Hodocasce vatrogasaca 01

Šesnaesto zavjetno hodočašće vatrogasaca županjskog, vinkovačkog i brodskog kraja koji se okupljaju prve nedjelje u rujnu na Svetište skrovite Gospe Šumanovačke kako bi zatražili od Gospe majčinski zagovor i zaštitu održano je u nedjelju 3. rujna 2023. u Gunji na završetku velikog jubileja – 650. obljetnice Svetišta.

Na početku euharistijskog slavlja Ivan Živić, župnik Župe sv. Jakova apostola u Gunji i upravitelj Svetišta, pozdravio je prisutne vatrogasce iz Vrbanje, Strošinaca, Drenovaca, Rajeva Sela, Soljana, Đurića, Posavskih Podgajaca, Gunje, Bošnjaka, Županje, Štitara, Otoka, Privlake, Komletinaca, Nijemaca, Svinjarevaca, Slakovaca, Starih Jankovaca i Sikirevaca. Srdačnu dobrodošlicu uputio je i Zdenku Jukiću, predsjedniku Županijske zajednice vatrogasnih društava Vukovarsko-srijemske županije, Dariju Dejanoviću, predsjedniku Vatrogasne zajednice grada Vukovara, Stjepanu Draganiću, voditelju Službe civilne zaštite Vukovar, Josipu Nasuroviću, načelniku Općine Drenovci, Velimiru Redlu načelniku Općine Vrbanja i Anti Gutiću, načelniku Općine Gunja.

Vlč. Živić je u uvodu misno slavlje rekao: „Ovdje želimo dobrom Bogu preporučiti svoj život i svoje djelovanje i preporučiti se zagovoru Gospe Šumanovačke da nas prati.“ Pri tome je istaknuo kako je i njemu kao upravitelju Svetišta ovo već deseto vatrogasno hodočašće.

Homiliju je vlč. Živić započeo riječima: „Kao i svake nedjelje slušamo Božju riječ i iz njezine riznice nalazimo nadahnuće i pokušavamo objasniti kako aktualizirati Božju riječ u svakodnevnom životu. Prvo čitanje pred nas stavlja proroka Jeremiju koji je djelovao u teškom razdoblju izraelske povijesti i opominjao je Izraelski narod na obraćenje Bogu. Prorok Jeremija nam pokazuje da se nikada ne smijemo umoriti govoriti Božje riječi i opominjati one koji su nam povjereni da se vrate Bogu. Svaki čovjek na kugli zemaljskoj čezne za Bogom jer smo od Boga izašli . Čeznemo za jednom stvarnosti koja se zove ljubav Božja. Nju ćemo najbolje naći u molitvi. Kad znam da me Bog voli bez obzira što činim i kakav sam, onda znam da imam čvrst temelj u životu. Sveti Pavao u Poslanici Rimljanima govori: „ Ne suobličujte se ovom svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno“(Rim12,2). Uvijek se iznova moramo vraćati Bogu i obnavljati svoj duh. Sveta misa je susret s Bogom gdje nas on preobražava svojom riječi. Isus pred nas stavlja riječi „ Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.(MT16,24).Svatko od nas ima svoju predodžbu života, a Bog nam pošalje križ. Križ koji nam Bog daje u ovom trenutku je blagoslovljen jer mi Bog preko njega nudi spasenje.“

Hodocasce vatrogasaca 02

Propovjednik je također istaknuo kako današnji čovjek odbacuje križ, jer ne voli žrtvu te da je okrenutost čovjeka samome sebi dovela do pomanjkanja ljubavi prema bližnjemu. Stoga je danas volontiranje kao način služenja drugome u krizi, jer su ljudi sve manje spremni odreći se samih sebe da bi poklonili svoje vrijeme i svoje sposobnosti drugome. A homiliju je zaključio riječima : „Vi vatrogasci, dobrovoljno činite dobro svojoj zajednici, svome selu, svome gradu, danju i noću . Neki od vas i desetljećima odvajate vrijeme od svojih obitelji. Svi vam želimo reći veliko hvala za vašu žrtvu. Izlažete ono najvrjednije, svoje živote da biste pomogli drugome. Zato smo danas došli ovdje tražiti zagovor i zaštitu Gospe Šumanovačke. Došli smo tražiti pomoć od Boga da nas prati u našem životu i u vašoj vatrogasnoj službi.“

Hodočašće je završilo svečanom procesijom prema kapelici skrovite Gospe Šumanovačke u šumi. Euharistijsko slavlje i pjevanje u procesiji animirao je mješoviti zbor Župe sv. Jakova apostola u Gunji predvođen Marijanom Markoljević.

Domaćini ovogodišnjeg hodočašća bili su Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Drenovaca u suradnji s upraviteljem Svetišta vlč. Živićem. Druženje je nastavljeno uz zajednički objed u Društvenom domu u Drenovcima. Matilda Šokčević/Foto: Dragutin Mitrović

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.