zadušnica badurina 23 001

Dvadeset i sedma obljetnica smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška vremena Domovinskog rata svjedočio evanđelje, obilježena je u nedjelju 17. rujna misnim slavljem u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku. Euharistiju koja je slavljena i za sve žrtve preminule branitelje iz Domovinskog rata predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, franjevac trećoredac fra Josip Dolić i katedralni župnik Krešimir Mateša.

U homiliji biskup Rogić kazao je kako obljetnica smrti blagopokojnog biskupa Srećka Badurine i molitva za poginule i preminule branitelje u Domovinskom ratu, nisu samo sjećanja, obnova uspomene – da se ne zaboravi, nego puno više od toga. To je dio naše kolektivne memorije od koje smo satkani i koja nas na soj način određuje, hrani, nadahnjuje. Ono što je njima bilo sveto, ono za što su živjeli i život dali i nama je poticaj, i nas uči temeljne životne kreposti: ljubiti Boga, ljubiti brata čovjeka i rasti u zahvalnosti za dar Domovine. Sveta misna žrtva sabire naše molitve i na najuzvišeniji način prinosi ih Bogu. Naš dar za drage pokojne kroz Bogoslužje povezuje nas s njima. Činim za njih najviše što možemo, a oni su za nas dali najviše što su mogli, žrtvu života braneći svoju obitelj, svoj dom i Domovinu, kazao je biskup Rogić.

Potom se osvrnuo na misna čitanja. Naglasio je kako praštanje nije apstraktan pojam nego konkretan i jasan, a znači ne uzeti za zlo, ne primiti srcu riječ ili čin koji nas je povrijedio. Ne zamjeriti, ne nositi mržnju, ne uzvraćati, okaniti se svake osvete. Ta i sami smo toliki dužnici prema Bogu. Kamo ćemo dospjeti ako jedni drugima ne budemo praštali a očekujemo da nama Bog oprosti.

Biskup Rogić kazao je kako Bog jedini ima pravo svođenja računa i to njemu moramo pripustiti. Čovjek nema pravo na osvetu jer sve ovisi i pripada Bogu – Stvoritelju koji eto daje da Sunce sja i dobrima i zlima i da oboje, poput dobrog i lošeg sjemena rastu sve do žetve, do konačnog suda. Osveta uvijek razara obje strane, kopa dva groba i za osvetnika i za žrtvu osvete. Ako povrijeđena strana krene u osvetu izjednačuje se s napadačem i gubi u Božjim očima onu vrijednost koju je stekla dok je bila žrtva.

Biskup je pozvao na prihvaćanje evanđeoske poruke o praštanju bez kojeg nema istinske radosti, ni prave sreće, jer nosimo li u sebi misao na osvetu nemamo mira u sebi. „Molimo od Gospodina tu Božansku krepost praštanja da bi već sada živjeli skladnije i sretnije na svim razinama, te tako praštajući jedni drugima zadobili od Boga oproštenje kao “ulaznicu” u vječnost s Bogom“, poručio je biskup Tomislav Rogić.

Još jednom je naglasio kako opraštanje nije poniženje ili znak slabosti, to je uzvišenje i preduvjet da nas mržnja, zlo ne zarobi, učini nesposobnima za život. Dobrota pobjeđuje zlo, ljubav pobjeđuje mržnju. To je škola Isusa Krista koju pohađamo čitav svoj život, koju su prošli i naši branitelji i biskup Srećko.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.