. Ruta nije ostavila svoju svekrvu, koja kasnije prihvaća njezino dijete. Ruta je primjer poniznosti koju Bog blagoslivlja. Od nje možemo naučiti kakvi bi trebali biti odnosi u našim obiteljima. Naravno da nije uvijek lako u potpunosti prihvatiti obitelj svoga muža ili žene. Međutim, to je jedini put. Muž i žena se trebaju međusobno poštivati te prihvaćati jedno drugo. U potpunosti. Postupajući tako, zajedno izgrađuju kršćansku obitelj koja je Kristov znak u ovom svijetu”.

Zaključujući homiliju, mons. Puljić je zaželio vjeroučiteljima sretnu i Božjim blagoslovom ispunjenu novu školsku i vjeronaučnu godinu.

Prije samog čina podjele kanonskih mandata, vjeroučiteljima se obratila predstojnica Katehetskog ureda red. prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Zahvalivši mons. Puljiću na predvođenju misnog slavlja, prof. Garmaz je naglasila: „Poštovane odgojiteljice u vjeri, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, srdačno vas pozdravljam na spomendan našega zaštitnika. On je bio obrtnik koji je uklesao znak križa na zid svoje kuće, radi čega je na kraju i pogubljen. Mi danas ovom zajedničkom svetom misom želimo uklesati znak križa na naša čela, utisnuti ga u srce, zalijepiti ga na usne, uklesati ga na dovratnike naših domova, vrtića i škola”. Kazavši kako se vjeroučitelji trebaju trajno truditi oko redovite molitve i edukacije, predstojnica ih je potaknula na uključivanje u život župne zajednice i Katehetskog ureda. Posebno se osvrnula i na rad novog portala vjeroučitelja naše Nadbiskupije „Mreže Riječi”. Zahvalivši Zboru vjeroučitelja na pjevanju, predstojnica je vjeroučiteljima zaželjela da u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini pokrenu revoluciju nježnosti, milosrđa, praštanja i poniznosti.

Zatim je uslijedio čin podjele kanonskih mandata. Mons. Puljić je podijelio 23 kanonska mandata vjeroučiteljima (10 na neodređeno, 10 na određeno te 4 za šk. godinu 2023./2024.). Također, podijelio je i 13 mandata odgojiteljicama u vjeri. Euharistijsko slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga, a zajedničko druženje nastavljeno je u prostorijama župnog pastoralnog centra Župe Gospe do Otoka.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.