IMG 2987

U ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine započela je nova nastavna godina u gimnazijama i katoličkim osnovnim školama Požeške biskupije. U klupe Katoličke osnovne škole u Požegi sjeli su đaci prvaci u dva odjeljenja, jednako tako u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici a u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj u jedno odjeljenje. Najmlađe đake u požeškoj Osnovnoj školi srdačno su dočekali i pozdravili učitelji na čelu s ravnateljem Franom Barišićem, a na susretu s prvašićima i njihovim roditeljima bio je i biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević. Upriličen je kratak prigodni program, u kojem je nastupio školski pjevački zbor, a učenici drugih razreda izveli su igrokaz. Potom se učenicima i njihovim roditeljima obratio ravnatelj Barišić, poželjevši đacima uspjeh u prvoj školskoj godini, a roditeljima dobru suradnju s učiteljima i drugim djelatnicima škole.

Biskup Antun je u svojoj prigodnoj riječi kazao prvašićima kako su danas krenuli u školu i postali učenici da bi stjecali znanja o važnim pitanjima našeg života. Spomenuo je kako su učenici drugih razreda u svom nastupu posvjedočili da su već naučili sve brojke i slova, te još ponešto. No, rekao je, škola ima i jedno drugo značenje, koje nadilazi znanje. Zapitao je prvašiće je li se više raduju kad je vedro i sunčano ili kad je tmurno i kišovito. Čuvši odgovor kako vole više sunce nego oblake, upozorio ih je kako u našem srcu može biti sunčano ili tmurno, te ono određuje naš život više nego li znanje koje smo usvojili i dio čega ćemo brzo zaboraviti. Podsjetio ih je kako je u njihovim srcima sunčano kad ih mama, tata i drugi iz obitelji vole, a da se upisom u Katoličku osnovnu školu proširio krug onih koji ih vole: od ravnatelja i učitelja, do svih drugih koji im služe. Kazao je da postoji još nešto jako važno: u Katoličkoj školi svaki radni dan započinje molitvom. Ona je otvaranje našega srca Isusu Kristu, koji je na križu posvjedočio koliko je velika njegova ljubav za nas, moćna pobijediti i mrak smrti. Biskup je istaknuo kako ljudi već dvije tisuće godina imaju snažno iskustvo da kad u povjerenju otvore svoja srca Isusu, on ih iznutra obasjava pa postaje svijetlo i ono što su naučili u školi te tako najbolje vide sebe i svijet oko sebe, prihvaćaju jedni druge s radošću i poštovanjem. Potaknuo je djecu neka u svojoj katoličkoj školi zajedno s učiteljima tragaju za onim što je lijepo i svijetlo u njihovim srcima po Božjoj blizini u njima.

Izrazio je radost što su se njihovi roditelji opredijelili za školu u kojoj će osim brojki i slova nastojati prijateljevati s Isusom i primati od njega svjetlo u srcu. Uputivši im dobrodošlicu, biskup je zaželio da im dani u školi budu blagoslovljeni.

Potom je uslijedilo predstavljanje učiteljica, koje su prozvale prvašiće i pošle s njima prvi puta u učionicu kako bi sjeli u školske klupe.

Sličan program prvoga školskog dana odvijao se i u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici i Novskoj. Ravnatelji Ivan Mikolić i Krunoslav Juraković pozdravili su sve prisutne u ime osnivača Škole biskupa Antuna Škvorčevića i zaželjeli dobrodošlicu novim učenicima prvog razreda i njihovim obiteljima, zahvalivši im za ljubav i žrtvu kojom će pratiti svoju djecu u osnovnoškolskom obrazovanju.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:15 Krunica - Slavna otajstva
15:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.