2308 1 9 MG Gospino polje nasl

U srijedu 30. kolovoza u dubrovačkom biskupijskom Svetištu Gospe od Milosrđa započela je devetnica za proslavu svetkovine Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe.

Na početku misnoga slavlja sve prisutne je pozdravio upravitelj svetišta Male Gospe fra Miljenko Vrabec. U uvodnoj riječi je predstavio trojicu svećenika koji će predvoditi devetnicu. Prvi od njih je mladomisnik fra Josip Milatović iz kapucinskog samostana u Varaždinu. Ostala dvojica su fra Mišo Biskup, mladomisnik iz kapucinskog samostana u Zagrebu i fra Ivica Vrbić, kapucinski misionar u Boliviji.

U propovijedi se predvoditelj prvih dana devetnice mladomisnik Milatović osvrnuo na evanđeoski ulomak i Isusov govor ističući što je zapravo u njemu važno i o čemu Isus govori. Kada Isus kaže: „Jao pismoznancima i farizejima…“, pitamo se što nama želi reći. Isus, istaknuo je propovjednik, govori o identitetu.

Govoreći o ljudima rekao je da ljudi mijenjaju svoju odjeću da bi bili u trendu jer to od nas svijet traži i to se neprekidno vrti u krugu. To pokazuje na nešto dosta dublje odnosno to da svijet na taj način traži identitet i nikako da ga nađe. Ali ipak u svijetu postoje iznimke koje ne idu za ovim svijetom, to su oni koji su pronašli svoj identitet i zato više nisu zabrinuti ni što će obući ni što će imati već im je bitno što će oni biti. Njima nije važno da samo izvana izgledaju lijepi već rade na sebi da budu lijepi iznutra. Ako smo iznutra lijepi i stalo nam je do svoga bližnjega naravno da će ta ljepota isijavati, kazao je.

Hrvatski narod je duboko povezan s Blaženom Djevicom Marijom, nastavio je predvoditelj slavlja i dodao kako na neki način mi jesmo i zovemo se marijanskim narodom. Prisjetio se nekih trenutaka iz nedavne prošlosti koji o tome svjedoče te naveo neke primjere našeg vremena koji kao da govore da taj identitet gubimo. Ne smijemo dopustiti da se vjera i ljubav, koji su imali naši stari, gubi u našem narodu.

„Gospa nas je okupila na ovu svetkovinu, a u svojim srcima smo donijeli razne poteškoće, križeve i probleme“, rekao je mladomisnik Milatović te istaknuo zabrinutost za gubljenje vjere u hrvatskom narodu, za raspadanje obitelji i odlazak mladih. „Mi kao marijanski narod ne smijemo zaboraviti ono što su nam prenijeli pradjedovi. Mi smo svi došli našoj Majci, ona nas sve rado prima i nama srce radosno igra u njenoj blizini. Molimo našu Majku da iz ove devetnice izađemo bolji prihvaćajući poteškoće i obraćajući se Majci koja sve zna i dobro razumije sve naše brige.“

Misno slavlje je prigodnim glazbenim izričajem pratio zbor Gospe od Milosrđa.

Duhovna priprava tijekom devetnice sastoji se od molitva krunice prije mise koja počinje u 18.15 i mise s propovijedi nakon toga. U sklopu devetnice, u subotu 2. rujna nakon večernje mise bit će euharistijsko klanjanje i molitva za duhovna zvanja. Svakoga dana devetnice je prilika za ispovijed.

Jelica Gjenero

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2019
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.