IMG 7787

U utorak, 19. rujna u Galižani je, pod predsjedanjem porečkog i pulskog biskupa u miru mons. Ivana Milovana održana misa zadušnica za pok. don Angela Tarticchia, svećenika rođenog u Galižani, kojeg su kao župnika u Rovinjskom selu komunisti uhitili nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943. te je odvezen u Pazinski kaštel na čekanje izvršenja smrtne kazne. U noći 19. rujna odvezen je kamionom zajedno s ostalim zatvorenicima, strijeljan je i bačen boksitnu jamu na području Lindara ponad Pazina. Pulski su vatrogasci nedugo zatim žrtve izvadili iz jame te je don Angelo pokopan u Galižani 4. studenog iste godine.

Misu u spomen na don Angela organizirao je umirovljeni svećenik, kanonik pulskog stolnog kaptola sv. Tome ap., preč. Marijan Jelenić, u suradnji s Odborom Sluga Božji Egidio Bullesi te župnikom Galižane vlč. Vladimirom Brizićem, koji je na početku pozdravio okupljene.

Koncelebrirali su: don Davide Chersicla, predstojnik Ureda za liturgiju Tršćanske biskupije i duhovnik Društva istarskih zajednica u Trstu, don Dario Gozzo, župnik u mjestu Ramoscello, o. Giovanni Battista Ronconi iz Gemone, don Francesco Fragiacomo, župnik u mjestu San Canzian d’Isonzo te svećenici iz Porečke i Pulske biskupije: vlč. Jordan Rovis, nekadašnji župnik Galižane i vlč. Dragutin Petrović.

Misi su nazočili: ispred Odbora Sluga Božji Egidio Bullesi Valter Arzaretti i Maria Rita Cosliani, predstavnici Društva istarskih zajednica u Trstu na čelu s predsjednikom Davidom di Paoli Paulovichem koji je u svojstvu orguljaša, zajedno sa zborom glazbeno animirao misu, Giuseppe Pedicini, predsjednik Udruge Pro Pordenone, Gianni Giugovaz, predsjednik talijanske Nacionalne Udruge „Venezia Giulia e Dalmazia“(ANVGD) u mjestu Pordenone i Eugenio Latin iz Kulturnog kluba u Villote si San Quirino.

Prigodnu homiliju izrekao je preč. Marijan Jelenić koji je osim iznošenja životopisa pok. Angela Tarticchia naglasio da je on bio – svećenik do kraja; naime, postoje svjedočanstva da je u zatvoru, čekajući, zajedno s drugim uznicima, izvršenje smrtne kazne, ispovjedio više osoba.

IMG 7711 1024x683

Govoreći o velikoj potrebi molitve za mir, obraćajući se predstavnicima talijanskih udruga iseljenika iz Istre za poratnog vremena nakon drugog svjetskog rata, naglasio je kako sjećanje na teškoće koje su oni proživjeli odlaskom, uz saznanje da je jednako teško pod tadašnjim režimom bilo i onima koji su ostali, treba biti poticaj na zajednički hod, zalaganje za mir i suradnju mjeđu narodima.

Nakon otpusnog blagoslova kratko predstavljanje knjižice preč. Marijana Jelenića pod naslovom „Mučenik iz Galižane“, koja je objavljena istovremeno i na talijanskom jeziku pod naslovom „Il martire di Gallesano“, održao je Valter Arzaretti, koji je uredio talijansko izdanje. On je pohvalio preč. Jelenića za brzinu nastanka knjižice te za uspjeh u organizaciji susreta u relativno kratkom vremenu. U knjižici je navedeno kratko svjedočanstvo bratića don Angela, Lina Tarticchia, nastanjenog u Australiji. On je u vrijeme sprovoda imao 16 godina, te je uz druge detalje naveo i jasno sjećanje da se o zločinu nije moglo govorit zbog sveprisutnog straha da se ne završi na isti način. Istaknuo je kako je on osobno poznavao bratića don Angela, don Giordana Tarticchia(1920. -1992.), svećenika Porečke biskupije koji je nakon 1943. djelovao u Nadbiskupiji Gorizia. Arzaretti je zaključio citatom zapisa iz knjige don Giordana Tarticchia „Storia di un’antico borgo dell’Istria: ricordi di Gallesano“(1968., ur i pr. izd. P. Tarticchio, 2003.) u kojem taj svećenik donosi zapis iz duhovnog testamenta don Angela Tarticchia koje je, očito predosjećajući smrt, zapisao: „Tražim oproštenje od svih koje sam direktno ili indirektno uvrijedio, dok opraštam od sveg srca svima onima koji su mi naudili, ili će to tek učiniti, moleći Boga da im se smiluje“.

Nakon predstavljanja knjige sudionici susreta uputili su se prema mjesnom groblju gdje je Valter Arzaretti pročitao prigodnu molitvu. Preč. Jelenić je blagoslovio grob te je u kraćem obraćanju najavio i izdavanje opširnije knjige o don Angelu Tarticchiu.

Jesen 1943., nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943., bila je u Istri na poseban način obilježena velikim stradanjima pripadnika kako vojnika raznih vojnih postrojbi tako i civilnog stanovništva, a u tom je periodu, osim don Angela, stradalo i nekoliko drugih svećenika.

Ime don Angela Tarticchia nosi jedan trg u Gradu Como u talijanskoj regiji Lombardia.

IMG 7763 1024x683

Tekst i foto: G. Krizman

Izvor: Porečka i Pulska biskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Otajstva svjetla
15:45 Mali koncert
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 4.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.