U utorak, 5. rujna 2023., u Puli je blagdan sv. Majke Terezije posebno svečano proslavljen u stolnoj crkvi, katedrali Uznesenja Marijina gdje postoji njezin kip i čuvaju se njezine relikvije.

Misno slavlje predvodio je katedralni župnik, vlč. Rikard Lekaj u zajedništvu s umirovljenim svećenicima vlč. Aleksandrom Branimirom Petrovićem i vlč. Dragutinom Petrovićem.

IMG 7374 1024x683

U prigodnoj homiliji propovjednik je, podsjećajući na ključne momente života sv. Majke Tereze, istaknuo kako je, zasigurno, veliku ulogu u njezinim životnim izborima i stavovima imao odgoj u vjerničkoj obitelji, gdje se je svakodnevno molilo, gdje se je vjera prenosila nadasve primjerom, a roditelji su svoje troje djece prenijeli životne vrijednosti u duhu kršćanstva, s naglaskom na činjenje dobra i iskazivanju milosrđa prema svima potrebitima. Propovjednik je spomenuo kako je Majka Terezija započela redovnički život u redu irskih redovnica, kao profesorica u školi za djevojke bogatih obitelji u Indiji, njezina ju je majka u jednom pismu opomenula da je kršćanin poslan svim potrebitima, “nedugo zatim doživjela je ‘poziv unutar poziva’, čula je u svojoj nutrini Isusov vapaj ‘Žedan sam’, i shvatila je da ju Isus šalje da bude njegovo svjetlo u Kalkuti, u Indiji, u svijetu; tamo gdje je služila nosila je radost Kristove ljubavi ”, naglasio je propovjednik. „Sveta Majka Tereza je vidjela Krista u svakome, a u svome je životu uvijek nastojala živjeti Božju Riječ. Mnogi su upravo u susretu s njom doživjeli obraćenje, do te mjere da su ostavili svoje karijere i krenuli živjeti služeći siromasima i potrebitima”, naglasio je vlč. Lekaj. “Upravo bi to trebala biti naša glavna nakana slaveći njezin blagdan, ne samo diviti joj se već slijediti njezin primjer. Majka Terezija nas poziva na poniznost, na svetost, poziva nas da služimo i da se darujemo za druge.” No, da bi sve to mogla uvijek je bila svjesna da je snagu moguće pronaći samo u molitvi i svakodnevnom susretu u Isusom u Euharistiji. Propovjednik je spomenuo njezin prvi odlazak u rodnu Albaniju, kada je od svetog pape Ivana Pavla II. zatražila dopuštenje da ponese hostije kako bi se svaki dan boravka ondje mogla pričestiti, obzirom da u Albaniji tada nije postojala sloboda kulta, svećenici nisu smjeli služiti mise, mnogi su bili u zatvoru; za graničnu kontrolu imala je spreman odgovor za hostije, ‘da je to njezin lijek bez kojeg ne može živjeti’. “Tim je posjetom donijela Krista u u zemlju natopljenu krvlju mučenika”, istaknuo je vlč. Lekaj.

“Slijedimo primjer svete Majke Terezije, stavimo Krista u središte života, nastojmo biti poput nje i mi svjetlo u tami ovoga svijeta”, pozvao je na kraju vlč. Lekaj.

Nakon mise održano je štovanje relikvija, a brojni su se vjernici potom zadržali u molitvi pred svetičinim kipom.

Na tom su se misnom slavlju okupili vjernici katedralne župe ali i štovatelji sv. Majke Terezije iz drugih župa, te vjernici albanske nacionalnosti, koji se i inače okupljaju u većem broju upravo u katedralnoj župi.

U pulskoj katedrali je župnik, vlč. Lekaj, naručio i postavio kip sv. Majke Tereze na misijsku nedjelju 2016. godine. Relikvija svetice, kap krvi, u prigodnom relikvijaru za javno štovanje, u katedralu je stigla 2017. godine na njezin spomendan. To je jedina crkva na području Porečke i Pulske biskupije gdje se čuvaju relikvije sv. Majke Tereze, kip postoji i u crkvi sv. Eufemije u Rovinju, a njezine slike imaju brojne crkve diljem biskupije.

(G. Krizman)

Izvor: Porečko-pulska biskupija

Radio Marija

15:15 Krunica za nerođene
15:50 Glazba
16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.