Preč. Božidar Cindori, svetonedeljski dekan i župnik moderator Župe blaženog Alojzija Stepinca (Bestovje – Novaki – Rakitje) predvodio je misno slavlje u srijedu 6. rujna 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirali su mr. Ivan Gretić, župnik in solidum Župe Bestovje – Novaki – Rakitje i mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta, a pjevanje su animirali članovi župnih zborova „Gloria“ i „Credo“ spomenute župe.

230905 CindoriGreticBestovje 3

U prigodnoj homiliji, tumačeći događaj u kojem je Isus izliječio Petrovu punicu, mr. Gretić istaknuo je: „Današnje evanđelje govori o Isusovom povlačenju na samotno mjesto i susretu s Ocem u molitvi. Često u evanđeljima vidimo da se Isus povlači u molitvu i da tome uči svoje učenike. Po molitvi Isus pokazuje svoju duboku povezanost s Ocem i traži novu snagu za svoje djelovanje. Na taj način Isus daje pouku svakome vjerniku da treba naći pravi odnos između aktivnosti i molitve. Mi vjernici često smo u napasti misleći da mnogim radom činimo žrtvu za druge, te ne moramo imati posebno vrijeme za molitvu. A to je velika zabluda.

 230905 CindoriGreticBestovje 2

Da bi vjernik mogao djelovati u pravom Isusovom duhu, treba se uvijek iznova povlačiti u molitvu i iz molitve crpiti nadahnuća i snagu. Jer ako nije tako, onda smo u opasnosti da se zavaravamo uspjehom kojeg pripisujemo sebi, a koji je zapravo lažan. Sveti Josip je zasigurno bio čovjek duboke molitve i povezanosti s Bogom, jer da nije, onda sigurno ne bi mogao izvršiti sve ono što mu je povjerio Bog. Zato često potražimo Boga u sabranosti molitve jer upravo ćemo u molitvi naći pravu mjeru i pravi način odnosa prema ljudima.“

Na završetku misnog slavlja svoju je vjeru posvjedočio Milan Grgošević, vjernik iz Čepinskih Martinaca koji je na put u Josipovo svetište krenuo oko pet sati ujutro koristeći javni prijevoz. Tom je prigodom kazao kako je imao veliku želju doći svetom Josipu u Karlovac. Posvjedočio je kako bi mogao napisati cijelu knjigu o brojnim interventima u vlastitom životu u kojima je prepoznao brigu svetog Josipa.

230905 CindoriGreticBestovje 5


Nadodao je da je sveti Josip znao što mu treba te je od njega zadobio i one milosti o kojima nije ni pomišljao. Stvarno osjeća prisutnost svetog Josipa u vlastitom životu. Za sebe kaže da je običan čovjek iz Čepinskih Martinaca, krojač koji je jedno vrijeme bio i dragovoljac Domovinskog rata, gardist i policajac, a kasnije je radio kao zaštitar. Trenutno je udovac u mirovini. Već dulje vrijeme preko društvenih mreža prati aktivnosti iz Nacionalnog svetišta, osobito putem Hrvatskog katoličkog radija i Laudato televizije. Sve ga je to privuklo te je odlučio hodočastiti svetom Josipu u Karlovac.

Podijelio je i svoje malo neobično iskustvo. S obzirom da je prvi put bio u Karlovcu, nakon što je sišao s autobusa pitao je neku osobu kako doći do Josipova svetišta, a ona mu je odgovorila da ne zna gdje se nalazi. Bio je pomalo iznenađen da jedna Karlovčanka ne zna kako se dolazi do Josipova svetišta.

Pri samom kraju misnog slavlja preč. Božidar Cindori posvjedočio je da je točno prije 36 godina započeo svoj svećenički život u župi svetog Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki kao kapelan gdje je službovao šest godina. Otad na osobit način časti svetog Josipa. Tom je prigodom ispripovjedio lijepo svjedočanstvo. Naime, čuo je da svetom Josipu u Karlovac rado hodočaste bračni parovi koji još nemaju dar roditeljstva. Stoga je i on savjetovao i uputio jedan bračni par koji je pet godina imao želju za roditeljstvom na hodočašće svetom Josipu u Karlovac. Hodočastili su i uskoro nakon toga supruga je zatrudnjela i rodila dječaka.

230905 CindoriGreticBestovje 9 
„Stoga zaključujem da ono "Idite k Josipu", nije samo obična rečenica, nije to samo obična fraza, to je život, to je čudo, to je blagoslov koji se događa po tihom, moćnom zagovoru svetog Josipa koji sigurno uslišava naše molitve u životu. Zato nemojmo se kolebati. Idite k svetom Josipu. Molite svetog Josipa, svake srijede iz ovog svetišta pratite, slušajte svetu misu i sudjelujte kod kuće ako ne možete baš doći ovdje. Bit ćete obogaćeni, novi ljudi“, zaključio je preč. Cindori.

Hodočasnici iz Bestovja, Novaka i Rakitja predali su čuvaru Josipova svetišta kip blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika njihove župe.


Župa BDM Snježne
Foto: Daniel Pavlina

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Radio drama - ovoga mjeseca poslušajte monodramu dominikanke s. Barbare Bagudić „Ozana ili biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je za radio pripremila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.